Przepis na pierogi leniwe z ziemniakami krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki późne 500 g
  • Mąka pszenna typ 550 100 g
  • Jajko 1 szt.
  • Ser twarogowy półtłusty 250 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Pozostaw do wystygnięcia (możesz użyć ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu).

Ser twarogowy zmiel przez maszynkę.

Do przestudzonych ziemniaków dodaj twaróg, jajko i mąkę. Zagnieć ciasto. Z ciasta na stolnicy uformuj wałeczki, delikatnie spłaszcz je i nożem pokrój na kawałki, kształtem przypominające romby).

Gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Gotowe pierogi wyjmij łyżką cedzakową.

Na talerzu znajdują się pierogi leniwe z ziemniakami. Polane są tłuszczem i posypane cynamonem.
Pierogi leniwe z ziemniakami
Koszt przygotowania dania
6.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
532 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Pierogi leniwe z ziemniakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Pierogach leniwych z ziemniakami

Pierogi leniwe z serem i ziemniakami to dobry wybór na szybki obiad dla całej rodziny. Wiele osób pewnie zna ten przepis, ponieważ jest on tak łatwy do wykonania jak kluski leniwe z ziemniakami czy kopytka leniwe z ziemniakami. Przepis składa się dosłownie z 4 produktów oraz przypraw. Niezbędne do przygotowania pierogów leniwych będą ziemniaki, mąka, jajko oraz twaróg. Proste, ale jednocześnie pyszne danie zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem wykonasz w około godzinę. Z racji prostoty ich przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Jest to przepis przy którym mogą pomóc Tobie dzieci, spędzisz z nimi ciekawie czas oraz nauczysz podstawowych czynności w kuchni.

Pierogi leniwe będą doskonałym wyborem na szybkie danie obiadowe, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do mięsa czy sosu. Podawaj je od razu po ugotowaniu, ponieważ wtedy smakują najlepiej. Będą również dobrym wyborem w przypadku osób będących na diecie laktoowowegetariańskiej, użycie sera dobrze zbilansuje zapotrzebowanie na białko.

Twaróg, użyty do wykonania pierogów, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Jest on dobrym źródłem wapnia, cynku, potasu, witaminy A, D, B12 oraz ryboflawiny. Niedostateczne spożycie witaminy B12 może przyczynić się do rozwoju anemii. Cynk pozytywnie wpłynie na odporność organizmu, stan skóry i włosów oraz na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego działania układu kostnego i zapobiega osteoporozie, jednak jej ilości w produktach mlecznych nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Ser twarogowy zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego białka, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie sportowców, kobiet w ciąży oraz osób starszych, gdy rośne zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy.

Podsumowując pierogi leniwe to prosty w przygotowaniu przepis, który świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Będzie doskonałym wyborem w diecie laktoowowegetariańskiej.

Wartości odżywcze Pierogów leniwych z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (450g)
Energia (kalorie)
118.41 kcal
532.86 kcal
Białko
6.54 g
29.44 g

Węglowodany w pierogach leniwych z ziemniakami

Na 100g
Na porcję (450g)
Węglowodany
18.69 g
84.11 g
Węglowodany przyswajalne
17.53 g
78.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (450g)
Tłuszcz
2.00 g
8.99 g
Tłuszcze nasycone
1.39 g
6.24 g
Tłuszcze nienasycone
0.61 g
2.75 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.17 g
0.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi leniwe z ziemniakami

Na 100g
Na porcję (450g)
Witamina B6
0.20 mg
0.89 mg
Witamina E
0.09 mg
0.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.72 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.62 mg
Niacyna
1.34 mg
6.04 mg
Foliany
30.48 µg (mcg)
137.16 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi leniwe z ziemniakami

Na 100g
Na porcję (450g)
Sód
99.29 mg
446.82 mg
Potas
285.96 mg
1286.80 mg
Wapń
35.06 mg
157.77 mg
Fosfor
101.15 mg
455.17 mg
Magnez
19.61 mg
88.26 mg
Żelazo
1.19 mg
5.34 mg
Cynk
0.47 mg
2.12 mg
Miedź
0.09 mg
0.42 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Pierogów leniwych z ziemniakami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Pierogach leniwych z ziemniakami

Lista alergenów dla Pierogów leniwych z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty

Cena przygotowania Pierogów leniwych z ziemniakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Liczba porcji:
Razem
14.50
Łączny koszt
6.80
Jak oceniasz przepis na pierogi leniwe z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób