Brownie z ciecierzycy

Opublikowano: 12.01.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie z ciecierzycy pokrojone na kawałki podane na czarnym talerzu.
Brownie z ciecierzycy
Brownie z ciecierzycy to doskonała propozycja na pyszne i zdrowe ciasto. Brownie, jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne ciasto.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
375 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Płatki owsiane (200 g)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (200 g)
  • Mleko 3,2% niecałe pół szklanki (100 ml)
  • Rodzynki (200 g)
  • Banan 2 średnie sztuki (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na brownie z ciecierzycy krok po kroku

Mleko wlej do garnka, dodaj do niego gorzką czekoladę, płatki owsiane i rodzynki, podgrzej.

Wystudzone mleko wlej do miski i dodaj do niego banana, ciecierzycę, zblenduj całość.

W misce ubij jajka i połącz z masą z ciecierzycy.

Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30-35 minut.

Jak oceniasz przepis na brownie z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat brownie z ciecierzycą

Brownie z ciecierzycy to sprawdzony przepis na najlepsze zdrowe ciasto bez glutenu. Fit ciasto możesz przygotować z ciecierzycy z puszki lub suchych ziaren, gotowanych bezpośrednio przed zrobieniem ciasta. Przepis na brownie z ciecierzycy jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia brownie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, czekolada gorzka, rodzynki, banan, jajka, płatki owsiane, mleko.

Jak zrobić brownie z ciecierzycy? Mleko wlej do garnka, dodaj do niego gorzką czekoladę, płatki owsiane i rodzynki, podgrzej. Wystudzone mleko wlej do miski i dodaj do niego banana, ciecierzycę, zblenduj całość. W misce ubij jajka i połącz z masą z ciecierzycy. Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Banany to bardzo popularne na świecie owoce. Wyróżnia się dwie odmiany bananów słodką i wytrawną. Wytrawna odmiana plantanów nazywa się Plantan. Plantany są odpowiednie do spożycia dopiero po poddaniu ich obróbce termicznej. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak witamina A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Czekolada gorzka jest rodzajem czekolady o wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada powinna zawierać go od 70 do nawet 100%. Im wyższa zawartość kakao, tym mniejszy dodatek cukru do wyrobu. Gorzkie czekolady lepiej sprawdzają się w przygotowaniu słodkich wypieków, gdyż nadają im bardziej wyrazistego smaku.

Podsumowując słodkie ciasto brownie świetnie komponuje się z kawą i herbatą podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszne ciasto jest dobre do przechowywania przez 2-3 dni. Najlepiej w lodówce przykryte folią lub w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęło zapachów.

Alergeny w brownie z ciecierzycy

Lista alergenów dla brownie z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze brownie z ciecierzycą

na 100g gotowej potrawy

Brownie z ciecierzycy to doskonały pomysł na zdrowy deser. Brownie z ciecierzycy jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Ciasto ma niski indeks glikemiczny i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
227.55
375.46
Białko (g)
6.74
11.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
34.31
56.61
Węglowodany przyswajalne (g)
30.11
49.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.20
6.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
7.76
12.80
Tłuszcze nasycone (g)
4.46
7.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.29
5.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
3.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
1.65
Cholesterol (mg)
50.44
83.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
24.10
39.77
Witamina B6 (mg)
0.14
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.28
Witamina C (mg)
1.98
3.27
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.54
Witamina E (mg)
0.24
0.40
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.93
37.84
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.16
Ryboflawina (mg)
0.22
0.37
Niacyna (mg)
0.48
0.79
Foliany (µg (mcg))
27.75
45.79
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.50
18.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
100.05
165.09
Potas (mg)
328.54
542.09
Wapń (mg)
45.97
75.85
Fosfor (mg)
150.10
247.66
Magnez (mg)
55.32
91.28
Żelazo (mg)
2.17
3.57
Cynk (mg)
1.01
1.67
Miedź (mg)
0.33
0.54
Mangan (mg)
0.92
1.52
Brak danych dla: jajko, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z ciecierzycą 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z ciecierzycą

Koszt składników
34.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Mleko 3,2%
100 ml
niecałe pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Rodzynki
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Banan
250 g
2 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.67
Za 250 g
Koszt składników
34.90