Brownie
-
Brownie czekoladowe
Brownie czekoladowe to, bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Brownie, przygotować można na bazie czekolady mlecznej lub …
10 + 40 min łatwy 10 634 kcal -
Brownie z nutelli
Brownie z nutelli to wspaniała opcja na pyszny deser, który zajmuje bardzo mało czasu. Do jego przygotowania używa się tylko …
10 + 35 min łatwy 10 336 kcal -
Ciastka brownie
Ciastka brownie to pyszne, czekoladowe ciasteczka, jedne z najbardziej popularnych i lubianych na całym świecie. Mają intensywny kakaowy smak, są …
20 + 10 min łatwy 10 82 kcal
Brownie - przepisy
-
Brownie z truskawkami
Niezwykłe brownie z truskawkami zadowoli wymagające kubki smakowe. To ciasto czekoladowe jest proste w przygotowaniu. Fit ciasto z owocami doskonale …
60 min łatwy 5 701 kcal -
Brownie z masłem orzechowym
Brownie z masłem orzechowym jest unikalną przekąską pobudzającą pracę mózgu, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem na przekąskę w czasie pracy, aby …
25 + 35 min łatwy 10 501 kcal -
Brownie z solonym karmelem
Brownie to ciasto o intensywnym smaku czekoladowym wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Podbiło serca wielu miłośników czekolady oraz wypieków. Jego …
60 + 30 min średni 9 442 kcal -
Szybkie brownie
Brownie to ciasto, które udaje się każdemu. Przepis jest niezwykle prosty i szybki, a ciasto rozpływa się w ustach. Brownies …
30 + 30 min łatwy 9 481 kcal -
Brownie z malinami
Brownie to ciasto o intensywnym smaku czekoladowym wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Podbiło serca wielu miłośników czekolady oraz wypieków. Jego …
30 + 50 min łatwy 12 483 kcal -
Brownie z wiśniami
Czekoladowe brownie z wiśniami to jedno z najpopularniejszych i zdecydowanie najpyszniejszych ciast. Ma intensywny, czekoladowy, kakaowy smak, który idealnie komponuje …
30 + 30 min łatwy 10 318 kcal
-
Brownie z fasoli i banana
Pyszny deser z czerwonej fasoli, czyli puszyste brownie z fasoli i banana. To prosty przepis na ciasto pieczone w piekarniku …
15 + 45 min łatwy 8 294 kcal -
Brownie bezglutenowe
Spróbuj przepisu na brownie bezglutenowe z bananami. Zachwyci Ciebie swoją słodyczą, którą nadadzą mu dojrzałe banany. Ciasto będzie również dobrą …
15 + 30 min łatwy 5 275 kcal -
Wegańskie brownie z fasoli
Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny …
5 + 45 min łatwy 6 266 kcal -
Brownie fit
Brownie to najpopularniejsze ciasto czekoladowe wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Jest charakterystyczne ze względu na intensywny czekoladowy smak. Ciasto brownie …
30 + 30 min łatwy 9 434 kcal -
Dietetyczne brownie z musem truskawkowym
Myślisz że na diecie nie można jeść ciast? To ogromny błąd. Przygotuj takie szybkie, dietetyczne brownie z jogurtowym musem truskawkowym …
19 + 60 min łatwy 12 259 kcal
-
Fit brownie z fasoli
Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny …
10 + 45 min łatwy 6 202 kcal -
Brownie z cukinii
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją …
30 + 30 min łatwy 8 151 kcal -
Brownie z fasoli
Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i …
15 + 60 min łatwy 10 338 kcal -
Ciasteczka brownie
Ciasteczka brownie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne ciasteczka to szybkie domowe łakocie dla dzieci. …
15 + 25 min łatwy 10 536 kcal -
Brownie z buraka
Wiedziałeś, że z buraka można zrobić ciasto? Zdrowe brownie z buraka to świetny pomysł na najlepsze, mocno czekoladowe ciasto z …
10 + 30 min łatwy 10 314 kcal -
Brownie z batatów
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 30 min łatwy 12 153 kcal
-
Babeczki brownie
Babeczki brownie to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Brownie, na …
10 + 25 min łatwy 10 -
Brownie z ciecierzycy
Brownie z ciecierzycy to sprawdzony przepis na najlepsze zdrowe ciasto bez glutenu. Fit ciasto możesz przygotować z ciecierzycy z puszki …
15 + 40 min łatwy 10 375 kcal -
Brownie bez cukru
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904 r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. …
25 + 30 min łatwy 10 184 kcal -
Brownie z kaszy jaglanej
Brownie z kaszy jaglanej to niezwykle smaczny wybór dla wszystkich miłośników czekoladowych słodkości. Całość robi się w kilka minut. Ciasto, …
20 + 45 min łatwy 10 -
Muffinki brownie
Muffinki brownie to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku babeczki mają bardzo czekoladowy smak i …
10 + 35 min łatwy 10
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal -
Sernikobrownie z malinami
Ciasto czekoladowe z serem i malinami to doskonała propozycja na pyszny i delikatny sernik na spodzie przypominającym ciasto brownie. Jest …
30 + 40 min łatwy 10 507 kcal -
Ciasto z mikrofali
Masz ochotę na maksymalnie czekoladowe ciasto, ale nie chcesz przygotowywać całej blachy? Poznaj mój przepis na ciasto z mikrofali, będzie …
10 + 3 min łatwy 1 410 kcal -
Sernikobrownie z truskawkami
Sernikobrownie z truskawkami to doskonały wybór na deser do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach lub gdy …
30 + 40 min łatwy 10 484 kcal -
Ciasto czekoladowe z bananami
Ciasto czekoladowe z bananami to świetna opcja na pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Całość jest niezwykle czekoladowa. …
20 + 35 min łatwy 10 -
Sernikobrownie z wiśniami
Brownie to ciasto o intensywnym smaku czekoladowym wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Podbiło serca wielu miłośników czekolady oraz wypieków. Jego …
45 + 45 min łatwy 9 403 kcal
-
Wegańskie brownie
Wegańskie brownie to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Bezglutenowe ciasto bez dodatku cukru jest nisko kaloryczne i zdrowe. Przepis na …
20 + 40 min łatwy 10 261 kcal -
Brownie Thermomix
Ten prosty przepis to klasyk przygotowywanych przeze mnie spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Najlepiej wykonać to brownie dzień wcześniej i …
15 + 15 min łatwy 12 -
Brownie z gruszkami
Brownie z gruszkami jest przepyszną opcją na naprawdę smaczny i szybki deser na bazie czekolady. To ciasto na pewno przypadnie …
15 + 25 min łatwy 10 268 kcal -
Brownie z białej fasoli
Brownie z białej fasoli to świetny pomysł na szybkie, łatwe i zdrowe ciasto. Potrzebujesz tylko kilku minut, by ciasto trafiło …
15 + 40 min łatwy 12 87 kcal -
Brownie z fasoli daktyli i banana
Brownie z fasoli, daktyli i banana to banalnie proste ciasto. Wypiek ten jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Ten …
20 + 45 min łatwy 12 265 kcal -
Brownie z fasoli bez jajek
Brownie z fasoli bez jajek to świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają wege opcji na pyszny deser. Całość robi się …
20 + 25 min łatwy 10 257 kcal -
Brownie z fasoli bez cukru
Brownie z fasoli bez cukru będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób, które są na diecie redukcyjnej lub cierpią z powodu …
15 + 25 min łatwy 10 227 kcal -
Fit brownie z fasoli z malinami
Fit brownie z fasoli z malinami to doskonała opcja na niezwykle smaczny wypiek, który nie tylko jest bardzo smaczny, ale …
30 + 25 min łatwy 10 241 kcal -
Brownie z czarnej fasoli
Brownie z czarnej fasoli jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego ciasta czekoladowego. To jest znacznie zdrowsze, ma niższy indeks glikemiczny i …
20 + 25 min łatwy 10 -
Brownie z czerwonej fasoli
Genialny przepis na fantastyczne brownie z czerwonej fasoli z czekoladą. Proste do zrobienia i bardzo smaczne ciasto, które idealnie pasuje …
15 + 40 min łatwy 8 459 kcal
Brownie - co to jest?
Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które pochodzi z kuchni amerykańskiej. Przyrządza się je z gorzkiej (najlepiej o minimalnej zawartości kakao 70%) czekolady, z dodatkiem jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Brownie charakteryzuje się mocnym, charakterystycznym słodkim smakiem i lekko kremową, mazistą konsystencją. Cudownie smakuje jeszcze lekko ciepłe, z delikatnie lejącą się czekoladą. Duża zawartość gorzkiej czekolady sprawia, że uznawane jest za jedno ze zdrowszych, choć mocno kalorycznych ciast.
Często zadawane pytania
Przepisy na idealne brownie. Oto sprawdzone receptury
Ciasto brownie to jeden z najpopularniejszych deserów wśród wielbicieli słodkości. Trudno się temu dziwić, ponieważ brownie to mocno czekoladowe, pyszne ciasto, które urzeka swoim intensywnym smakiem. Wywodzi się z kuchni amerykańskiej, a jego nazwa, określana również czasem potocznie jako brauni pochodzi od charakterystycznej, brązowej barwy ciasta. Pierwsze zapiski dotyczące przepisu na ciasto z czekoladą pochodzą już z 1904 roku.
Brownie – wpływ na zdrowie
Choć słodkie ciastko z wysoką zawartością cukru ciężko uznać za zdrowy produkt, to możemy się w nim doszukać pewnych zdrowszych elementów. Mowa tu w szczególności o gorzkiej czekoladzie, która, jedzona w rozsądnych ilościach, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Gorzka czekolada jest źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji prozdrowotnych, między innymi magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi oraz manganu.
Gorzka czekolada ma bardzo pozytywny wpływ na działanie układu krążenia. Jedzona w niewielkich ilościach, zapobiega występowaniu chorób serca, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy, pomaga nam w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Dzięki wysokiej zawartości magnezu szybko dodaje energii, poprawia naszą pamięć i koncentrację, zwiększa sprawność intelektualną. Ma również pozytywne działanie na układ nerwowy, poprawia odporność na stres, jest pomocna przy nadmiernym pobudzeniu nerwowym.
Kakao, będące ważnym składnikiem gorzkiej czekolady, zawiera polifenole i flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, zwalczającymi wolne rodniki. Dzięki temu przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych, opóźniają przedwczesne starzenie się organizmu, zapobiegają rozwojowi infekcji, a także zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Kakao jest również dobrym źródłem teotrombiny, która wpływa korzystnie na pracę nerek i ma delikatne działanie moczopędne.
Pyszne, aromatyczne brownie to dobry sposób na poprawę humoru, nie tylko ze względu na cudowny smak, ale również na obecność gorzkiej czekolady, skutecznie poprawiającej nastrój.
Musimy jednak pamiętać o tym, że czekolada jest produktem wysokokalorycznym (100g gorzkiej czekolady może zawierać nawet 550 kalorii), dlatego powinniśmy podchodzić do niej z dużą dozą rozsądku, zwłaszcza jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej i zależy nam na zrzuceniu nadmiernych kilogramów.
Sprawdzony przepis na pyszne brownie
Jak zrobić dobre ciasto brownie?
Ciasto brauni przygotowuje się na bazie gorzkiej czekolady (najlepiej takiej o zawartości kakao minimum 70%), pozostałe składniki to między innymi mąka (w niewielkiej ilości), jajka, cukier i masło. Dobry przepis na to czekoladowe ciasto może zawierać również dodatkowe składniki, takie jak orzechy, kakao, rodzynki, suszone i świeże owoce, bakalie. Ciekawym pomysłem jest także dodanie wiórków kokosowych, orzechów, płatków migdałowych, skórki z pomarańczy czy ziarenek wanilii, doda to ciastu wyjątkowego smaku i aromatu. Ciasto brownie ma naturalnie „zakalcową” strukturę, więc nie należy się przejmować, jeśli jego konsystencja różni się od tradycyjnych ciast.
Szczególnie ciekawie komponują się z brownie kwaśne owoce, na przykład wiśnie lub porzeczki, których cierpki smak wspaniale współgra z mocną słodyczą czekoladowego ciasta. Ciasto brownie możemy również zaserwować, podobnie jak szarlotkę na ciepło, z gałką lodów waniliowych. Dobrym dodatkiem jest także czekoladowa lub kawowa polewa albo cukier puder do posypania.
Jak przygotować brownie? W pierwszej kolejności rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka miksujemy dokładnie z cukrem, a po jego rozpuszczeniu dodajemy masę czekoladową i mąkę. Otrzymane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy.
Na co zwrócić uwagę przygotowując idealne brownie?
Pamiętajmy o prawidłowym rozpuszczeniu czekolady
Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, które następnie umieszczamy w suchej misce. W następnym kroku naczynie umieszczamy w kąpieli wodnej, ale w taki sposób, żeby nie dotykało powierzchni wody, a rozpuszczanie czekolady zachodziło pod wpływem pary wodnej. Jeżeli jednak chcemy rozpuścić czekoladę bezpośrednio w kąpieli wodnej, to warto wcześniej dodać do niej niewielką ilość mleka, słodkiej śmietanki lub masła.
Zastosujmy odpowiednie proporcje składników ciasta
W zależności od tego, jaką odmianę brownie chcemy uzyskać, możemy zastosować różne proporcje stałych składników ciasta. Jeśli zależy nam na tym, żeby środek brownie był lekko lejący, należy użyć mniej mąki, a więcej czekolady i masła, natomiast jeśli preferujemy bardziej suche brownie, zwiększmy nieco ilość mąki.
Dobierzmy dobrą temperaturę i czas pieczenia
Jeśli chcemy uzyskać tradycyjne brownie z chrupiącą zewnętrzną skórką i miękkim lejącym środkiem, ciasto należy piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zawsze jednak należy dostosować czas i temperaturę pieczenia do naszego piekarnika i początkowo sprawdzać czy ciasto jest już upieczone lub czy się nie przypala. Dobrze upieczone brownie powinno mieć lekko kruszącą się skórką oraz miękki środek oblepiający patyczek, dzięki któremu możemy ocenić stopień upieczenia ciasta.
Przepisy na brownie
Choć przepis na tradycyjne brownie jest powszechnie znany, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby odrobinę poeksperymentować i przyrządzić różne jego wariacje. Jakie rodzaje odmian brownie warto wypróbować?
- Sernikobrownie, przyrządzane na wzór tradycyjnego połączenia sernika z piernikiem lub murzynkiem. Sernikobrownie świetnie smakuje z owocami, na przykład malinami lub wiśniami wyciągniętymi z nalewki.
- Brownie przygotowywane z trzech rodzajów czekolady, gorzkiej, mlecznej i białej. Taka mieszanka to prawdziwa czekoladowa uczta dla osób kochających czekoladę.
- Tradycyjne brownie z dodatkiem mocnego naparu kawy, rumu i mielonych migdałów lub pokruszonych płatków migdałowych.
- Rewelacyjne połączenie ciasta czekoladowego z tradycyjnym tiramisu.
- Brownie z dodatkiem masła orzechowego
Dobry pomysłem na szybki i sprawdzony deser jest tak zwane brownie w filiżance. Czas jego przygotowania wynosi kilka minut, dlatego jest to naprawdę szybki sposób, jeśli mamy nagłą ochotę na coś słodkiego. Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy i wkładamy do mikrofalówki na 1,5 – 2 minuty.
Zdrowsze wersje ciasto brownie
Dobrą wiadomością dla wszystkich łasuchów jest fakt, że brownie, choć kaloryczne i wysokocukrowe, możemy również przygotować ze zdrowszych składników. Zdrowe produkty mogą znacznie podwyższyć wartość odżywczą gotowego ciasta. Jakie wartościowe produkty możemy wykorzystać do zrobienia brownie w wersji fit?
- Czerwona fasola, która jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza, miedzi, manganu, potasu, a także błonnika i kwasu foliowego.
- Buraki, wpływające korzystnie na pracę układu krążenia, poprawiające pamięć i koncentrację oraz przyspieszające przemianę materii.
- Cukinia, która dzięki swojej niskiej kaloryczności, zmniejsza ilość kalorii w cieście, a dodatkowo wpływa korzystnie na trawienie, wzmacnia działanie systemu odpornościowego, a także zwiększa naszą odporność na stres.
Ciekawostka o brownie
W 2013 roku amerykańska firma cukiernicza Something Sweet pobiła rekord Guinessa w kategorii największego ciastka brownie na świecie. Upieczony smakołyk miał 3,35 metra wysokości, 1,8 metra szerokości i ważył 106,23kg. Ciasto zostało przyrządzone z okazji piątej rocznicy otwarcia cukierni, a w całym przedsięwzięciu wzięła udział cała lokalna społeczność. Największe ciastko z czekoladą udało się podzielić na 1200 kawałków, a dochód z ich sprzedaży przeznaczono na cele charytatywne.