Naleśniki z łososiem

Opublikowano: 10.03.2021 r., 21:58 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z łososiem pokrojone i ułożone na dużym porcelanowym talerzu. Widać sałatę, łososia, pomidor i twaróg.
Naleśniki z łososiem
Naleśniki z łososiem, twarożkiem i ogórkiem są bardzo dobre. Sprawdź, jak wygląda ten przepis krok po kroku i czy naleśniki z łososiem wędzonym powinny być zapiekane!
Przygotowanie 30 min
769 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Olej rzepakowy Trzy łyżki stołowe oleju (45 ml)
  • Jajko Dwa całe jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Mleko 2% Pół szklanki mleka (125 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 Pół szklanki mąki (80 g)
  • Masło Do przysmażenia (10 g)
  • Łosoś wędzony Cienkie plastry (90 g)
  • Ogórek Pół ogórka (90 g)
  • Serek śmietankowy Całe opakowanie serka Almette (150 g)
  • Sałata 4 listki sałaty (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki z łososiem krok po kroku

Zacznij od przygotowania naleśników. Do miski wlej pół szklanki mleka i pół szklanki wody. Dodał trzy łyżki oleju, pół łyżeczki soli oraz dwa jajka. Za pomocą miksera połącz składniki i stopniowo dodawaj mąkę. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, możesz dodać jeszcze trochę mąki.

Rozgrzej patelnie z masłem i usmaż naleśniki. Powinno ci wyjść 6-8 sztuk, w zależności od rozmiaru patelni i preferowanej grubości naleśników.

Ogórka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Sałatę opłucz.

Gotowe naleśniki posmaruj serkiem twarogowym, ułóż plasterki ogórka i delikatnie posyp je solą. Następnie przykryj je paskiem wędzonego łososia, a na sam koniec dodaj sałatę. Całość ciasno zawiń i pokrój.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat naleśników z łososiem

Naleśniki z łososiem, serkiem Almette, ogórkiem i sałatą będą pyszną przystawką w czasie imprezy. Można je pokroić na mniejsze porcje i ustawić na talerzu, aby goście będą mogli się swobodnie nimi częstować. Zaletą tego przepisu jest nie tylko to, że przekąska bardzo dobrze smakuje, ale też istotna jest szybkość jej wykonania. Gdy masz przygotowane naleśniki, większość pracy jest już za tobą.

Jeżeli nie lubisz serka Almette, możesz zastąpić go dowolnym innym serkiem twarogowym. Inną opcją jest zrezygnowanie z niego na rzecz sera żółtego. To również bardzo ciekawa opcja. Możesz zdecydować na starty ser (możesz kupić już pościerany), a wtedy ten będzie tylko delikatnie wyczuwalny w przekąsce. Plastry żółtego sera możesz porozkładać na kawałki wędzonego łososia. Gdy bardzo lubisz żółty ser, to możesz dłuższą kosteczkę owinąć łososiem, a następnie dodać ogórka, całość przykryć sałatą i dopiero zawinąć.

Do wyboru jest naprawdę dużo opcji. Jeżeli chcesz, aby naleśniki z łososiem wędzonym były ostrzejsze, połącz serek śmietankowy z serkiem chrzanowym (proporcje według własnych preferencji). Możesz dodać rzodkiewkę, rukolę czy pomidorka koktajlowego. Tak naprawdę możesz tam umieścić to, co akurat masz w lodówce i na co masz ochotę.

Nie jest to produkt wykonywany na ciepło, więc nie musisz zrywać się z imprezy, aby przygotować przekąskę. Możesz ją zrobić wcześniej, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki, a dopiero tuż przed wizytą gości wyciągnąć i wystawić na udekorowanym talerzu. Zaletą tych naleśników jest to, że nie muszą być zapiekane, a i tak smakują przepysznie.

Jeżeli masz mało składników poza łososiem, możesz zdecydować się na smakową wersję serka Almette. Do wyboru jest Almette z ogórkiem i ziołami, z pomidorami, z chrzanem, ze szczypiorkiem i cebulą, z rzodkiewką, z ziołami, ze szpinakiem i czosnkiem. Naleśniki zawijane z łososiem, twarożkiem, ogórkiem i sałatką sprawdzą się w wielu sytuacjach. Ten przepis jest bardzo prosty, ale przede wszystkim szybki i smakowity.

Alergeny w naleśnikach z łososiem

Lista alergenów dla naleśników z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • serek śmietankowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze naleśników z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
216.75
769.46
Białko (g)
7.99
28.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
10.31
36.62
Węglowodany przyswajalne (g)
10.22
36.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
15.86
56.30
Tłuszcze nasycone (g)
6.47
22.96
Tłuszcze nienasycone (g)
9.39
33.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.01
24.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.38
8.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.83
294.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
125.42
445.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.72
2.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.64
2.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.74
9.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
113.92
404.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.57
5.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.36
100.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
137.01
486.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
204.81
727.08
Potas (mg)
132.10
468.97
Wapń (mg)
52.04
184.75
Fosfor (mg)
105.51
374.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.42
47.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.28
4.56
Cynk (mg)
0.57
2.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z łososiem brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z łososiem

Koszt składników
47.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
45 ml
Trzy łyżki stołowe oleju
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Jajko
2 szt.
Dwa całe jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
125 ml
Pół szklanki mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
80 g
Pół szklanki mąki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Masło
10 g
Do przysmażenia
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Łosoś wędzony
90 g
Cienkie plastry
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
10.80
Za 90 g
Ogórek
90 g
Pół ogórka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 90 g
Serek śmietankowy
150 g
Całe opakowanie serka Almette
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Sałata
20 g
4 listki sałaty
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
47.30