Biszkopt ze szpinakiem

Opublikowano: 31.01.2022 r., 18:04 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zielony biszkopt z kremem, galaretką i owocami
Biszkopt ze szpinakiem
Biszkopt ze szpinakiem sprawdzi się na słodko i na wytrawnie. Poznaj szybki i prosty przepis na każdą okazję.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min
173 kcal
Kcal w porcji
121 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Szpinak (500 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 6 łyżek (60 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 2 szklanki (250 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tortownica 23 cm

Przepis na biszkopt ze szpinakiem krok po kroku

Szpinak umyj i osusz.

Umyte liście włóż do naczynia blendera i zblenduj na mus.

Jajka wbij do miski i dodaj ksylitol (2 łyżki)

Ubijaj do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji.

Do miski dodaj mus ze szpinaku i wymieszaj.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.

Gotową masę wylej do formy do pieczenia.

Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na biszkopt ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu ze szpinakiem

Biszkopt ze szpinakiem to ciasto, które sprawdzi się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, przepis na biszkopt ze szpinakiem niewiele różni się od przepisu na zwykły biszkopt – jedynym dodatkowym składnikiem jest szpinak. Pyszny biszkopt posmakuje niejednej osobie, sprawdzi się nawet dla tych, którzy na co dzień zdecydowanie nie przepadają za tym zielonym warzywem. To dobry i prosty sposób na włączenie go do diety i podniesienie wartości odżywczej tego ciasta. Szpinak jest dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz prozdrowotnych substancji o działaniu przeciwzapalnym. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt ze szpinakiem. Koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Aby przygotować ciasto biszkoptowe ze szpinakiem możesz wykorzystać szpinak świeży lub mrożony, w zależności od sezonu i dostępności świeżych warzyw. Jedyne co musisz z nim zrobić to zblendować na jednolity mus. W oddzielnej misce umieść żółtka z cukrem, a najlepiej ksylitolem, aby obniżyć wartość kaloryczną i indeks glikemiczny ciasta. Następnie wystarczy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej lub masło i białka jaj ubite na sztywną pianę. Do delikatnie wymieszanej masy dodajemy szpinak i ciasto jest gotowe do pieczenia. Jeśli chcesz podać ciasto na słodko, świetnie sprawdzi się delikatny, waniliowy lub śmietankowy krem z mascarpone, kwaśne owoce, na przykład wiśnie lub porzeczki i pokruszona gorzka czekolada. Biszkopt ze szpinakiem możesz podawać też z serkiem kanapkowym i wędzonym łososiem lub suszonymi pomidorami.

Ciasto biszkoptowe ze szpinakiem jest bardzo zdrowe, smaczne i pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu sprawdzi się na wiele uroczystości. Koniecznie się o tym przekonaj i wypróbuj nasz przepis.

Alergeny w biszkopcie ze szpinakiem

Lista alergenów dla biszkoptu ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze biszkoptu ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jest lekkostrawne, a dzięki dodatkowi szpinaku zawiera więcej błonnika oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kcal)
143.50
173.64
Białko (g)
7.11
8.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany (g)
27.21
32.92
Węglowodany przyswajalne (g)
26.06
31.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz (g)
2.20
2.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
1.43
Tłuszcze nienasycone (g)
1.02
1.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.61
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.69
74.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina A (µg (mcg))
262.21
317.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.25
17.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.53
32.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.35
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.34
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.02
2.45
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
143.98
174.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2829.15
3423.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód (mg)
65.81
79.63
Potas (mg)
538.21
651.24
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
150.88
182.57
Fosfor (mg)
226.68
274.29
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
51.29
62.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.21
3.88
Cynk (mg)
0.76
0.92
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu ze szpinakiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu ze szpinakiem

Koszt składników
51.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
500 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 550
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
51.60