Brownie z wiśniami

Opublikowano: 27.07.2021 r., 10:25 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto czekoladowe brownie
Brownie z wiśniami
Czekoladowe brownie z wiśniami to jedno z najpopularniejszych i zdecydowanie najpyszniejszych ciast. Ma intensywny, czekoladowy, kakaowy smak, który idealnie komponuje się z lekką kwaskowatością letnich owoców.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
318 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (150 g)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczki (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 5 łyżek (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (130 g)
  • Wiśnie (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na brownie z wiśniami krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C, formę do pieczenia wyłóż papierem.

Masło pokrój w kostkę i umieść w garnku razem z połamaną czekoladą. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści.

W misce jajka ubij z ksylitolem, dodaj do nich roztopioną z masłem czekoladę i całość wymieszaj na gładką masę.

Dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj.

Gotową masę przelej do formy do pieczenia, na wierzchu ułóż umyte wiśnie.

Piecz ok. 30 minut.

Jak oceniasz przepis na brownie z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat brownie z wiśniami

Czekoladowe brownie z wiśniami to jedno z najpopularniejszych i zdecydowanie najpyszniejszych ciast. Ma intensywny, czekoladowy, kakaowy smak, który idealnie komponuje się z lekką kwaskowatością letnich owoców. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników wilgotnych ciast i czekolady oraz osób, które nie lubią spędzać całego dnia w kuchni, ponieważ jego przygotowanie jest proste i szybkie. Przepis na brownie z wiśniami to przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Dzięki temu ciasto czekoladowe z wiśniami idealnie sprawdzi się jako szybki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, na spontaniczne spotkanie z rodziną i znajomymi lub jako poobiedni deser. Ciasto brownie z wiśniami można dowolnie modyfikować, przygotować je na przykład w wersji wegańskiej bez jaj i nabiału lub bezglutenowej. Możesz dodać do niego różne rodzaje czekolady, oraz naturalne, ciemne kakao bez cukru. Sprawia to, że jest to ciasto dla każdego. Każdy znajdzie wersję odpowiadającą swoim upodobaniom. Brownie z malinami to harmonijna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Połączenie smaku lekko kwaśnego, orzeźwiającego ze świeżych, sezonowych wiśni oraz intensywnego, czekoladowego to klasyczne połączenia, które nie może się nie udać i nigdy nie zawodzi. Ciasto czekoladowe z mrożonymi wiśniami możesz przygotować jesienią lub zimą, kiedy zatęsknisz za jego smakiem, a w sklepach nie znajdziesz już świeżych owoców. Ciasto brownie możesz podawać z kremem z serka mascarpone, bitą śmietaną, lub lodami - najlepiej śmietankowymi lub waniliowymi. Ciekawym dodatkiem do brownie z wiśniami jest także słony karmel. Brownie to ciasto, które nigdy się nie nudzi i nadaje się na każdą okazję. Koniecznie poznaj nasz przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami, gwarantujemy, że zostanie on w Twojej kuchni na stałe. Nie obawiaj się jeśli nigdy wcześniej samodzielnie nie przygotowywałeś/przygotowywałaś tego ciasta. Jest niezwykle proste, a efekt z pewnością będzie satysfakcjonujący.

Alergeny w brownie z wiśniami

Lista alergenów dla Brownie z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze brownie z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru oraz gorzkiej czekolady zamiast mlecznej, ciasto jest mniej kaloryczne i zdrowsze dla większości osób.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
353.78
318.40
Białko (g)
6.13
5.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
30.74
27.67
Węglowodany przyswajalne (g)
28.59
25.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.15
1.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
24.21
21.79
Tłuszcze nasycone (g)
15.88
14.29
Tłuszcze nienasycone (g)
8.33
7.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.18
6.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
1.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
105.96
95.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
159.11
143.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.25
1.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
204.13
183.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
31.36
28.23
Potas (mg)
213.27
191.95
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.54
31.08
Fosfor (mg)
119.99
107.99
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
49.10
44.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.62
2.35
Cynk (mg)
1.02
0.92
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.35
0.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z wiśniami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z wiśniami

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Czekolada gorzka
200 g
1 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Wiśnie
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Koszt składników
52.00