Naleśniki amerykańskie

Opublikowano: 06.03.2021 r., 20:03 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste naleśniki ułożone na białym talerzu, posypane cukrem pudrem, z truskawkami.
Naleśniki amerykańskie
Popularne pancakes, czyli puszyste naleśniki amerykańskie w wersji na słodko. Szybkie i proste w przygotowaniu, idealne jako smaczne i pożywne śniadanie.
Przygotowanie 30 min
511 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki (200 g)
  • Jajko 1 sztuka (1 szt.)
  • Mleko 1,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki (10 g)
  • Masło 2 łyżeczki (10 g)
  • Truskawki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
patelnia mała

Przepis na naleśniki amerykańskie krok po kroku

W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko i sodę do uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozgrzej masło.

Porcje ciasta wylewaj na patelnię i smaż placki obustronnie do złocistego koloru.

Placki podawaj posypane cukrem pudrem z truskawkami.

Jak oceniasz przepis na naleśniki amerykańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat naleśników amerykańskich

Naleśniki amerykańskie, potocznie nazywane też pankejkami, to klasyczny element kuchni amerykańskiej, który zyskał popularność na całym świecie. To odmiana tradycyjnych europejskich naleśników, od których różnią się przede wszystkim grubością i puszystością. Obecnie pancakes są jednym ze śniadaniowych klasyków serwowanych w większości restauracji i domach na całym świecie.

Te słynne placki amerykańskie powstają na bazie mąki, mleka i jajek, a obowiązkowym składnikiem jest środek spulchniający np. soda, proszek do pieczenia, lub drożdże, który sprawia, że są elastyczne i puszyste. Tradycyjnie smaży się je dwustronnie na wysmarowanej tłuszczem patelni i podaje na śniadanie, najczęściej z owocami i/lub syropem klonowym. Jak zrobić naleśniki po amerykańsku? Przygotowanie jest niezwykle proste – wszystkie składniki na ciasto należy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie usmażyć na patelni do zarumienienia z obu stron. Najlepszym wyborem będzie mąka pszenna, wtedy ciasto będzie najlżejsze i najdelikatniejsze. Ten prosty przepis sprawia, że w krótkim czasie otrzymujemy pyszne, puszyste placki.

Naleśniki po amerykański najlepiej smakują na słodko, z dodatkiem sezonowych owoców, konfitury, dżemów, bitej śmietany, miodu, czy syropu klonowego. Najczęściej serwowane są na śniadanie, jednak są też świetną opcją na pożywny deser, czy kolację. Najlepiej smakują na ciepło, zjedzone tuż po przygotowaniu – wtedy są najdelikatniejsze i najbardziej puszyste.

Amerykanie podają je na dużych talerzach, układając jeden placek na drugim. Tradycyjnie, na górze układa się niewielką kostkę masła, która powinna się rozpuścić pod wpływem ciepła naleśników, a następnie polewa syropem klonowym.

Pancakes to danie idealne dla osób lubiących dania na słodko, które jednocześnie są sycące, pożywne, dające wiele możliwości ich wykorzystania. Ostatnio popularność zyskują również w wersji wytrawnej na przykład z jajkiem sadzonym, czy bekonem. Jednak tradycyjne, słodkie placki amerykańskie to danie, którego powinien spróbować każdy i które przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.

Alergeny w naleśnikach amerykańskich

Lista alergenów dla naleśników amerykańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło

Wartości odżywcze naleśników amerykańskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
162.54
511.99
Białko (g)
7.15
22.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
26.67
84.00
Węglowodany przyswajalne (g)
26.35
82.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
3.09
9.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
6.46
Tłuszcze nienasycone (g)
1.04
3.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.23
Tiamina (mg)
0.33
1.05
Ryboflawina (mg)
0.24
0.76
Niacyna (mg)
2.21
6.97
Foliany (µg (mcg))
55.22
173.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
122.72
386.57
Potas (mg)
141.25
444.93
Wapń (mg)
64.35
202.71
Fosfor (mg)
102.53
322.96
Magnez (mg)
19.46
61.29
Żelazo (mg)
2.00
6.29
Cynk (mg)
0.65
2.04
Miedź (mg)
0.08
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników amerykańskich brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników amerykańskich

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Soda oczyszczona
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Masło
10 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
27.50