Przepis na pierogi pieczone krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kminek mielony
To będzie niezbędne
piekarnik

Zacznij rozgrzewać piekarnik, ustaw temperaturę na 180 stopni z dolną grzałką. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku aby było ciepłe. Dodaj drożdże (świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami suszonymi), cukier oraz taką ilość mąki aby uzyskać zaczyn o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aż drożdże zaczną pracować, zaczyn powinien się spienić. Ciasto możesz przełożyć do robota kuchennego z hakiem lub do dużej i miski i wykonać następujące czynności ręcznie.

Do zaczynu dodaj pozostałą ilość mąki, olej, łyżeczkę soli, jajko oraz żółtko. Ciasto wyrabiaj około 15 minut ręcznie lub od 5 do 7 minut robotem kuchennym. Cisto po wyrobieniu powinno być gładkie, sprężyste i nie kleić się do ręki. Przykryj ściereczką bawełnianą i pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut aż podwoi swoją objętość.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj drobno posiekaną cebulę i szczyptę soli. Delikatnie podsmaż i dodaj zmielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cząbru, dodaj pół łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę mielonego kminku. Farsz ostudź. Nie należy używać ciepłego nadzienia ponieważ zaparzy ono ciasto i w trakcie pieczenia nie wyrośnie.

Ciasto drożdżowe podziel na 6 części. Rozwałkuj jedną z nich na grubość około 1,5- 2 milimetrów. Następnie wytnij szklanką kółka. Połóż łyżeczkę lub półtorej farszu, dokładnie zlep pierożki i układaj na blaszkę do pieczenia, którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Pomiędzy pierożkami należy zachować około 5 centymetrową odległość żeby nie posklejały się, kiedy będą rosnąć.

Pierożki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut aż ponownie urosną.

Wstaw blachę z pierożkami do piekarnika na środkowy lub wyższy poziom (w zależności od mocy grzałki w piekarniku, jeśli mocno przypieka, wybierz wyższy poziom). Piecz 15-20 minut aż będą rumiane.

Przed pieczeniem pierogi możesz posmarować rozmąconym jajkiem z dwoma łyżkami mleka i posypać czarnuszką, kminkiem lub makiem.

Pierogi pieczone podane w drewnianej misce na drewnianej desce
Pierogi pieczone
Koszt przygotowania dania
15.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
269 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
brak danych

Pierogi pieczone - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach pieczonych

Pierogi pieczone w piekarniku są smaczną alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów z mięsem. Pierogi z mięsem pieczone w piekarniku podawane na ciepło mogą stanowić pyszne i sycące danie główne, które będzie smakowało wszystkim domownikom. Podawane na zimno mogą być przystawką lub zakąską w trakcie spotkań, sylwestra, a także świąt lub stanowić dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki.

Przepis na pierogi pieczone jest szybki i łatwy. Wystarczy jedynie parę składników aby przygotować danie, które zachwyci wszystkich. Pierogi pieczone mogą być wykonane z mięsem mielonym, jak również z mięsem mielonym i dodatkiem soczewicy, selera, pieczarek czy szpinaku. Pierogi drożdżowe można również przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Farsz do takich pierogów może być wykonany z pieczarek, kapusty kiszonej, soczewicy lub szpinaku. Do przygotowania dania można wykorzystać ciasto drożdżowe, uzyskamy wtedy pierogi drożdżowe lub ciasto kruche, uzyskując pyszne, kruche pierożki pieczone w piekarniku. Oba rodzaje sprawdzą się świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Różnorodność przygotowania sprawi, że pierogi pieczone skomponują się z wieloma innymi daniami i zmienią swój charakter. Czyni je to daniem, które pokochają wszyscy. Inną propozycją podania są zapiekane pierogi w piekarniku, na przykład z dodatkiem sera lub zapieczone w sosie.

Farsz do pieczonych pierogów można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu wszystkie smaki będą ze sobą idealnie współgrały i skomponują się z puszystym ciastem drożdżowym. Upieczone pierogi można również zamrozić i upiec ponownie w piekarniku. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką szybki obiad, kolację lub przekąskę dla niespodziewanych gości.

Przepis na ciasto jest niezawodny i sprawdzony wiele razy. Pierogi zawsze smakują świetnie, dzięki idealnemu ciastu zachowują swój smak i świeżość przez dwa dni od przygotowania. Prostota, łatwość przygotowania oraz ich niesamowity smak i aromat sprawią, że nie będą gościć na stołach jedynie jako danie świąteczne.

Wartości odżywcze pierogów pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
Białko
12.27 g
15.95 g

Węglowodany w pierogach pieczonych

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
26.32 g
34.22 g
Węglowodany przyswajalne
25.24 g
32.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.08 g
1.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
5.59 g
7.27 g
Tłuszcze nasycone
1.57 g
2.05 g
Tłuszcze nienasycone
4.02 g
5.22 g
Tłuszcze jednonasycone
2.56 g
3.33 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.45 g
1.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
55.59 mg
72.26 mg

Witaminy w przepisie na pierogi pieczone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
31.34 µg (mcg)
40.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.78 µg (mcg)
1.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.55 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.46 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Witamina E
0.14 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
31.21 µg (mcg)
40.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.34 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.44 mg
5.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
83.75 µg (mcg)
108.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.07 µg (mcg)
2.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi pieczone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
42.75 mg
55.58 mg
Potas
161.39 mg
209.81 mg
Wapń
34.98 mg
45.48 mg
Fosfor
122.97 mg
159.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.61 mg
25.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.04 mg
2.65 mg
Cynk
1.68 mg
2.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów pieczonych brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach pieczonych

Lista alergenów dla pierogów pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania pierogów pieczonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
500 g
3 niepełne szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
Szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
Jedno jajko klasy M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
Żółtko jaja klasy M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
40 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Drożdże prasowane
30 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
5 g
łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Podudzie indyka bez skóry
500 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Cebula
105 g
Jedna duża cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na pierogi pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83.3% osób