Przepis na brownie z ciecierzycy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Mleko wlej do garnka, dodaj do niego gorzką czekoladę, płatki owsiane i rodzynki, podgrzej.

Wystudzone mleko wlej do miski i dodaj do niego banana, ciecierzycę, zblenduj całość.

W misce ubij jajka i połącz z masą z ciecierzycy.

Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30-35 minut.

Brownie z ciecierzycy pokrojone na kawałki podane na czarnym talerzu.
Brownie z ciecierzycy
Koszt przygotowania dania
26.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
375 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
49

Brownie z ciecierzycy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brownie z ciecierzycy

Brownie z ciecierzycy to sprawdzony przepis na najlepsze zdrowe ciasto bez glutenu. Fit ciasto możesz przygotować z ciecierzycy z puszki lub suchych ziaren, gotowanych bezpośrednio przed zrobieniem ciasta. Przepis na brownie z ciecierzycy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia brownie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, czekolada gorzka, rodzynki, banan, jajka, płatki owsiane, mleko.

Jak zrobić brownie z ciecierzycy? Mleko wlej do garnka, dodaj do niego gorzką czekoladę, płatki owsiane i rodzynki, podgrzej. Wystudzone mleko wlej do miski i dodaj do niego banana, ciecierzycę, zblenduj całość. W misce ubij jajka i połącz z masą z ciecierzycy. Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Banany to bardzo popularne na świecie owoce. Wyróżnia się dwie odmiany bananów słodką i wytrawną. Wytrawna odmiana plantanów nazywa się Plantan. Plantany są odpowiednie do spożycia dopiero po poddaniu ich obróbce termicznej. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak witamina A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Czekolada gorzka jest rodzajem czekolady o wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada powinna zawierać go od 70 do nawet 100%. Im wyższa zawartość kakao, tym mniejszy dodatek cukru do wyrobu. Gorzkie czekolady lepiej sprawdzają się w przygotowaniu słodkich wypieków, gdyż nadają im bardziej wyrazistego smaku.

Podsumowując słodkie ciasto brownie świetnie komponuje się z kawą i herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszne ciasto jest dobre do przechowywania przez 2-3 dni. Najlepiej w lodówce przykryte folią lub w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęło zapachów.

Wartości odżywcze brownie z ciecierzycą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
227.55 kcal
375.46 kcal
Białko
6.74 g
11.12 g

Węglowodany w brownie z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
34.31 g
56.61 g
Węglowodany przyswajalne
30.11 g
49.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.20 g
6.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
7.76 g
12.80 g
Tłuszcze nasycone
4.46 g
7.37 g
Tłuszcze nienasycone
3.29 g
5.43 g
Tłuszcze jednonasycone
2.29 g
3.78 g
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
1.65 g
Cholesterol
50.44 mg
83.23 mg

Witaminy w przepisie na brownie z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
24.10 µg (mcg)
39.77 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Witamina C
1.98 mg
3.27 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.33 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.40 mg
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
22.93 µg (mcg)
37.84 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.37 mg
Niacyna
0.48 mg
0.79 mg
Foliany
27.75 µg (mcg)
45.79 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
11.50 µg (mcg)
18.97 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na brownie z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
100.05 mg
165.09 mg
Potas
328.54 mg
542.09 mg
Wapń
45.97 mg
75.85 mg
Fosfor
150.10 mg
247.66 mg
Magnez
55.32 mg
91.28 mg
Żelazo
2.17 mg
3.57 mg
Cynk
1.01 mg
1.67 mg
Miedź
0.33 mg
0.54 mg
Mangan
0.92 mg
1.52 mg
Brak danych dla: jajko, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z ciecierzycą 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie z ciecierzycy

Lista alergenów dla brownie z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania brownie z ciecierzycą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Mleko 3,2%
100 ml
niecałe pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Rodzynki
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Banan
250 g
2 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.67
Za 250 g
Koszt składników
34.90
Jak oceniasz przepis na brownie z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób