Przepis na biszkopt ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tortownica 23 cm

Szpinak umyj i osusz.

Umyte liście włóż do naczynia blendera i zblenduj na mus.

Jajka wbij do miski i dodaj ksylitol (2 łyżki)

Ubijaj do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji.

Do miski dodaj mus ze szpinaku i wymieszaj.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.

Gotową masę wylej do formy do pieczenia.

Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

zielony biszkopt z kremem, galaretką i owocami
biszkopt ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
23.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
173 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Biszkopt ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o biszkopcie ze szpinakiem

Biszkopt ze szpinakiem to ciasto, które sprawdzi się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, przepis na biszkopt ze szpinakiem niewiele różni się od przepisu na zwykły biszkopt – jedynym dodatkowym składnikiem jest szpinak. Pyszny biszkopt posmakuje niejednej osobie, sprawdzi się nawet dla tych, którzy na co dzień zdecydowanie nie przepadają za tym zielonym warzywem. To dobry i prosty sposób na włączenie go do diety i podniesienie wartości odżywczej tego ciasta. Szpinak jest dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz prozdrowotnych substancji o działaniu przeciwzapalnym. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt ze szpinakiem. Koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Aby przygotować ciasto biszkoptowe ze szpinakiem możesz wykorzystać szpinak świeży lub mrożony, w zależności od sezonu i dostępności świeżych warzyw. Jedyne co musisz z nim zrobić to zblendować na jednolity mus. W oddzielnej misce umieść żółtka z cukrem, a najlepiej ksylitolem, aby obniżyć wartość kaloryczną i indeks glikemiczny ciasta. Następnie wystarczy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej lub masło i białka jaj ubite na sztywną pianę. Do delikatnie wymieszanej masy dodajemy szpinak i ciasto jest gotowe do pieczenia. Jeśli chcesz podać ciasto na słodko, świetnie sprawdzi się delikatny, waniliowy lub śmietankowy krem z mascarpone, kwaśne owoce, na przykład wiśnie lub porzeczki i pokruszona gorzka czekolada. Biszkopt ze szpinakiem możesz podawać też z serkiem kanapkowym i wędzonym łososiem lub suszonymi pomidorami.

Ciasto biszkoptowe ze szpinakiem jest bardzo zdrowe, smaczne i pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu sprawdzi się na wiele uroczystości. Koniecznie się o tym przekonaj i wypróbuj nasz przepis.

Wartości odżywcze biszkoptu ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kalorie)
143.50 kcal
173.64 kcal
Białko
7.11 g
8.61 g

Węglowodany w biszkopcie ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany
27.21 g
32.92 g
Węglowodany przyswajalne
26.06 g
31.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.15 g
1.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz
2.20 g
2.66 g
Tłuszcze nasycone
1.18 g
1.43 g
Tłuszcze nienasycone
1.02 g
1.23 g
Tłuszcze jednonasycone
0.61 g
0.74 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.40 g
0.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
61.69 mg
74.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina A
262.21 µg (mcg)
317.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
14.25 mg
17.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
26.53 µg (mcg)
32.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.35 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.34 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
2.02 mg
2.45 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
143.98 µg (mcg)
174.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
2829.15 µg (mcg)
3423.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód
65.81 mg
79.63 mg
Potas
538.21 mg
651.24 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
150.88 mg
182.57 mg
Fosfor
226.68 mg
274.29 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
51.29 mg
62.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
3.21 mg
3.88 mg
Cynk
0.76 mg
0.92 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.15 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu ze szpinakiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie ze szpinakiem

Lista alergenów dla biszkoptu ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania biszkoptu ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
500 g
5.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 550
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
51.60
Jak oceniasz przepis na biszkopt ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób