Pierożki dim sum

Opublikowano: 09.03.2021 r., 11:53 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierożki dim sum podane w naczyniu bambusowym
Pierożki dim sum
Najlepszy przepis na delikatne chińskie pierożki. Swoim smakiem i aromatem zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Sprawdzą się również jak przystawka podczas romantycznej kolacji.
Przygotowanie 80 min
Gotowanie na parze 10 min
334 kcal
Kcal w porcji
132 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Krewetki (200 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (250 g)
  • Szczypiorek łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • Jajko 1 jajo klasy M (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 3 niepełne szklanki (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, kurkuma, imbir świeży, olej sezamowy, sos rybny
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze

Przepis na pierożki dim sum krok po kroku

Krewetki rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Połączyć z mięsem mielonym wieprzowym, dodać szczypiorek, , jajko, łyżeczkę octu ryżowego, oleju sezamowego, startego imbiru, pół łyżeczki sosu sojowego, łyżkę sosu sojowego oraz po dużej szczypcie pieprzu i soli.

Farsz odstawić do lodówki.

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać 250 ml ciepłej wody oraz dużą szczyptę pieprzu.

Ciasto dokładnie zagnieść przez 5-10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 5 minut, przykryte ściereczką aby odpoczęło.

Ciasto podzielić na 8 równych części.

Blat dobrze podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1 mm. Wyciąć szklanką kółka i na środek nałożyć farsz. Brzegi ciasta zebrać ku górze tworząc pakunek.

Pierożki układać na posmarowanym olejem naczyniu do gotowania na parze.

Gotować 7-10 minut w zależności od grubości ciasta.

Jak oceniasz przepis na pierożki dim sum
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pierożków dim sum

Pierożki chińskie urzekają delikatnym ciastem oraz aromatycznym nadzieniem. Będą idealną przystawką podczas wykwintnej kolacji, przygotowując podniebienie na eksplozję azjatyckich smaków dania głównego. Sprawdzą się również podczas romantycznej kolacji, przygotowując je na pewno zaimponujesz swojej drugiej połówce.

Pierożki chińskie są to pierogi z farszem gotowane na parze. Dzięki temu, ciasto zachowuje delikatność a farsz soczystość i aromat. Jak zrobić pierożki chińskie dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym krok po kroku opisane zostały wszystkie czynności.

Pierogi azjatyckie wyróżnia możliwość różnorodnego przygotowania. Ciasto na pierożki chińskie jest bardzo proste do zrobienia, składa się jedynie z wody, mąki, oleju i soli. Cały ich aromat pochodzi z farszu, który może być przygotowany z warzyw, wieprzowiny, drobiu lub ryb. W Azji popularne jest połączenie krewet z wieprzowiną lub z kurczakiem. W zależności od sposobu przygotowania oraz podania wyróżnia się pierożki wonton, pierożki hacao lub dim sum. Jednak wszystkie je łączy niezapomniany smak i aromat. Pierożki wonton najczęściej podawane są w zupie o tej samej nazwie. Jest to aromatyczny wywar mięsny, którym zalewa się, uprzednio ugotowane na parze pierogi. Pierożki hacao przygotowywane są głównie z ryb, krewetek oraz warzyw. Ciasto do przygotowania jest barwione aby uzyskać trzykolorowego pierożka. Pierożki dim sum są pierożkami, które swoim kształtem przypominają zapakowany prezent, brzegi ciasta zbierane są nad farszem, delikatnie obraca się całego pierożka i delikatnie zlepia górę. Dla wprawionych osób, trudnością nie będzie przygotowanie dim sum z charakterystyczną dziurką na górze. Nadzienie do tego rodzaju pierogów azjatyckich stanowi wieprzowina oraz krewetki.

Kuszą Cię pierożki chińskie jednak nie masz bambusowego naczynia do gotowania na parze? Nic straconego, pierożki można przygotować na klasycznym naczyniu do gotowania na parze lub na patelni. Nie zależnie od techniki przygotowania będą wyśmienite i zasmakują każdemu. Koniecznie sprawdź Nasz przepis na te jak i inne dania kuchni azjatyckiej i wybierz się w egzotyczną podróż w Twojej kuchni.

Alergeny w pierożkach dim sum

Lista alergenów dla pierożków dim sum przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • sos rybny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olej sezamowy

Wartości odżywcze pierożków dim sum

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(132g)
Energia (kcal)
253.27
334.32
Białko (g)
16.23
21.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(132g)
Węglowodany (g)
29.70
39.20
Węglowodany przyswajalne (g)
29.68
39.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(132g)
Tłuszcz (g)
7.57
9.99
Tłuszcze nasycone (g)
3.85
5.08
Tłuszcze nienasycone (g)
3.71
4.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(132g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.20
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.60
0.79
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.37
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.94
5.20
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.08
84.59
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(132g)
Sód (mg)
54.27
71.64
Potas (mg)
207.06
273.32
Wapń (mg)
30.80
40.66
Fosfor (mg)
164.10
216.62
Magnez (mg)
29.28
38.66
Żelazo (mg)
2.76
3.64
Cynk (mg)
1.47
1.94
Miedź (mg)
0.19
0.25
Mangan (mg)
0.32
0.42
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierożków dim sum brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierożków dim sum

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
200 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
24.44
Za 200 g
Mięso mielone wieprzowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Szczypiorek
5 g
łyżka posiekanego szczypiorku
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Jajko
1 szt.
1 jajo klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
350 g
3 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Koszt składników
63.00