Pierogi leniwe z ziemniakami

Opublikowano: 10.03.2021 r., 17:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na talerzu znajdują się pierogi leniwe z ziemniakami. Polane są tłuszczem i posypane cynamonem.
Pierogi leniwe z ziemniakami
Pierogi leniwe to szybki przepis na obiad dla rodziny. Nie wiesz co zrobić z ziemniakami, które zostały Tobie z poprzedniego obiadu? Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przygotowanie 60 min
532 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pierogi leniwe z ziemniakami krok po kroku

ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Pozostaw do wystygnięcia (możesz użyć ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu).

Ser twarogowy zmiel przez maszynkę.

Do przestudzonych ziemniaków dodaj twaróg, jajko i mąkę. Zagnieć ciasto. Z ciasta na stolnicy uformuj wałeczki, delikatnie spłaszcz je i nożem pokrój na kawałki, kształtem przypominające romby).

Gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Gotowe pierogi wyjmij łyżką cedzakową.

Jak oceniasz przepis na pierogi leniwe z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,8% osób

Więcej informacji na temat pierogów leniwych z ziemniakami

Pierogi leniwe z serem i ziemniakami to dobry wybór na szybki obiad dla całej rodziny. Wiele osób pewnie zna ten przepis, ponieważ jest on tak łatwy do wykonania jak kluski leniwe z ziemniakami czy kopytka leniwe z ziemniakami. Przepis składa się dosłownie z 4 produktów oraz przypraw. Niezbędne do przygotowania pierogów leniwych będą ziemniaki, mąka, jajko oraz twaróg. Proste, ale jednocześnie pyszne danie zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem wykonasz w około godzinę. Z racji prostoty ich przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Jest to przepis przy którym mogą pomóc Tobie dzieci, spędzisz z nimi ciekawie czas oraz nauczysz podstawowych czynności w kuchni.

Pierogi leniwe będą doskonałym wyborem na szybkie danie obiadowe, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do mięsa czy sosu. Podawaj je od razu po ugotowaniu, ponieważ wtedy smakują najlepiej. Będą również dobrym wyborem w przypadku osób będących na diecie laktoowowegetariańskiej, użycie sera dobrze zbilansuje zapotrzebowanie na białko.

Twaróg, użyty do wykonania pierogów, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Jest on dobrym źródłem wapnia, cynku, potasu, witaminy A, D, B12 oraz ryboflawiny. Niedostateczne spożycie witaminy B12 może przyczynić się do rozwoju anemii. Cynk pozytywnie wpłynie na odporność organizmu, stan skóry i włosów oraz na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego działania układu kostnego i zapobiega osteoporozie, jednak jej ilości w produktach mlecznych nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Ser twarogowy zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego białka, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie sportowców, kobiet w ciąży oraz osób starszych, gdy rośne zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy.

Podsumowując pierogi leniwe to prosty w przygotowaniu przepis, który świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Będzie doskonałym wyborem w diecie laktoowowegetariańskiej.

Alergeny w pierogach leniwych z ziemniakami

Lista alergenów dla Pierogów leniwych z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty

Wartości odżywcze pierogów leniwych z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
118.41
532.86
Białko (g)
6.54
29.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
18.69
84.11
Węglowodany przyswajalne (g)
17.53
78.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
5.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.00
8.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
6.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.61
2.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.44
1.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.30
122.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
19.94
89.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.89
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.88
48.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.67
88.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.72
Ryboflawina (mg)
0.14
0.62
Niacyna (mg)
1.34
6.04
Foliany (µg (mcg))
30.48
137.16
Beta karoten (µg (mcg))
3.87
17.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
99.29
446.82
Potas (mg)
285.96
1286.80
Wapń (mg)
35.06
157.77
Fosfor (mg)
101.15
455.17
Magnez (mg)
19.61
88.26
Żelazo (mg)
1.19
5.34
Cynk (mg)
0.47
2.12
Miedź (mg)
0.09
0.42
Mangan (mg)
0.17
0.75
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów leniwych z ziemniakami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów leniwych z ziemniakami

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Koszt składników
14.50