Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka

Opublikowano: 05.03.2021 r., 19:44 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z twarogiem i wędzonym kurczakiem
Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
Placki twarogowe na słono? Jak najbardziej! Spróbuj placuszków twarogowych z dodatkiem wędzonego fileta z kurczaka, który nadaje świetny smak. Świeży szczypiorek pasuje idealnie!
Przygotowanie 20 min
331 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Wędzony filet z piersi kurczaka (75 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (50 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka krok po kroku

Ser dodaj do miski, dokładnie rozgnieć go widelcem i dodaj jajko.

Dodaj bardzo drobno pokrojony filet wędzony z kurczaka i świeżą natkę pietruszki (1 łyżkę) również posiekaną.

Dopraw solą i pieprzem (po pół łyżeczki, dopraw według uznania). Wymieszaj i dodaj mąkę – zagnieć ciasto.

Te placuszki powinno się formować w ręce. Zacznij formować okrągłe placki grube na około 3 centymetry. Obtocz w mące.

Rozgrzej na patelni olej i smaż placki przez około 5 minut z obu stron. Powinny być zarumienione na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka

Ten przepis na placuszki twarogowe nie jest w wersji na słodko a w wersji wytrawnej. Są bardzo smaczne, zawierają dużą ilość białka. Będą odpowiednią propozycją dla osób, które dbają o odpowiednią podaż białka, np. dla osób trenujących sport lub po prostu dla osób, które nie lubią posiłków słodkich i wolą posiłki wytrawne.

Alergeny w wytrawnych plackach twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka

Lista alergenów dla Wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
150.77
331.70
Białko (g)
12.91
28.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
10.28
22.62
Węglowodany przyswajalne (g)
10.28
22.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
6.40
14.09
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
6.77
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
7.32
Brak danych dla: wędzony filet z piersi kurczaka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.36
143.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
336.50
740.30
Potas (mg)
142.76
314.07
Wapń (mg)
57.17
125.78
Żelazo (mg)
1.00
2.20
Szacunkowy indeks glikemiczny wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wytrawnych placków twarogowych z wędzoną piersią z kurczaka

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Wędzony filet z piersi kurczaka
75 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 75 g
Mąka pszenna typ 550
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
26.50