Żelazne kluski

Opublikowano: 06.03.2024 r., 9:30 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto ziemniaczane na kluski
Żelazne kluski
Poznaj przepis na żelazne kluski z gotowanych ziemniaków. Idealnie sprawdzą się na polski, domowy obiad.
Przygotowanie 40 min
228 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (130 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżeczki (15 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, duża miska

Przepis na żelazne kluski krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody.

Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli.

Do gotującej się wody dodawaj łyżką porcje ciasta. Klusek nie trzeba wcześniej formować, dodawaj ciasto prosto z łyżki.

Gotuj kluski ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię i delikatnie wyławiaj łyżką cedzakową.

Podawaj ze skwarkami, cebulką, śmietaną lub np. gulaszem.

Jak oceniasz przepis na żelazne kluski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat żelaznych klusek

Żelazne kluski, zwane też kluskami szarymi, to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzają na obiad lub kolację. Dla wielu z nas z pewnością są wspomnieniem domowej rodzinnej kuchni i posiłków przygotowywanych przez nasze mamy, czy babcie. Żelazne kluski z ugotowanych ziemniaków to świetny pomysł na danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Są bardzo smaczne w wersji na słodko, na przykład z owocami, jak również na słono, ze skwarkami, sosem mięsnym, gulaszem warzywnych. Dodatek do klusek nie tylko nadaje im wyjątkowy smak, ale także obniża indeks glikemiczny, zwłaszcza jeśli uwzględnisz produkty będące źródłem białka, tłuszczu i błonnika takie jak mięso, ryby, jaja, czy świeże warzywa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żelazne, aby były naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję, koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni – jest bardzo łatwy i szybki. Składniki niezbędne do przygotowania żelaznych klusek to surowe ziemniaki, mąka pszenna, jajko, skrobia ziemniaczana oraz sól. Przepis na kluski serowe możesz zmodyfikować i przygotować je z ziemniaków ugotowanych. Zamiast ich ścierana na tarce wystarczy przecisnąć je wtedy przez specjalną praskę do ziemniaków. Przepis na żelazne kluski jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i łyżką rzucać ciasto na wrzącą wodę w garnku. Żelazne kluski najlepiej smakują na ciepło, od razu po ugotowaniu. Jako dodatki na słodko świetnie sprawdzą się wszelkie przeciery owocowe, zwłaszcza z owoców jagodowych. W wersji wytrawnej kluski możesz podawać ze skwarkami lub jako dodatek do mięs. Jeśli chcesz zrobić najlepsze żelazne kluski, koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak przygotować je krok po kroku.

Alergeny w żelaznych kluskach

Lista alergenów dla żelaznych klusek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze żelaznych klusek

na 100g gotowej potrawy

Żelazne kluski są niskobłonnikowe, dlatego mogą być obecne w diecie lekkostrawnej. Mają jednak stosunkowo wysoki indeks glikemiczny dlatego najlepiej jeść je w towarzystwie produktów tłuszczowych i białkowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
114.03
228.07
Białko (g)
3.90
7.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
23.44
46.89
Węglowodany przyswajalne (g)
21.63
43.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
3.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.69
1.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
0.80
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
0.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.17
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.98
33.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
7.30
14.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.40
32.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.30
14.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.35
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Niacyna (mg)
1.63
3.27
Foliany (µg (mcg))
30.55
61.10
Beta karoten (µg (mcg))
0.83
1.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
173.46
346.93
Potas (mg)
385.18
770.36
Wapń (mg)
15.47
30.95
Fosfor (mg)
71.81
143.62
Magnez (mg)
24.32
48.64
Żelazo (mg)
1.37
2.74
Cynk (mg)
0.43
0.86
Miedź (mg)
0.12
0.24
Mangan (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żelaznych klusek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żelaznych klusek

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 550
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
3 łyżeczki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
19.00