Brownie z masłem orzechowym

Opublikowano: 04.03.2021 r., 10:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki brownie z masłem orzechowym i orzechami ułożone  obok siebie. Posypane są kakao oraz przyozdobione liściem mięty
Brownie z masłem orzechowym
Skosztuj pysznego brownie z masłem orzechowym, które doda Ci energii na długi czas. Sięgaj po tą przekąskę w pracy lub na długich wyjazdach poza domem.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Pieczenie 35 min
501 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (150 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Cukier puder (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (150 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Kakao 16% (proszek) (45 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
  • Orzechy laskowe (55 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na brownie z masłem orzechowym krok po kroku

Rozpuść czekoladę (150g) z masłem na małym ogniu, ciągle mieszaj, aby nie dopuścić do wrzenia. Zdejmij z palnika i przestudź. Do masy dodaj jajka, cukier puder, mąkę z proszkiem (przesiej) oraz kakao. Zmiksuj aż wszystkie składniki się połączą.

Do gotowej masy dodaj pozostałą czekoladę (50g) posiekaną w drobne kawałki oraz orzechy laskowe bez łupinek i wymieszaj.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, wyrównaj, na wierzchu polej masłem orzechowym i rozprowadź je równomiernie na całe ciasto.

Piecz przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Gotowe ciasto wystudź i pokrój na 10 kawałków.

Jak oceniasz przepis na brownie z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym jest unikalną przekąską pobudzającą pracę mózgu, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem na przekąskę w czasie pracy, aby zwiększyć swoją wydajność. Niech nie zwiedzie Ciebie fakt, że ciasto brownie z dodatkiem orzechów nie nadaje się na przekąskę w trakcie odchudzania. Poprzez zawartość kakao oraz orzechów pozytywnie wpłynie na proces redukcji tkanki tłuszczowej (oczywiście w odpowiedniej ilości, ponieważ wciąż będzie bardzo kaloryczne, ale sycące).

Z przygotowanej masy na ciasto możesz przygotować również orzechowe ciasteczka brownie, w tym celu na blaszce uformuj okręgi z ciasta i upiecz je w piekarniku aż do zarumienienia.

Brownie z masłem orzechowym będzie dobrą przekąską w każdej chwili i chęci na słodkie. Jest to ciasto dość ciężkie, dlatego na długo zaspokoi nasze zachcianki na słodycze.

Jest to przekąska, którą przygotowuje się bardzo szybko. Osoba początkująca w kuchni nie będzie miała żadnych problemów, aby przygotować ten przysmak. Dodatkowo większość czasu ciasto spędza w piekarniku, my musimy tylko pokroi i wymieszać składniki, co jest dodatkową zaletą ciasta brownie.

Dodatek masła orzechowego (dobrej jakości) oraz całych orzechów nadaje wielu cennych właściwości brownie z masłem orzechowym. Orzechy laskowe zawierają duże ilości witaminy E, uważanej przez wiele osób za witaminę młodości i płodności. Dodatkowo zawierają znaczne ilości potasu obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Sprawdzają się również bardzo dobrze jako regulator poziomów cholesterolu (obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL), przyczyniając się przy tym do zmniejszenia ryzyka rozwoju miażdżycy.

Orzechy wraz z gorzką czekoladą przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, czyli poprawiają pamięć i sprawne myślenie. Zawdzięczamy to obecności magnezu w obu tych produktach spożywczych.

Dlatego jeśli najdzie Cię ochota na słodkie wypróbuj przepisu na brownie z masłem orzechowym. Zaskoczy Cię swoim smakiem, szybkością wykonania oraz właściwościami odżywczymi.

Alergeny w brownie z masłem orzechowym

Lista alergenów dla Brownie z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Wartości odżywcze brownie z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
436.47
501.94
Białko (g)
8.72
10.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
44.67
51.37
Węglowodany przyswajalne (g)
41.02
47.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.66
4.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
26.67
30.67
Tłuszcze nasycone (g)
14.14
16.26
Tłuszcze nienasycone (g)
12.53
14.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.14
11.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
2.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.45
113.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
118.24
135.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.98
2.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
116.01
133.41
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.21
Ryboflawina (mg)
0.19
0.22
Niacyna (mg)
2.31
2.65
Foliany (µg (mcg))
36.46
41.93
Brak danych dla: czekolada gorzka, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.03
28.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
68.13
78.34
Potas (mg)
289.83
333.30
Wapń (mg)
44.99
51.74
Fosfor (mg)
177.21
203.79
Magnez (mg)
78.46
90.23
Żelazo (mg)
3.04
3.50
Cynk (mg)
1.44
1.65
Miedź (mg)
0.48
0.55
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z masłem orzechowym 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z masłem orzechowym

Koszt składników
54.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Cukier puder
250 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
1 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Kakao 16% (proszek)
45 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 45 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Orzechy laskowe
55 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.58
Za 55 g
Koszt składników
54.60