Obiady wegetariańskie

obiady wegetariańskie

Obiady wegetariańskie - przepisy na obiady wegetariańskie, które nie zawierają mięsa. Natomiast w odróżnieniu od przepisów wegańskich, mogą one zawierać w sobie produkty odzwierzęce, czyli na przykład masło, miód, jajka, czy też mleko. Warto dodać, że dla wegetarian menu pozbawione jest również ryb oraz owoców morza. Dlatego często ich dieta musi być bogata w zamienniki, które stanowią odpowiednią zawartość białka oraz kwasów omega, dzięki czemu posiłki nie będą pozbawione potrzebnych składników odżywczych.

Obiady wegetariańskie - proste przepisy na dania obiadowe bez mięsa

Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić obiady wegetariańskie, warto na samym początku przyjrzeć, co ona dokładnie oznacza dla wegetarian. Dzięki temu będzie nam o wiele łatwiej sprawdzić, jakie obiady wegetariańskie możemy ugotować, jeżeli będzie nam zależeć na tym, aby nasze dania były nie tylko bez mięsa, ale jednocześnie naprawdę pyszne.

Co oznacza mięsa bez mięsa dla wegetarian?

Zanim sprawdzimy, jakie przepisy na obiady wegetariańskie będą najlepsze, warto wcześniej upewnić się, czym w ogóle jest dieta bez mięsa dla wegetarian. Co ciekawe, jarskie jedzenie określane obecnie mianem wegetarianizmu, nie jest czymś nowoczesnym. Taką bezmięsną dietę praktykowali już Indianie, co stanowiło część ich kultu religijnego. Ponadto taka ideologia pojawiała się również w starożytnej Grecji.

Warto zastanowić się również nad tym, co dokładnie dla wegetarian oznacza dieta bez mięsa. Ponieważ jak się okazuje, dla każdego może znaczyć zupełnie coś innego. Wiele osób jest na diecie wegetariańskiej ze względu na pobudki ideologiczne. Chodzi im dokładnie o dobro zwierząt, a także ochronę naszego środowiska. Jednak warto mieć na uwadze, iż sporo osób sięga po przepisy na obiady wegetariańskie z powodów zdrowotnych. Dzięki takiej diecie mogą dostarczać swojemu organizmowi wystarczające ilości witamin oraz mikroelementów.

Przepisy na obiady wegetariańskie - risotto z kwiatami dyni

Sezon na dynię rozpoczyna się mniej więcej w połowie lata. Chociaż niekoniecznie musimy czekać na dojrzałe owoce, ponieważ wcześniej możemy w swojej diecie wegetariańskiej wykorzystać kwiaty dyni, które są nie tylko jadalne, ale również bardzo smaczne. Aby dowiedzieć się, jak zrobić obiady wegetariańskie na bazie ryżu oraz kwiatów dyni, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 3 woreczki ryżu jaśminowego
  • Ok. 10 kwiatów dyni
  • ¾ litra bulionu warzywnego
  • Ok. 750 g cukinii
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie)
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 mleka kokosowego
  • Oliwa z oliwek lub olej kokosowy
  • Sól do smaku

Zastanawiając się nad tym, jak zrobić obiady wegetariańskie, w pierwszej kolejności, należy zająć się przygotowaniem kwiatów dyni. Wcześniej trzeba je dokładnie umyć, a następnie przekroić na pół. Następnie na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek przeciskamy przez praskę ząbek czosnku. Gdy tylko wydobędzie on swój aromat, podsmażamy na patelni kwiaty dyni. To smaczne danie w kolejnym kroku przygotowujemy poprzez pokrojenie na drobno cebulki, a następnie jej zeszklenie na drugiej, najlepiej głębokiej patelni lub w rondlu.

Kolejnym etapem jest dodanie drobno pokrojonej cukinii. Warzywo podsmażamy maksymalnie przez 2-3 minuty pilnując, aby je cały czas mieszać. Do cukinii wsypujemy cały ryż, a także solimy wszystko do smaku. Najlepsze przepisy na obiady wegetariańskie wyróżniają się tym, że są aromatyczne dzięki odpowiednim dodatkom. Tak jest również w przypadku tego dania, w którym ryż podlewamy najpierw białym winem, a dopiero później powoli dodajemy warzywny bulion.

Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Na kolejne 5 minut dodajemy do naszego ryżu łyżeczkę szafranu. Nasze danie w diecie wegetariańskiej podajemy po wcześniejszym wymieszaniu z mlekiem kokosowym, które również możemy zastąpić śmietaną roślinną. Risotto posypujemy kwiatami dyni.

Jak zrobić obiady wegetariańskie z ziemniaków?

Planując obiady wegetariańskie, bardzo często chcemy sięgać po jedno dominujące warzywo. Dzięki temu będziemy mogli uzyskać naprawdę pyszne danie, które będziemy wiedzieli, jak przyprawić dbając o wyjątkowy smak oraz aromat. Takim przykładem na smaczne danie w diecie wegetariańskiej są ziemniaczane kotlety. Do ich przygotowania będziemy potrzebować:

  • Ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 150 żółtego sera
  • 250 g szpinaku najlepiej świeżego
  • 2 surowe jajka
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej

Jeżeli mamy już ugotowane ziemniaki, to będziemy mogli z nich zrobić puree przy pomocy specjalnego tłuczka. Następnie na oleju lub oliwie z oliwek podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po czym podsmażamy na nim pokrojony na drobno por oraz starty na grubych oczkach korzeń pietruszki. Do całości dodajemy również posiekany szpinak. Taką mieszankę warzywną odstawiamy do wystudzenia.

Następnie do całości dodajemy sól i pieprz do smaku, mąkę pszenną, surowe jajka, a także starty żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dzięki czemu będziemy mogli przejść do formowania kotletów. Postępujemy dokładnie tak samo, jakbyśmy formowali kotlety mielone z mięsa. Następnie nieco spłaszczone kulki obtaczamy w bułce tartej, po czym smażymy na rozgrzanym oleju. Wegańskie kotleciki bez mięsa możemy serwować z tradycyjną mizerią, lub też różnego rodzaju sosami i dipami.

Jak zrobić obiady wegetariańskie na bazie tofu?

Tofu jest jednym z najczęściej pojawiających się składników w diecie dla wegetarian. Warto na samym początku wyjaśnić, iż tofu jest swego rodzaju twarożkiem, który wytwarza się na bazie mleka sojowego. Samo w sobie jest neutralne w smaku. Jednak jeżeli je odpowiednio przyprawimy, to będziemy mogli się cieszyć wyjątkowym smakiem tofu.

Zastanawiając się nad tym, jak zrobić obiady wegetariańskie, które będą najlepsze w smaku tofu, powinniśmy zaopatrzyć się w następujące składniki:

  • 300 tofu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe zielone cebulki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Pół łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3 łyżki sezamu białego i 3 łyżki sezamu czarnego
  • Oliwa z oliwek

Już wiemy, że proste przepisy w diecie wegetariańskiej są często najlepsze. Nie musimy używać wielu różnych składników, aby wydobyć niesamowity smak. W przypadku tofu musimy zacząć od odsączenia tego produktu, a także obtoczenia w mące ziemniaczanej. Jednak wcześniej koniecznie musimy nasze tofu pokroić w kostkę. Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną na drobno cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy te składniki nieco się zarumienią, na patelnię dodajemy tofu.

Najlepsze dania bez mięsa to takie, które wyróżniają się bardzo dużą obfitością przypraw. Dlatego w kolejnym kroku przygotowywania tego dania, przechodzimy do przyrządzenia marynaty. Do 2-3 łyżek oliwy z oliwek dodajemy kolejno paprykę ostrą i słodką, imbir, sos sojowy, a także miód. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, po czym wylewamy na patelnię i smażąc. dokładnie obtaczamy w przyprawach nasze tofu. Na samym końcu na osobnej patelni prażymy sezam, którym posypujemy przygotowane przez nas tofu. Doskonale będzie smakować z różnymi zielonymi sałatkami.

Pyszne obiady wegetariańskie z faszerowanej papryki bez mięsa

Najczęściej poszukując różnych przepisów na faszerowane warzywa, jednym z głównych składników jest oczywiście mięso. Jednak nie powinniśmy się martwić, ponieważ także z powodzeniem znajdziemy wiele alternatywnych receptur dla wegetarian. Takim przykładem na smaczne przepisy na obiady wegetariańskie są papryki faszerowane bez mięsa. Jeżeli chcemy przygotować takie danie, to będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 6 czerwonych papryk
  • 100 g kaszy kuskus lub jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory, najlepiej malinowe
  • 150 sera feta lub sałatkowego
  • 100 g sera żółtego lub Mozzarella
  • Pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Dla wegetarian niezwykle pomocne okazują się proste przepisy, które są naprawdę pyszne. Przede wszystkim warto tutaj wspomnieć o tym, iż obiady wegetariańskie wcale nie będą wymagać tak dużego nakładu pracy. Te bardzo smaczne danie przygotowujemy poprzez przekrojenie na pół wszystkich naszych papryk, a także usunięcie z nich gniazd nasiennych. W garnku gotujemy kaszę według instrukcji znajdującej się na opakowaniu. Warto jednak skrócić ten czas o ok. 1-2 minuty, aby kasza nie była rozgotowana.

Na patelni podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do niego pomidory, które wcześniej obieramy ze skórki, a także kroimy w kostkę. Do pomidorów dodajemy ugotowaną kaszę i posiekaną natkę pietruszki. Patelnię należy zestawić z palnika, po to aby do wszystkich pozostałych składników dodać kurkumę, sól, pieprz, a także pokrojony ser feta. Takim farszem wypełniamy każdą połówkę papryki, którą warto wcześniej skropić kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Ostatecznie na wierzch każdej wypełnionej połówki posypujemy warstwę startego żółtego sera. Papryki zapiekamy przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak zrobić obiady wegetariańskie, które będą bez mięsa?

Przeglądając różne smaczne przepisy na obiady wegetariańskie, każdy z nas będzie miał swoje typy. Dla niektórych będą najlepsze te, które oprócz mięsa są pozbawione również innych składników, takich jak np. jajka, mleko, czy też gluten. Natomiast dla innych obiady wegetariańskie mogą zawierać dosłownie wszystko oprócz produktów, które typowo w diecie wegetariańskiej są typowe. Ponadto dla niektórych osób najlepsze przepisy będą takie, które zawierają w sobie jedynie pyszne składniki. Takim przykładowym pomysłem na proste przepisy w diecie wegetariańskiej jest makaron z botwinką.

Do przygotowania takiego makaronu będziemy potrzebować:

  • 200 g makarony najlepiej typy tagliatelle
  • 300 g młodych buraków, botwinki
  • Pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 1 łyżeczka octu
  • Sól i pieprz do smaku

Wiemy już, że proste przepisy są nie tylko pyszne, ale również najlepsze jeżeli chodzi o łatwość wykonania. W przypadku tego dania zaczynamy je przygotowywać od ugotowania makaronu. Kiedy wstawimy już wodę w garnku, to na patelni podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę botwinkę z octem. Całość smażymy przez ok. 2-3 minuty, po czym podduszamy pod przykryciem przez przynajmniej kilkanaście minut. Ser halloumi kroimy na grubsze plastry i grillujemy na specjalnej patelni. Gdy już wszystkie składniki mamy przygotowane, wykładamy je na ugotowany makaron. Takie danie jest naprawdę pyszne, a proste przepisy możemy zawsze dowolnie pod siebie modyfikować, dodając inne najlepsze według nas składniki.

Proste przepisy na pyszne obiady wegetariańskie - podsumowanie

Widząc proste przepisy na naprawdę bardzo pyszne i tak naprawdę najlepsze dania wegetariańskie, nie będziemy mieli problemu już z tym, jakimi posiłkami wypełnić swoje menu. Oczywiście warto stawiać na warzywa oraz owoce. W końcu obiady wegetariańskie są również bardzo smaczne, jeżeli przygotujemy je w wersji na słodko. Wtedy na przykład idealnie sprawdzą się naleśniki, placuszki, czy też pierogi z owocami.

Przepisy na obiady wegetariańskie. Zobacz, jak zrobić obiady wegetariańskie dla wegetarian bez mięsa, a także, które proste przepisy na obiady wegetariańskie są najlepsze.

Obiady wegetariańskie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto