Brownie z nutelli

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie z nutelli podane na drewnianym blacie.
Brownie z nutelli
Brownie z nutelli będzie świetną opcją na pyszny, ale bardzo szybki czekoladowy wypiek. Całe ciasto robi się z kilku składników, dzięki czemu jest bardzo proste.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 35 min
336 kcal
Kcal w porcji
74 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (72 g)
  • Cukier (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Krem czekoladowy typu nutella (370 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (94 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na brownie z nutelli krok po kroku

Masło ubij na wysokich obrotach w dużej misce na gładką i kremową konsystencję, przez około 1 minutę

Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 1-2 minuty, aż do uzyskania puszystego kremu.

Do miski dodaj jajka i ekstrakt waniliowy.

Ubijaj na średnich obrotach, aż składniki połączą się, następnie dodaj szklankę Nutelli i szczyptę soli.

Do miski dodaj mąkę, mieszając aż do połączenia wszystkich składników

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch wylej pozostałą część Nutelli i zamieszaj, by połączyła się z resztą ciasta.

Ciasto piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na brownie z nutelli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat brownie z nutelli

Brownie z nutelli to wspaniała opcja na pyszny deser, który zajmuje bardzo mało czasu. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, dzięki czemu ciasto jest proste, a przy okazji tanie. Na pewno ten wypiek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, gdyż słodkiego smaku w nim nie brakuje.

Przepis na brownie z nutelli będzie idealnym pomysłem na szybki i prosty deser, który umili popołudniową kawę. Jego bazą jest czekoladowy krem, przez wiele osób po prostu uwielbiany. Choć nie należy on do najbardziej dietetycznych produktów, to jednak wplecenie jego obecności do diety, raz na jakiś czas, wcale nie zadziała negatywnie na sylwetkę. Dlatego wcale nie trzeba się go obawiać. Dodatek nutelli w tym cieście naprawdę wiele zmienia, to właśnie dzięki niej ciasto jest tak delikatne, wspaniałe i niezwykle aromatyczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z nutelli, by było naprawdę smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W przypadku tego ciasta nie trzeba obawiać się tego, że nie wyrośnie czy, że będzie zbyt niskie. Brownie z natury jest wypiekiem bardzo małym, a przy okazji niezwykle wilgotnym. To sprawia, że jest tak charakterystyczne. Dodatkowo, do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, wszystkie są dostępne w sklepach, nawet najmniejszych. Większość na pewno znajdzie się w domowej spiżarni. Dzięki temu ciasto sprawdzi się nawet w sytuacji awaryjnej. Głównym składnikiem, obok kremu czekoladowego, jest mąką. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się pszenna o niskim typie. Idealnym wyborem będzie typ 450 i 500.

To brownie to wspaniały pomysł na pyszne ciasto czekoladowe. Ma wspaniałą konsystencję i naprawdę pyszny smak. Jest nieco kleiste i zbite, jednak to właśnie główny powód, dla którego brownie jest uwielbiane. Wspaniale sprawdza się na imprezę, gdyż można pokroić je na kwadratowe kawałki i podawać na małych serwetkach, dzięki czemu tworzy wspaniałą przekąskę. Na pewno będzie też dobrym wyborem dla dzieci, które pokochają je za intensywny czekoladowy smak. Ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem dla miłośników czekolady.

Alergeny w brownie z nutelli

Lista alergenów dla brownie z nutelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze brownie z nutelli

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(74g)
Energia (kcal)
454.97
336.68
Białko (g)
6.42
4.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(74g)
Węglowodany (g)
53.57
39.64
Węglowodany przyswajalne (g)
50.89
37.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.68
1.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(74g)
Tłuszcz (g)
24.23
17.93
Tłuszcze nasycone (g)
20.86
15.43
Tłuszcze nienasycone (g)
3.37
2.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(74g)
Witamina A (µg (mcg))
90.10
66.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.84
2.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.35
65.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.13
Ryboflawina (mg)
0.21
0.16
Niacyna (mg)
1.06
0.78
Foliany (µg (mcg))
32.43
24.00
Beta karoten (µg (mcg))
15.75
11.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(74g)
Sód (mg)
42.85
31.71
Potas (mg)
240.80
178.19
Wapń (mg)
66.67
49.33
Fosfor (mg)
122.53
90.67
Magnez (mg)
38.23
28.29
Żelazo (mg)
3.14
2.32
Cynk (mg)
0.86
0.64
Miedź (mg)
0.27
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z nutelli 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z nutelli

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
72 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 72 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Krem czekoladowy typu nutella
370 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
11.63
Za 370 g
Mąka pszenna typ 500
94 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 94 g
Koszt składników
38.50