- Czekolada gorzka 200 g 2 tabliczki
- Masło 200 g 1 kostka
- Cukier 220 g 1 szklanka
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 550 130 g 1 szklanka
- Kakao niesłodzone 15 g 1,5 łyżki
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka, do posmarowania formy
Przepis na szybkie brownie krok po kroku
Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, żeby się rozgrzał.
Na garnku z lekko gotującą się wodą postaw miskę (wybierz taką, która będzie większa od garnka, aby nie wpadła do środka oraz wykonana ze szkła lub metalu, żeby nie rozpuściła się razem z czekoladą ;)). Do miski włóż połamaną czekoladę i pokrojone masło. Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada i masło się rozpuści.
W międzyczasie połącz jajka z cukrem.
W drugiej misce dokładnie wymieszaj przesianą mąkę z kakao.
Lekko przestudzoną czekoladę wlej do jajek i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do masy mąkę z kakao i wymieszaj.
Formę do pieczenia o wymiarach 24x24 (możesz użyć też tortownicy, lub innej formy o podobnym obwodzie), wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem.
Do formy wlej ciasto i piecz przez 30 minut (jeżeli użyjesz większej blachy do pieczenia ciasto upiecze się szybciej, ponieważ będzie cieńsze) w 180 stopniach Celsjusza.
Ciasto możesz jeść zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi lub musem owocowym.

-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Brownie z fasoli
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Fit brownie z fasoli
-
Wegańskie brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie z fasoli i banana
-
Brownie Thermomix
-
Brownie
Informacje dietetyczne - szybkie brownie
Wartości odżywcze szybkiego brownie
Energia i białka
(106g)
Węglowodany
(106g)
Tłuszcze
(106g)
Witaminy
(106g)
Składniki mineralne
(106g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkim brownie
Lista alergenów dla szybkiego brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Więcej informacji na temat szybkiego brownie
Brownie to ciasto, które udaje się każdemu. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a ciasto rozpływa się w ustach. Brownies to amerykański przysmak, który znacznie różni się od popularnych biszkoptów. Jest mokry, ciężki i intensywnie czekoladowy. Przypomina nieudane, niewyrośnięte ciasto, ale takie powinno być prawdziwe brownie. Przygotowuje się je z czekolady, mąki, jajek, cukru i opcjonalnie z dodatkiem kakao. Przepis można modyfikować dodając do ciasta owoce, orzechy, różne rodzaje czekolady, a także ciastka, np. oreo. Do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia, dzięki czemu uzyskuje swoją wyjątkową strukturę. Słyszałam legendę, która mówi, że browinie powstało przez przypadek, gdy kucharka zapomniała dodać do ciasta właśnie proszek do pieczenia. Pomimo pomyłki w czasie przygotowywania ciasta, gospodyni podała je swoim gościom, którzy zakochali się w tym nieudanym cieście. Tak oto, przez przypadek, powstało brownie.
Jego nazwa pochodzi od intensywnego brązowego koloru, który ciasto uzyskuje dzięki gorzkiej czekoladzie. Jest ona nie tylko świetnym barwnikiem, ale także zawiera wiele wartościowych składników. Jest to między innymi żelazo, magnez i potas, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu, układu krwionośnego oraz mięśni. Głównym składnikiem gorzkiej czekolady jest kakao, zawierające przeciwutleniacze, które wspomagają nasz organizm w walce z infekcjami, chorobami nowotworowymi, przeciwdziałają tworzeniu się zmian miażdżycowych, a także spowalniają proces starzenia. Czekolada wpływa także na wzrost produkcji hormonów szczęścia, dlatego tak bardzo ją lubimy i automatycznie sięgamy po nią mając gorszy dzień. Natomiast w trakcie odchudzania brownies nie będzie najlepszym wyborem, ze względu na wysoką kaloryczność, lecz od czasu do czasu kawałek nie zaszkodzi ;)
Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję jak zrobić szybkie brownie. To prosty przepis który nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Łatwe brownie szybko przygotujemy z czekolady oraz z kakao, aby jego czekoladowy smak był jeszcze intensywniejszy.
Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego brownie
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023