Wege nuggetsy

Opublikowano: 12.02.2024 r., 15:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wegetariańskie nuggetsy na talerzu
Wege nuggetsy
Wege nuggetsy to idealna propozycja nie tylko dla wegetarian, ale też dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 5 min
111 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (120 g)
  • Bułka tarta - 1/4 szklanki (60 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Pietruszka - 1/4 szklanki (60 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wege nuggetsy krok po kroku

W blenderze umieść ciecierzycę, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, czosnek w proszku, sól, pieprz i słodką paprykę. Blenduj, aż składniki zostaną dokładnie połączone, tworząc gładką masę.

Przenieś masę do miski, a następnie dodaj opcjonalnie posiekane składniki. Wymieszaj wszystko razem.

Formuj z masy małe kulki i uformuj je w kształt nuggetsów.

W garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.

Wrzuć nuggetsy do gorącego oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor, około 3-5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na wege nuggetsy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat wege nuggetsów

Wege nuggetsy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów z kurczaka, stworzona jest z wykorzystaniem roślinnych składników.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, tak naprawdę tylko ciecierzycę z puszki, charakterystyczne przyprawy oraz mąkę pszenną i bułkę tarta.

Zatem, jak zrobić wege nuggetsy?

W blenderze umieść ciecierzycę, bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia, czosnek w proszku, sól, pieprz i słodką paprykę. Blenduj, aż składniki zostaną dokładnie połączone, tworząc gładką masę. Przenieś masę do miski, a następnie dodaj opcjonalnie posiekane składniki. Wymieszaj wszystko razem. Formuj z masy małe kulki i uformuj je w kształt nuggetsów. W garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Wrzuć nuggetsy do gorącego oleju i smaż z obu stron na złocisty kolor, około 3-5 minut z każdej strony.

Nasze smaczne, wegetariańskie nuggetsy bez mięsa są. Dobre do podania.

Wegetariańskie nuggetsy opierają się na bazie roślinnej, zazwyczaj wykorzystując ciecierzycę, soczewicę, groch czy inne roślinne źródła białka. To sprawia, że danie jest idealną opcją dla osób praktykujących wegetarianizm.

Masa wegetariańska jest zazwyczaj gładka i kremowa, a dodatek bułki tartej czy mąki nadaje jej odpowiednią konsystencję. Dodatkowe przyprawy, takie jak czosnek, cebula czy słodka papryka, nadają nuggetsom głębię smaku.

Sam widzisz, jak prosty w przygotowaniu jest mój dzisiejszy przepis na wege nuggetsy, będzie to idealny pomysł na przyjęcie gości lub wegetariański obiad dla rodziny.

Dlatego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis na te najlepsze wegetariańskie przekąski.

Alergeny w wege nuggetsach

Lista alergenów dla wege nuggetsów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wege nuggetsów

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że użyta mąka pszenna i bułka tarta zawierają gluten.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
372.60
111.78
Białko (g)
5.77
1.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
25.17
7.55
Węglowodany przyswajalne (g)
23.31
6.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
27.90
8.37
Tłuszcze nasycone (g)
2.74
0.82
Tłuszcze nienasycone (g)
25.16
7.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.55
5.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.61
2.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
150.68
45.20
Potas (mg)
161.69
48.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.30
18.09
Żelazo (mg)
1.55
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny wege nuggetsów 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wege nuggetsów

Koszt składników
24.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
120 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Bułka tarta
60 g
1/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pietruszka
60 g
1/4 szklanki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
24.90