Brownie

brownie

Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które pochodzi z kuchni amerykańskiej. Przyrządza się je z gorzkiej (najlepiej o minimalnej zawartości kakao 70%) czekolady, z dodatkiem jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Brownie charakteryzuje się mocnym, charakterystycznym słodkim smakiem i lekko kremową, mazistą konsystencją. Cudownie smakuje jeszcze lekko ciepłe, z delikatnie lejącą się czekoladą. Duża zawartość gorzkiej czekolady sprawia, że uznawane jest za jedno ze zdrowszych, choć mocno kalorycznych ciast.

Najciekawsze przepisy w temacie brownie

Przepisy w temacie brownie

Najciekawsze artykuły w temacie brownie

Przepisy na idealne brownie. Oto sprawdzone receptury

Ciasto brownie to jeden z najpopularniejszych deserów wśród wielbicieli słodkości. Trudno się temu dziwić, ponieważ brownie to mocno czekoladowe, pyszne ciasto, które urzeka swoim intensywnym smakiem. Wywodzi się z kuchni amerykańskiej, a jego nazwa, określana również czasem potocznie jako brauni pochodzi od charakterystycznej, brązowej barwy ciasta. Pierwsze zapiski dotyczące przepisu na ciasto z czekoladą pochodzą już z 1904 roku.

Brownie – wpływ na zdrowie

Choć słodkie ciastko z wysoką zawartością cukru ciężko uznać za zdrowy produkt, to możemy się w nim doszukać pewnych zdrowszych elementów. Mowa tu w szczególności o gorzkiej czekoladzie, która, jedzona w rozsądnych ilościach, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Gorzka czekolada jest źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji prozdrowotnych, między innymi magnezu, potasu, żelaza, cynku, miedzi oraz manganu.

Gorzka czekolada ma bardzo pozytywny wpływ na działanie układu krążenia. Jedzona w niewielkich ilościach, zapobiega występowaniu chorób serca, przeciwdziała rozwojowi miażdżycy, pomaga nam w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Dzięki wysokiej zawartości magnezu szybko dodaje energii, poprawia naszą pamięć i koncentrację, zwiększa sprawność intelektualną. Ma również pozytywne działanie na układ nerwowy, poprawia odporność na stres, jest pomocna przy nadmiernym pobudzeniu nerwowym.

Kakao, będące ważnym składnikiem gorzkiej czekolady, zawiera polifenole i flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, zwalczającymi wolne rodniki. Dzięki temu przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych, opóźniają przedwczesne starzenie się organizmu, zapobiegają rozwojowi infekcji, a także zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Kakao jest również dobrym źródłem teotrombiny, która wpływa korzystnie na pracę nerek i ma delikatne działanie moczopędne.

Pyszne, aromatyczne brownie to dobry sposób na poprawę humoru, nie tylko ze względu na cudowny smak, ale również na obecność gorzkiej czekolady, skutecznie poprawiającej nastrój.

Musimy jednak pamiętać o tym, że czekolada jest produktem wysokokalorycznym (100g gorzkiej czekolady może zawierać nawet 550 kalorii), dlatego powinniśmy podchodzić do niej z dużą dozą rozsądku, zwłaszcza jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej i zależy nam na zrzuceniu nadmiernych kilogramów.

Sprawdzony przepis na pyszne brownie

Jak zrobić dobre ciasto brownie?

Ciasto brauni przygotowuje się na bazie gorzkiej czekolady (najlepiej takiej o zawartości kakao minimum 70%), pozostałe składniki to między innymi mąka (w niewielkiej ilości), jajka, cukier i masło. Dobry przepis na to czekoladowe ciasto może zawierać również dodatkowe składniki, takie jak orzechy, kakao, rodzynki, suszone i świeże owoce, bakalie. Ciekawym pomysłem jest także dodanie wiórków kokosowych, orzechów, płatków migdałowych, skórki z pomarańczy czy ziarenek wanilii, doda to ciastu wyjątkowego smaku i aromatu. Ciasto brownie ma naturalnie „zakalcową” strukturę, więc nie należy się przejmować, jeśli jego konsystencja różni się od tradycyjnych ciast.

Szczególnie ciekawie komponują się z brownie kwaśne owoce, na przykład wiśnie lub porzeczki, których cierpki smak wspaniale współgra z mocną słodyczą czekoladowego ciasta. Ciasto brownie możemy również zaserwować, podobnie jak szarlotkę na ciepło, z gałką lodów waniliowych. Dobrym dodatkiem jest także czekoladowa lub kawowa polewa albo cukier puder do posypania.

Jak przygotować brownie? W pierwszej kolejności rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka miksujemy dokładnie z cukrem, a po jego rozpuszczeniu dodajemy masę czekoladową i mąkę. Otrzymane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy.

Na co zwrócić uwagę przygotowując idealne brownie?

Pamiętajmy o prawidłowym rozpuszczeniu czekolady

Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, które następnie umieszczamy w suchej misce. W następnym kroku naczynie umieszczamy w kąpieli wodnej, ale w taki sposób, żeby nie dotykało powierzchni wody, a rozpuszczanie czekolady zachodziło pod wpływem pary wodnej. Jeżeli jednak chcemy rozpuścić czekoladę bezpośrednio w kąpieli wodnej, to warto wcześniej dodać do niej niewielką ilość mleka, słodkiej śmietanki lub masła.

Zastosujmy odpowiednie proporcje składników ciasta

W zależności od tego, jaką odmianę brownie chcemy uzyskać, możemy zastosować różne proporcje stałych składników ciasta. Jeśli zależy nam na tym, żeby środek brownie był lekko lejący, należy użyć mniej mąki, a więcej czekolady i masła, natomiast jeśli preferujemy bardziej suche brownie, zwiększmy nieco ilość mąki.

Dobierzmy dobrą temperaturę i czas pieczenia

Jeśli chcemy uzyskać tradycyjne brownie z chrupiącą zewnętrzną skórką i miękkim lejącym środkiem, ciasto należy piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zawsze jednak należy dostosować czas i temperaturę pieczenia do naszego piekarnika i początkowo sprawdzać czy ciasto jest już upieczone lub czy się nie przypala. Dobrze upieczone brownie powinno mieć lekko kruszącą się skórką oraz miękki środek oblepiający patyczek, dzięki któremu możemy ocenić stopień upieczenia ciasta.

Przepisy na brownie

Choć przepis na tradycyjne brownie jest powszechnie znany, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby odrobinę poeksperymentować i przyrządzić różne jego wariacje. Jakie rodzaje odmian brownie warto wypróbować?

  • Sernikobrownie, przyrządzane na wzór tradycyjnego połączenia sernika z piernikiem lub murzynkiem. Sernikobrownie świetnie smakuje z owocami, na przykład malinami lub wiśniami wyciągniętymi z nalewki.
  • Brownie przygotowywane z trzech rodzajów czekolady, gorzkiej, mlecznej i białej. Taka mieszanka to prawdziwa czekoladowa uczta dla osób kochających czekoladę.
  • Tradycyjne brownie z dodatkiem mocnego naparu kawy, rumu i mielonych migdałów lub pokruszonych płatków migdałowych.
  • Rewelacyjne połączenie ciasta czekoladowego z tradycyjnym tiramisu.
  • Brownie z dodatkiem masła orzechowego

Dobry pomysłem na szybki i sprawdzony deser jest tak zwane brownie w filiżance. Czas jego przygotowania wynosi kilka minut, dlatego jest to naprawdę szybki sposób, jeśli mamy nagłą ochotę na coś słodkiego. Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy i wkładamy do mikrofalówki na 1,5 – 2 minuty.

Zdrowsze wersje ciasto brownie

Dobrą wiadomością dla wszystkich łasuchów jest fakt, że brownie, choć kaloryczne i wysokocukrowe, możemy również przygotować ze zdrowszych składników. Zdrowe produkty mogą znacznie podwyższyć wartość odżywczą gotowego ciasta. Jakie wartościowe produkty możemy wykorzystać do zrobienia brownie w wersji fit?

- Czerwona fasola, która jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza, miedzi, manganu, potasu, a także błonnika i kwasu foliowego.

- Buraki, wpływające korzystnie na pracę układu krążenia, poprawiające pamięć i koncentrację oraz przyspieszające przemianę materii.

- Cukinia, która dzięki swojej niskiej kaloryczności, zmniejsza ilość kalorii w cieście, a dodatkowo wpływa korzystnie na trawienie, wzmacnia działanie systemu odpornościowego, a także zwiększa naszą odporność na stres.

Ciekawostka o brownie

W 2013 roku amerykańska firma cukiernicza Something Sweet pobiła rekord Guinessa w kategorii największego ciastka brownie na świecie. Upieczony smakołyk miał 3,35 metra wysokości, 1,8 metra szerokości i ważył 106,23kg. Ciasto zostało przyrządzone z okazji piątej rocznicy otwarcia cukierni, a w całym przedsięwzięciu wzięła udział cała lokalna społeczność. Największe ciastko z czekoladą udało się podzielić na 1200 kawałków, a dochód z ich sprzedaży przeznaczono na cele charytatywne.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto