Przepis na pierogi pieczone krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 750 500 g 3 niepełne szklanki
  • Mleko 2% 250 ml Szklanka
  • Jajko 1 szt. Jedno jajko klasy M
  • Żółtko jajka 1 szt. Żółtko jaja klasy M
  • Olej rzepakowy 40 ml 3 łyżki
  • Drożdże prasowane 30 g
  • Cukier 5 g łyżeczka
  • Podudzie indyka bez skóry 500 g
  • Cebula 105 g Jedna duża cebula
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kminek mielony
To będzie niezbędne
piekarnik

Zacznij rozgrzewać piekarnik, ustaw temperaturę na 180 stopni z dolną grzałką. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku aby było ciepłe. Dodaj drożdże (świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami suszonymi), cukier oraz taką ilość mąki aby uzyskać zaczyn o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aż drożdże zaczną pracować, zaczyn powinien się spienić. Ciasto możesz przełożyć do robota kuchennego z hakiem lub do dużej i miski i wykonać następujące czynności ręcznie.

Do zaczynu dodaj pozostałą ilość mąki, olej, łyżeczkę soli, jajko oraz żółtko. Ciasto wyrabiaj około 15 minut ręcznie lub od 5 do 7 minut robotem kuchennym. Cisto po wyrobieniu powinno być gładkie, sprężyste i nie kleić się do ręki. Przykryj ściereczką bawełnianą i pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut aż podwoi swoją objętość.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj drobno posiekaną cebulę i szczyptę soli. Delikatnie podsmaż i dodaj zmielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cząbru, dodaj pół łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę mielonego kminku. Farsz ostudź. Nie należy używać ciepłego nadzienia ponieważ zaparzy ono ciasto i w trakcie pieczenia nie wyrośnie.

Ciasto drożdżowe podziel na 6 części. Rozwałkuj jedną z nich na grubość około 1,5- 2 milimetrów. Następnie wytnij szklanką kółka. Połóż łyżeczkę lub półtorej farszu, dokładnie zlep pierożki i układaj na blaszkę do pieczenia, którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Pomiędzy pierożkami należy zachować około 5 centymetrową odległość żeby nie posklejały się, kiedy będą rosnąć.

Pierożki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut aż ponownie urosną.

Wstaw blachę z pierożkami do piekarnika na środkowy lub wyższy poziom (w zależności od mocy grzałki w piekarniku, jeśli mocno przypieka, wybierz wyższy poziom). Piecz 15-20 minut aż będą rumiane.

Przed pieczeniem pierogi możesz posmarować rozmąconym jajkiem z dwoma łyżkami mleka i posypać czarnuszką, kminkiem lub makiem.

Pierogi pieczone podane w drewnianej misce na drewnianej desce
Pierogi pieczone
Koszt przygotowania dania
15.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
269 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
brak danych

Pierogi pieczone - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach pieczonych

Pierogi pieczone w piekarniku są smaczną alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów z mięsem. Pierogi z mięsem pieczone w piekarniku podawane na ciepło mogą stanowić pyszne i sycące danie główne, które będzie smakowało wszystkim domownikom. Podawane na zimno mogą być przystawką lub zakąską w trakcie spotkań, sylwestra, a także świąt lub stanowić dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki.

Przepis na pierogi pieczone jest szybki i łatwy. Wystarczy jedynie parę składników aby przygotować danie, które zachwyci wszystkich. Pierogi pieczone mogą być wykonane z mięsem mielonym, jak również z mięsem mielonym i dodatkiem soczewicy, selera, pieczarek czy szpinaku. Pierogi drożdżowe można również przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Farsz do takich pierogów może być wykonany z pieczarek, kapusty kiszonej, soczewicy lub szpinaku. Do przygotowania dania można wykorzystać ciasto drożdżowe, uzyskamy wtedy pierogi drożdżowe lub ciasto kruche, uzyskując pyszne, kruche pierożki pieczone w piekarniku. Oba rodzaje sprawdzą się świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Różnorodność przygotowania sprawi, że pierogi pieczone skomponują się z wieloma innymi daniami i zmienią swój charakter. Czyni je to daniem, które pokochają wszyscy. Inną propozycją podania są zapiekane pierogi w piekarniku, na przykład z dodatkiem sera lub zapieczone w sosie.

Farsz do pieczonych pierogów można przygotować dzień wcześniej, dzięki temu wszystkie smaki będą ze sobą idealnie współgrały i skomponują się z puszystym ciastem drożdżowym. Upieczone pierogi można również zamrozić i upiec ponownie w piekarniku. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką szybki obiad, kolację lub przekąskę dla niespodziewanych gości.

Przepis na ciasto jest niezawodny i sprawdzony wiele razy. Pierogi zawsze smakują świetnie, dzięki idealnemu ciastu zachowują swój smak i świeżość przez dwa dni od przygotowania. Prostota, łatwość przygotowania oraz ich niesamowity smak i aromat sprawią, że nie będą gościć na stołach jedynie jako danie świąteczne.

Wartości odżywcze pierogów pieczonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (130g)
Energia (kalorie)
207.03 kcal
269.14 kcal
Białko
12.27 g
15.95 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (130g)
Tłuszcz
5.59 g
7.27 g
Tłuszcze nasycone
1.57 g
2.05 g
Tłuszcze nienasycone
4.02 g
5.22 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.56 g
3.33 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.45 g
1.89 g
Brak danych dla: drożdże prasowane, cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierogi pieczone

Na 100g
Na porcję (130g)
Witamina B6
0.17 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.34 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.44 mg
5.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Foliany
83.75 µg (mcg)
108.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi pieczone

Na 100g
Na porcję (130g)
Sód
42.75 mg
55.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
161.39 mg
209.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
34.98 mg
45.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
122.97 mg
159.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Magnez
19.61 mg
25.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.04 mg
2.65 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.68 mg
2.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mleko 2%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów pieczonych brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach pieczonych

Lista alergenów dla pierogów pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kminek mielony.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania pierogów pieczonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
500 g
3 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
Szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
Jedno jajko klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
Żółtko jaja klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
40 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Drożdże prasowane
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
5 g
łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Podudzie indyka bez skóry
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Cebula
105 g
Jedna duża cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Liczba porcji:
Razem
46.00
Łączny koszt
15.75
Jak oceniasz przepis na pierogi pieczone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób