Pierogi z łososiem
- Mąka pszenna typ 550 (300 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
- Łosoś filet (400 g)
- Ser Feta (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 0,5 garści kopru (15 g)
- Serek śmietankowy (100 g)
Przepis na pierogi z łososiem krok po kroku
W misce wymieszaj pół łyżeczki soli, mąkę i olej. Następnie do ciasta stopniowo dolewaj około 150 ml wody (w razie potrzeby dodaj więcej), zagniatając ciasto ręką. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite. Ciasto dodaj do miski i odstaw przykrytą ściereczką miskę z ciastem na 10 minut.
Zmiel łososia lub rozdrobnij w malakserze lub drobno posiekaj.
Posiekaj koperek.
Dokładnie wymieszaj ze sobą ser feta i serek śmietankowy.
Do serów dodaj łososia, koperek, 0,25 łyżeczki pieprzu i wymieszaj wszystkie składniki.
Podziel ciasto na 4 części. Na blacie rozwałkuj pierwszą część ciasta na grubość około 2 mm.
Szklanką wytnij kółka i ułóż na środku każdego łyżeczkę farszu. Zlep brzegi ciasta i ułóż na desce tak, aby pierogi się nie stykały, by uniknąć zlepienia się ze sobą.
Powtórz to samo z kolejnymi częściami ciasta.
W dużym garnku zagotuj wodę. Do gotującej się na wolnym ogniu wody wrzucaj partiami pierogi. Gotuj około 1 minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i wrzuć kolejne pierogi.
Pierogi z łososiem najlepiej smakują bezpośrednio po ugotowaniu.
- Rolada szpinakowa
- Łosoś z piekarnika
- Rolada szpinakowa z łososia
- Tortilla z łososiem
- Ceviche
- Tatar z łososia
- Łosoś pieczony
- Pieczony łosoś
- Tortilla na zimno
- Makaron z łososiem
- Sałatka z wędzonego łososia
- Łosoś z patelni
- Rolada szpinakowa z łososiem
- Łosoś smażony
- Makaron z łososiem i szpinakiem
- Kanapki z łososiem
- Tarta z łososiem
- Łosoś w cieście francuskim
- Dania z łososiem
Więcej informacji na temat pierogów z łososiem
Kto z nas nie lubi pierogów?
Pierożki są często kojarzone ze świętami, jak na przykład pierogi z kapusta i grzybami. Pierogi z łososiem wędzonym zdecydowanie są potrawą, którą możesz podać na elegancką kolację świąteczną. Farsz z łososia do pierogów jest łatwy w przygotowaniu i jego przygotowanie zajmie tylko kilka minut.
Takie pierogi są smaczne są także zdrowe. Łosoś jest źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które są bardzo cenne dla naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych (szczególnie DHA i EPA) regularne spożywanie łososia może wpływać korzystnie na nasz mózg. Osoby u których w diecie pojawiał się łosoś rzadziej cierpiały na depresję, a także charakteryzowały się lepszymi funkcjami poznawczymi, niż osoby które nie jadły łososia. Poza mózgiem ma on także pozytywny wpływ na nasze serce i układ krwionośny. Kwasy omega 3 wykazują działanie ochronne przed stanami zapalnymi, powstawaniem zakrzepów, arytmią, nadciśnieniem tętniczym, zawałem a także może obniżać poziom cholesterolu.
Zawartość kwasów omega 3 jest ciężka do określenia, ponieważ istnieje wiele gatunków łososia, a także możemy wyróżnić łososia hodowlanego oraz dzikiego, które mogą różnić się od siebie zawartością składników odżywczych. Kupując łososia zwróć uwagę, czy posiada on certyfikat MSC lub ASC. Jest to bardzo ważne ponieważ populacje dziko żyjących ryb są na wyczerpaniu. Certyfikat MSC dotyczy połowów ryb w naturalnych łowiskach i jest to certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Wybierając ryby z tym certyfikatem chronisz morza i oceany. Certyfikat ASC dotyczy natomiast hodowli, które są prowadzone w odpowiedzialny sposób, ograniczający wpływ na środowisko naturalne. Większość łososi dostępnych w sklepach pochodzi właśnie z hodowli.
Pierogi z łososiem przygotujemy z łososiem surowym, ale ostatecznie możesz też użyć łososia wędzonego. Farsz z łososiem do pierogów świetnie uzupełnia się z serem feta i serkiem twarogowym oraz koperkiem. Ten przepis na pierogi z łososiem jest prosty w przygotowaniu i dosyć szybki, jak na pierogi.
Alergeny w pierogach z łososiem
Lista alergenów dla pierogów z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- serek śmietankowy
Wartości odżywcze pierogów z łososiem
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.