Przepis na pierogi z truskawkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę na stolnicę i dodaj sól (łyżeczkę). W mące zrób dołek, do którego wlej szklankę ciepłej wody. Z podanych składników wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj krążki. W tak przygotowane krążki układaj mrożone truskawki i sklejaj pierogi.

W garnku zagotuj wodę z solą (około łyżeczki na garnek wody). Do gotującej się wody włóż przygotowane pierogi. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Ugotowane pierogi podawaj z jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem.

Pierogi z truskawkami ułożone są na talerzu, na wierzchu nich leżą truskawki pokrojone na pół oraz listki mięty. Dookoła talerza również znajdują się rozsypane truskawki, liście mięty oraz łyżeczka. W prawym dolnym rogu możemy dostrzec ścierkę kuchenną.
Pierogi z truskawkami
Koszt przygotowania dania
10.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
528 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
71

Pierogi z truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Pierogach z truskawkami

Pierogi domowe uważane są za dania polskie. Goszczą one w wielu polskich domach. Istnieje wiele odmian pierogów: na słodko na słono, farsz mogą stanowić ziemniaki, mięso, twaróg. Na słodko pierogi najczęściej występują z owocami (zarówno mrożonymi jak i świeżymi). Ogranicza nas tutaj tylko wyobraźnia.

Zatem jak zrobić pierogi z truskawkami? Wystarczy nam tylko mąka, sól oraz ciepła woda. Wszystkie te składniki należy dobrze zagnieść i mamy delikatne ciasto na pierogi. Przepis na pierogi z truskawkami nie jest skomplikowany, dlatego osoby początkujące w gotowaniu powinny poradzić sobie w przygotowaniu tego specjału. Do ich wykonania w tym przepisie użyjemy truskawek mrożonych, jednak w sezonie możemy zastąpić je świeżymi truskawkami.

Truskawki są dobrym źródłem witaminy C, A, witamin z grupy B oraz witaminy PP. Dodatkowo zawierają spore ilości składników mineralnych, zaliczymy do nich żelazo, wapń, magnez, mangan i fosfor. Truskawki wykazują działanie antybakteryjne a więc mogą zapobiegać stanom zapalnym jamy ustnej oraz osadzaniu się kamienia nazębnego. Dzięki zawartości bromu w truskawkach, mogą one przeciwdziałać bezsenności. Witamina PP pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. W truskawkach znajdziemy również bromelinę, jest to enzym odpowiadający za rozpad białka, która wykazuje działanie oczyszczające i odtruwające, szczególnie u osób, które mają problemy w trawieniu białek.

Kto powinien unikać truskawek? Na pewno osoby na nie uczulone. Uczulenie najczęściej objawia się pokrzywką, wysypką lub biegunkami po spożyciu danego produktu spożywczego. Należy uważać również na podaż truskawek u dzieci, ponieważ najczęściej one wykazują reakcje alergiczne na ten produkt.

Podsumowując przepis na pierogi truskawkowe nie jest skomplikowany i może wykonać je nawet osoba początkująca. Same truskawki dodane do farszu mają wiele cennych składników mineralnych, z których warto korzystać, dlatego jeśli masz okazję przygotuj te pyszne pierogi.

Wartości odżywcze Pierogów z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Energia (kalorie)
Białko
7.28 g
19.37 g

Węglowodany w pierogach z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(266g)
Węglowodany
40.61 g
108.03 g
Węglowodany przyswajalne
39.73 g
105.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(266g)
Tłuszcz
1.03 g
2.73 g
Tłuszcze nasycone
0.93 g
2.49 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.08 g

Witaminy w przepisie na pierogi z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(266g)
Witamina B6
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.45 mg
1.20 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.59 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
3.24 mg
8.63 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
74.56 µg (mcg)
198.32 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(266g)
Sód
14.16 mg
37.67 mg
Potas
121.07 mg
322.05 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
31.93 mg
84.93 mg
Fosfor
63.12 mg
167.89 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
21.30 mg
56.66 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
2.90 mg
7.70 mg
Cynk
0.55 mg
1.46 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.29 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Pierogów z truskawkami 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Pierogach z truskawkami

Lista alergenów dla Pierogów z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania Pierogów z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Truskawki mrożone
450 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 450 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Cukier
25 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Koszt składników
14.80
Jak oceniasz przepis na pierogi z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób