Brownie bezglutenowe

Opublikowano: 04.03.2021 r., 9:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowe brownie z bananami
Brownie bezglutenowe
Wypróbuj pysznego brownie bezglutenowego nawet jeśli nie ograniczasz spożycia glutenu. Ciasto świetnie sprawdzi się jeśli chcesz wykorzystać bardzo dojrzałe owoce.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
275 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Banan - 3 średniej wielkości, dobrze dojrzałe banany bez skórki. (340 g)
  • Kakao 16% (proszek) (110 g)
  • Mleko 2% (24 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Cukier trzcinowy (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka keksowa 9x22 cm

Przepis na brownie bezglutenowe krok po kroku

Banany rozgnieć widelcem na gładką masę.

Rozgniecione banany połącz z jajkami, mlekiem, kakao, cukrem trzcinowym oraz sodą oczyszczoną.

Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.

Połącz czekoladę z masą z bananów. Dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C.

Po upieczeniu ciasto wystudź do temperatury pokojowej.

Jak oceniasz przepis na brownie bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat brownie bezglutenowego

Spróbuj przepisu na brownie bezglutenowe z bananami. Zachwyci Ciebie swoją słodyczą, którą nadadzą mu dojrzałe banany. Ciasto będzie również dobrą alternatywą na diecie, ponieważ dostarczy wielu składników odżywczych z kakao oraz wspomnianych już bananów.

Brownie bezglutenowe świetnie sprawdzi się u osób chorujących na celiakię, gdyż jest to ciasto bez glutenu. Jednak osoby zdrowe również mogą sięgać po tą przekąskę, ponieważ jest prosta w przygotowaniu oraz pozwala na wykorzystanie dojrzałych bananów. Osoby początkujące w kuchni nie będą miały problemu z przygotowaniem tego smakołyku.

Ziarna kakaowca (z którego powstaje kakao) zawierają wiele cennych składników pokarmowych (witamin, mikroelementów oraz zdrowych tłuszczy). Kakao jest źródłem między innymi wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu, oraz cynku. Zawiera również wiele antyoksydantów, które korzystanie wpływają pozytywnie na ograniczone występowanie chorób cywilizacyjnych, do których możemy zaliczyć choroby serca, cukrzycę czy udar mózgu. Dodatkowo kakao korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Dodatek dojrzałego banana do brownie bezglutenowego podnosi jego walory smakowe, ponieważ zawiera on więcej fruktozy niż banan zielony, mniej dojrzały. Banany są dobrym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, dzięki czemu pozwala na lepsze dotlenienie tkanek. Potas pozytywnie wpłynie na profilaktykę miażdżycy, choroby serca czy udarów. Pektyny (mieszanka węglowodanów) występujące w bananach obniżają poziom cholesterolu LDL oraz poprawia tolerancję organizmu na glukozę. Dodatkowo banany pozytywnie wpływają na zmniejszenie dolegliwości jak ślepota nocna, zaćma czy jaskra, ponieważ w ich składzie znajdziemy wiele cennych przeciwutleniaczy i karotenoidów.

Z racji występowania wielu cennych składników odżywczych bezglutenowe brownie z bananami możemy zaliczyć jako zdrową przekąskę nie tylko dla osób chorujących na celiakię czy chorobę Hashimoto, ale również dla osób zdrowych chcących zadbać o swoje prawidłowe nawyki żywieniowe.

Alergeny w brownie bezglutenowym

Lista alergenów dla Brownie bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze brownie bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
197.00
275.79
Białko (g)
6.49
9.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
31.04
43.46
Węglowodany przyswajalne (g)
22.93
32.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.12
11.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
9.23
12.92
Tłuszcze nasycone (g)
5.73
8.02
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
4.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.93
4.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
0.80
Cholesterol (mg)
58.83
82.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
29.50
41.29
Witamina B6 (mg)
0.23
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.25
Witamina C (mg)
4.18
5.85
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.49
Witamina E (mg)
0.23
0.32
Retinol (µg (mcg))
27.63
38.69
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.44
0.62
Niacyna (mg)
0.64
0.89
Foliany (µg (mcg))
21.95
30.73
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.10
22.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
29.49
41.28
Potas (mg)
519.58
727.41
Wapń (mg)
46.88
65.63
Fosfor (mg)
195.45
273.63
Magnez (mg)
117.78
164.89
Żelazo (mg)
3.46
4.85
Cynk (mg)
1.72
2.41
Miedź (mg)
0.82
1.14
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie bezglutenowego 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie bezglutenowego

Koszt składników
30.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
340 g
3 średniej wielkości, dobrze dojrzałe banany bez skórki.
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.27
Za 340 g
Kakao 16% (proszek)
110 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.50
Za 110 g
Mleko 2%
24 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Cukier trzcinowy
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Koszt składników
30.90