Przepis na biszkopt ze szpinakiem krok po kroku
- Szpinak 500 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) 60 g 6 łyżek
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 550 250 g 2 szklanki
- Proszek do pieczenia 20 g 2 łyżeczki
Szpinak umyj i osusz.
Umyte liście włóż do naczynia blendera i zblenduj na mus.
Jajka wbij do miski i dodaj ksylitol (2 łyżki)
Ubijaj do uzyskania puszystej, jednolitej konsystencji.
Do miski dodaj mus ze szpinaku i wymieszaj.
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
Gotową masę wylej do formy do pieczenia.
Piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Często zadawane pytania
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Biszkopt ze szpinakiem - cechy przepisu
Więcej o biszkopcie ze szpinakiem
Biszkopt ze szpinakiem to ciasto, które sprawdzi się zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, przepis na biszkopt ze szpinakiem niewiele różni się od przepisu na zwykły biszkopt – jedynym dodatkowym składnikiem jest szpinak. Pyszny biszkopt posmakuje niejednej osobie, sprawdzi się nawet dla tych, którzy na co dzień zdecydowanie nie przepadają za tym zielonym warzywem. To dobry i prosty sposób na włączenie go do diety i podniesienie wartości odżywczej tego ciasta. Szpinak jest dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz prozdrowotnych substancji o działaniu przeciwzapalnym. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt ze szpinakiem. Koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Aby przygotować ciasto biszkoptowe ze szpinakiem możesz wykorzystać szpinak świeży lub mrożony, w zależności od sezonu i dostępności świeżych warzyw. Jedyne co musisz z nim zrobić to zblendować na jednolity mus. W oddzielnej misce umieść żółtka z cukrem, a najlepiej ksylitolem, aby obniżyć wartość kaloryczną i indeks glikemiczny ciasta. Następnie wystarczy dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej lub masło i białka jaj ubite na sztywną pianę. Do delikatnie wymieszanej masy dodajemy szpinak i ciasto jest gotowe do pieczenia. Jeśli chcesz podać ciasto na słodko, świetnie sprawdzi się delikatny, waniliowy lub śmietankowy krem z mascarpone, kwaśne owoce, na przykład wiśnie lub porzeczki i pokruszona gorzka czekolada. Biszkopt ze szpinakiem możesz podawać też z serkiem kanapkowym i wędzonym łososiem lub suszonymi pomidorami.
Ciasto biszkoptowe ze szpinakiem jest bardzo zdrowe, smaczne i pięknie prezentuje się na stole, dzięki czemu sprawdzi się na wiele uroczystości. Koniecznie się o tym przekonaj i wypróbuj nasz przepis.
Wartości odżywcze biszkoptu ze szpinakiem
Energia i białka
(121g)
Węglowodany w biszkopcie ze szpinakiem
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy w przepisie na biszkopt ze szpinakiem
(121g)
Składniki mineralne w przepisie na biszkopt ze szpinakiem
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w biszkopcie ze szpinakiem
Lista alergenów dla biszkoptu ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia