Sernikobrownie z wiśniami

Opublikowano: 04.03.2021 r., 17:37 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernikobrownie z wiśniami podane na drewnianej desce
Sernikobrownie z wiśniami
Uwielbiasz sernik i brownie? Koniecznie wypróbuj sernikobrownie z wiśniami. Połączenie kremowego sera, ze słodyczą czekoladowego ciasta i orzeźwiającą nutą wiśni zachwyci każdego.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
403 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 9 porcji
  • Masło kostka masła (200 g)
  • Czekolada gorzka 3 tabliczki (300 g)
  • Jajko 4 jaja klasy M (4 szt.)
  • Cukier 1 szklanka i 5 łyżek (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 4/5 szklanki lub 16 łyżek (100 g)
  • Proszek do pieczenia pół łyżeczki (1 g)
  • Ser twarogowy chudy dwie kostki sera (500 g)
  • Budyń (proszek) opakowanie (45 g)
  • Wiśnie mrożone (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny

Przepis na sernikobrownie z wiśniami krok po kroku

Zagotuj wodę w garnku, na którym postawisz szklaną miskę. Czekoladę połam w kosteczki. Przełóż do szklanej miski i dodaj 200 g masła. Kiedy woda zacznie wrzeć w garnku postaw na nim miskę i wyłącz gaz. Pozostaw na 2-3 minut.

Do dużej miski dodaj jedną szklankę cukru, mąkę, 3 jajka, proszek do pieczenia oraz roztopioną czekoladę z masłem. Całość dokładnie wymieszaj mikserem, rózgą lub drewnianą łyżką.

Ser zmiel, przetrzyj przez sitko lub zmiksuj w robocie kuchennym. Dodaj pozostały cukier (cukier kryształ możesz zastąpić cukrem pudrem), opakowanie budyniu oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.

Formę o wymiarach około 22x14 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej połowę masy czekoladowej, na nią wylej masę serową, ułóż wiśnie oraz wylej pozostałą masę czekoladową. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.

Jak oceniasz przepis na sernikobrownie z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat sernikobrownie z wiśniami

Brownie to ciasto o intensywnym smaku czekoladowym wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Podbiło serca wielu miłośników czekolady oraz wypieków. Jego cechami charakterystycznymi są intensywny, czekoladowy smak, wilgotne, ciężkie i klejące ciasto.

W naszej wersji brownie zakocha się każdy wielbiciel słodkich wypieków.

Brownie jest ciastem szybkim i łatwym w przygotowaniu. Dzięki temu idealnie sprawdzi się jako szybki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, na spontaniczne spotkanie

z rodziną i znajomymi lub jako poobiedni deser. Do pieczenia brownie możesz również zaangażować dzieci. Chętnie pomogą w łamaniu tabliczek czekolady i wspólnym mieszaniu ciasta.

Dzięki możliwości wprowadzania modyfikacji do przepisu, brownie możesz wykonać

w wersji fit, bezglutenowej, bez nabiału lub jajek. Sprawia to, że swoje ulubione ciasto dostosujesz do różnych diet a wykluczenia nie będą już przeszkodą w jedzeniu tego co lubisz.

Sernikobrownie z wiśniami to kompozycja idealnie wywarzonych smaków. Kremowość sera łączy się z intensywnym smakiem czekoladowym ciasta a całość zwieńcza orzeźwiająca nuta wiśni. To klasyczne połączenie smaku słodkiego z kwaśnym sprawia, że sernikobrownie jest lżejsze w smaku od klasycznego brownie. Jego delikatna słodycz i delikatne kwaśne nuty skuszą swoim smakiem nawet osoby nieprzepadające za słodyczami. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.

Sernikobrownie z wiśniami, tak jak klasyczne brownie, możesz z powodzeniem modyfikować pod preferencje wszystkich osób. Zamiast wiśni możesz użyć malin, borówek lub jagód, ser biały do części sernikowej możesz zastąpić tofu, nie tracąc smaku i wyjątkowości Twojego ciasta. Koniecznie wypróbuj ten przepis jeśli jesteś miłośnikiem sernika i brownie lub jeśli szukasz nowych oraz ciekawych połączeń smaków.

Brownie daje wiele możliwości eksperymentowania ze smakami. Dzięki temu ciasto nigdy się nie znudzi i za każdym razem zaskoczysz swoich domowników i gości oryginalnymi oraz nietuzinkowymi połączeniami smaków. Sprawdź także Nasze pozostałe przepisy na klasyczne, fit lub urozmaicone brownie.

Alergeny w sernikobrownie z wiśniami

Lista alergenów dla Sernikobrownie z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernikobrownie z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
310.17
403.23
Białko (g)
7.20
9.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
31.63
41.11
Węglowodany przyswajalne (g)
30.12
39.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
1.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
17.59
22.87
Tłuszcze nasycone (g)
11.55
15.01
Tłuszcze nienasycone (g)
6.04
7.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.22
6.79
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
1.07
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
105.63
137.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
100.46
130.60
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.15
0.19
Niacyna (mg)
0.58
0.76
Foliany (µg (mcg))
18.48
24.03
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
60.80
79.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
153.81
199.96
Potas (mg)
165.40
215.02
Wapń (mg)
42.82
55.67
Fosfor (mg)
123.33
160.33
Magnez (mg)
36.23
47.10
Żelazo (mg)
1.72
2.24
Cynk (mg)
0.81
1.05
Miedź (mg)
0.25
0.33
Mangan (mg)
0.28
0.36
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernikobrownie z wiśniami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernikobrownie z wiśniami

Koszt składników
48.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
kostka masła
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
300 g
3 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Jajko
4 szt.
4 jaja klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka i 5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
4/5 szklanki lub 16 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
1 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Ser twarogowy chudy
500 g
dwie kostki sera
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
45 g
opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Wiśnie mrożone
125 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 125 g
Koszt składników
48.10