Pierożki dim sum
- Krewetki (200 g)
- Mięso mielone wieprzowe (250 g)
- Szczypiorek łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
- Jajko 1 jajo klasy M (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 3 niepełne szklanki (350 g)
Przepis na pierożki dim sum krok po kroku
Krewetki rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Połączyć z mięsem mielonym wieprzowym, dodać szczypiorek, , jajko, łyżeczkę octu ryżowego, oleju sezamowego, startego imbiru, pół łyżeczki sosu sojowego, łyżkę sosu sojowego oraz po dużej szczypcie pieprzu i soli.
Farsz odstawić do lodówki.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać 250 ml ciepłej wody oraz dużą szczyptę pieprzu.
Ciasto dokładnie zagnieść przez 5-10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 5 minut, przykryte ściereczką aby odpoczęło.
Ciasto podzielić na 8 równych części.
Blat dobrze podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1 mm. Wyciąć szklanką kółka i na środek nałożyć farsz. Brzegi ciasta zebrać ku górze tworząc pakunek.
Pierożki układać na posmarowanym olejem naczyniu do gotowania na parze.
Gotować 7-10 minut w zależności od grubości ciasta.
-
Kluski na parze
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Knedliki
-
Tamale
-
Szparagi gotowane
-
Ryba na parze
-
Łosoś na parze
-
Baozi
-
Jajecznica na parze
-
Kurczak na parze
-
Pierogi na parze
-
Pierożki na parze
-
Pierś z kurczaka na parze
-
Pierożki chińskie
-
Sałatka wegetariańska
-
Brokuły na parze
-
Szparagi na parze
-
Gotowanie na parze
Więcej informacji na temat pierożków dim sum
Pierożki chińskie urzekają delikatnym ciastem oraz aromatycznym nadzieniem. Będą idealną przystawką podczas wykwintnej kolacji, przygotowując podniebienie na eksplozję azjatyckich smaków dania głównego. Sprawdzą się również podczas romantycznej kolacji, przygotowując je na pewno zaimponujesz swojej drugiej połówce.
Pierożki chińskie są to pierogi z farszem gotowane na parze. Dzięki temu, ciasto zachowuje delikatność a farsz soczystość i aromat. Jak zrobić pierożki chińskie dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym krok po kroku opisane zostały wszystkie czynności.
Pierogi azjatyckie wyróżnia możliwość różnorodnego przygotowania. Ciasto na pierożki chińskie jest bardzo proste do zrobienia, składa się jedynie z wody, mąki, oleju i soli. Cały ich aromat pochodzi z farszu, który może być przygotowany z warzyw, wieprzowiny, drobiu lub ryb. W Azji popularne jest połączenie krewet z wieprzowiną lub z kurczakiem. W zależności od sposobu przygotowania oraz podania wyróżnia się pierożki wonton, pierożki hacao lub dim sum. Jednak wszystkie je łączy niezapomniany smak i aromat. Pierożki wonton najczęściej podawane są w zupie o tej samej nazwie. Jest to aromatyczny wywar mięsny, którym zalewa się, uprzednio ugotowane na parze pierogi. Pierożki hacao przygotowywane są głównie z ryb, krewetek oraz warzyw. Ciasto do przygotowania jest barwione aby uzyskać trzykolorowego pierożka. Pierożki dim sum są pierożkami, które swoim kształtem przypominają zapakowany prezent, brzegi ciasta zbierane są nad farszem, delikatnie obraca się całego pierożka i delikatnie zlepia górę. Dla wprawionych osób, trudnością nie będzie przygotowanie dim sum z charakterystyczną dziurką na górze. Nadzienie do tego rodzaju pierogów azjatyckich stanowi wieprzowina oraz krewetki.
Kuszą Cię pierożki chińskie jednak nie masz bambusowego naczynia do gotowania na parze? Nic straconego, pierożki można przygotować na klasycznym naczyniu do gotowania na parze lub na patelni. Nie zależnie od techniki przygotowania będą wyśmienite i zasmakują każdemu. Koniecznie sprawdź Nasz przepis na te jak i inne dania kuchni azjatyckiej i wybierz się w egzotyczną podróż w Twojej kuchni.
Alergeny w pierożkach dim sum
Lista alergenów dla pierożków dim sum przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- sos rybny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- olej sezamowy
Wartości odżywcze pierożków dim sum
Energia i białka
(132g)
Węglowodany
(132g)
Tłuszcze
(132g)
Witaminy
(132g)
Składniki mineralne
(132g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.