Przepis na brownie bezglutenowe krok po kroku
- Banan 340 g 3 średniej wielkości, dobrze dojrzałe banany bez skórki.
- Kakao 16% (proszek) 110 g
- Mleko 2% 24 ml
- Jajko 2 szt.
- Czekolada gorzka 100 g
- Cukier trzcinowy 25 g
Banany rozgnieć widelcem na gładką masę.
Rozgniecione banany połącz z jajkami, mlekiem, kakao, cukrem trzcinowym oraz sodą oczyszczoną.
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
Połącz czekoladę z masą z bananów. Dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto wystudź do temperatury pokojowej.
Często zadawane pytania
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Ciasto z mikrofali
-
Brownie z fasoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Fit brownie z fasoli
-
Wegańskie brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie

(liczba kalorii)
Brownie bezglutenowe - cechy przepisu
Więcej o Brownie bezglutenowym
Spróbuj przepisu na brownie bezglutenowe z bananami. Zachwyci Ciebie swoją słodyczą, którą nadadzą mu dojrzałe banany. Ciasto będzie również dobrą alternatywą na diecie, ponieważ dostarczy wielu składników odżywczych z kakao oraz wspomnianych już bananów.
Brownie bezglutenowe świetnie sprawdzi się u osób chorujących na celiakię, gdyż jest to ciasto bez glutenu. Jednak osoby zdrowe również mogą sięgać po tą przekąskę, ponieważ jest prosta w przygotowaniu oraz pozwala na wykorzystanie dojrzałych bananów. Osoby początkujące w kuchni nie będą miały problemu z przygotowaniem tego smakołyku.
Ziarna kakaowca (z którego powstaje kakao) zawierają wiele cennych składników pokarmowych (witamin, mikroelementów oraz zdrowych tłuszczy). Kakao jest źródłem między innymi wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu sodu, oraz cynku. Zawiera również wiele antyoksydantów, które korzystanie wpływają pozytywnie na ograniczone występowanie chorób cywilizacyjnych, do których możemy zaliczyć choroby serca, cukrzycę czy udar mózgu. Dodatkowo kakao korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Dodatek dojrzałego banana do brownie bezglutenowego podnosi jego walory smakowe, ponieważ zawiera on więcej fruktozy niż banan zielony, mniej dojrzały. Banany są dobrym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, dzięki czemu pozwala na lepsze dotlenienie tkanek. Potas pozytywnie wpłynie na profilaktykę miażdżycy, choroby serca czy udarów. Pektyny (mieszanka węglowodanów) występujące w bananach obniżają poziom cholesterolu LDL oraz poprawia tolerancję organizmu na glukozę. Dodatkowo banany pozytywnie wpływają na zmniejszenie dolegliwości jak ślepota nocna, zaćma czy jaskra, ponieważ w ich składzie znajdziemy wiele cennych przeciwutleniaczy i karotenoidów.
Z racji występowania wielu cennych składników odżywczych bezglutenowe brownie z bananami możemy zaliczyć jako zdrową przekąskę nie tylko dla osób chorujących na celiakię czy chorobę Hashimoto, ale również dla osób zdrowych chcących zadbać o swoje prawidłowe nawyki żywieniowe.
Wartości odżywcze Brownie bezglutenowego
Energia i białka
(140g)
Węglowodany w brownie bezglutenowym
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy w przepisie na brownie bezglutenowe
(140g)
Składniki mineralne w przepisie na brownie bezglutenowe
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Brownie bezglutenowym
Lista alergenów dla Brownie bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
A jaka ma być wielkość blaszki do pieczenia?
Pozdrawiam