Sernik brownie

Opublikowano: 24.10.2023 r., 14:02 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik brownie
Sernik brownie
Jesteś wielbicielem czekolady? Jeśli tak, to ten przepis na sernik brownie podbije Twoje serce. Sernik czekoladowy na spodzie brownie – chyba nie trzeba nic więcej dodawać.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 115 min
742 kcal
Kcal w porcji
269 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Czekolada deserowa (550 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier (275 g)
  • Jajko w temperaturze pokojowej (7 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (270 g)
  • Twaróg sernikowy w temperaturze pokojowej (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, sitko

Przepis na sernik brownie krok po kroku

Do garnka dodaj masło oraz 100 g połamanej czekolady i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu i często mieszając (do rozpuszczenia i połączenia składników).

Masło z czekoladą przestudź.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

2 jajka ubij z 75 g cukru na puszystą i jasną masę.

Dodawaj powoli masło z czekoladą i cały czas miksuj do połączenia składników.

Dodaj mąkę z proszkiem i miksuj chwilę do połączenia.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

Piecz spód około 25 minut.

170 ml śmietanki podgrzewaj powoli z 300 g czekolady jak wyżej. Nie zagotuj.

Także należy ostudzić powstałą mieszankę.

Do dużej miski dodaj ser, 5 jajek, 200 g cukru, a także chłodną czekoladę ze śmietanką.

Całość zmiksuj do połączenia składników.

Masę serową wlej na podpieczony spód brownie i wyrównaj.

Wstaw sernik do piekarnika, zmniejsz temperaturę na 150 st. C i piecz przez 90 minut.

Po upieczeniu studź sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie zimny, przygotuj polewę.

150 g czekolady oraz 100 ml śmietanki podgrzej w garnku do połączenia składników (jak wyżej). Nie gotuj.

Odstaw do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Polewą polej zimne ciasto i pozostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Jak oceniasz przepis na sernik brownie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,3% osób

Więcej informacji na temat sernika brownie

Jesteś wielbicielem czekolady? Jeśli tak, to ten przepis na sernik brownie podbije Twoje serce. Sernik czekoladowy na spodzie brownie – chyba nie trzeba nic więcej dodawać. By czekolady w tym wspaniałym deserze było jeszcze więcej, całość wieńczy – a jakże – polewa czekoladowa. Placek ten jest niezwykle wysokokaloryczny, ale jakże pyszny. Jest on dobrym pomysłem na ciasto na każdą okazję. Zdecydowanie warto go upiec, a jeśli nie wiesz, jak zrobić sernik brownie, koniecznie poznaj ten sprawdzony przepis.

Sernik brownie jest to smaczne ciasto, które składa się ze spodu brownie, kremowego sernika czekoladowego oraz polewy czekoladowej. Zrobienie tego najlepszego placka to dobry pomysł na wiele uroczystości, ale także i na zwykły weekend. Z pewnością zachwyci każdego, kto będzie miał okazję go próbować. Jest to czasochłonne ciasto, ale zaręczam, że niezwykle smaczne.

Do przepisu na sernik brownie wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jest to bardzo ważne, by otrzymać najlepsze ciasto - sernik brownie. Jak zrobić sernik brownie? Wszystko składa się z trzech etapów: przygotowanie spodu brownie, masy serowej oraz polewy z czekolady. Do dzieła: rozpuść masło z czekoladą i ostudź. Ubij jajka z cukrem, dodawaj stopniowo czekoladę z masłem, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wystarczy podpiec spód i w tym czasie przygotować masę serową. Tym razem należy rozpuścić czekoladę i śmietankę, a następnie ostudzić. W sprawdzonym przepisie na masę serową należy wymieszać ser, jajka, cukier oraz mieszankę ze śmietanki, oraz czekolady tylko do momentu, w którym składniki połączą się – wszystko wylewa się na podpieczony spód. Pieczenie ciasta powinno trwać około 1,5 godziny.

By sernik brownie był smaczny i dobry, najlepsze jest studzenie go w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Dzięki temu placek nie powinien opaść.

Ważnym składnikiem placka jest oczywiście pyszna polewa z czekolady i śmietanki. Ten sprawdzony przepis na polewę czekoladową najlepiej wykonać, kiedy sernik jest zimny. Nie polewaj sernika, który jest ciepły – zdecydowanie dobrze jest to robić, gdy ciasto nie jest ciepłe. Przepis na sernik brownie należy odstawić do ostudzenia najlepiej na całą noc. Wtedy wszystko odpowiednio się zwiąże i będzie lepiej go pokroić. Jak zrobisz sernik brownie, będzie to pyszny pomysł na ciasto doskonałe.

*Gdy podgrzewasz masło z czekoladą lub śmietankę z czekoladą, w każdym przypadku unikaj zagotowania i wrzenia. Chodzi jedynie o to, by składniki się ze sobą połączyły.

Alergeny w serniku brownie

Lista alergenów dla sernika brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernika brownie

na 100g gotowej potrawy

Deser jest wysokokaloryczny. Ma sporą ilość tłuszczu, ale również zawiera dużo białka. Dla osób na diecie cukrzycowej zalecane jest zastąpienie cukru np. ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(269g)
Energia (kcal)
275.86
742.06
Białko (g)
8.30
22.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(269g)
Węglowodany (g)
26.86
72.24
Węglowodany przyswajalne (g)
26.16
70.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(269g)
Tłuszcz (g)
15.18
40.83
Tłuszcze nasycone (g)
11.30
30.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.87
10.42
Cholesterol (mg)
72.42
194.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(269g)
Witamina A (µg (mcg))
74.31
199.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
73.45
197.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.37
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.35
52.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.36
27.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(269g)
Sód (mg)
154.68
416.09
Potas (mg)
155.66
418.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
85.85
230.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
146.02
392.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.07
51.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
2.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.85
2.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika brownie 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika brownie

Koszt składników
67.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada deserowa
550 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 6
22.00
Za 550 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
275 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 275 g
Jajko
7 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Śmietanka kremowa 30%
270 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.05
Za 270 g
Twaróg sernikowy
1000 g
w temperaturze pokojowej
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Koszt składników
67.10