Przepis na brownie z nutelli krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Masło ubij na wysokich obrotach w dużej misce na gładką i kremową konsystencję, przez około 1 minutę

Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 1-2 minuty, aż do uzyskania puszystego kremu.

Do miski dodaj jajka i ekstrakt waniliowy.

Ubijaj na średnich obrotach, aż składniki połączą się, następnie dodaj szklankę Nutelli i szczyptę soli.

Do miski dodaj mąkę, mieszając aż do połączenia wszystkich składników

Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch wylej pozostałą część Nutelli i zamieszaj, by połączyła się z resztą ciasta.

Ciasto piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Często zadawane pytania

Brownie z nutelli podane na drewnianym blacie.
brownie z nutelli
Koszt przygotowania dania
15.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
336 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
98

Brownie z nutelli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o brownie z nutelli

Brownie z nutelli to wspaniała opcja na pyszny deser, który zajmuje bardzo mało czasu. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, dzięki czemu ciasto jest proste, a przy okazji tanie. Na pewno ten wypiek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, gdyż słodkiego smaku w nim nie brakuje.

Przepis na brownie z nutelli będzie idealnym pomysłem na szybki i prosty deser, który umili popołudniową kawę. Jego bazą jest czekoladowy krem, przez wiele osób po prostu uwielbiany. Choć nie należy on do najbardziej dietetycznych produktów, to jednak wplecenie jego obecności do diety, raz na jakiś czas, wcale nie zadziała negatywnie na sylwetkę. Dlatego wcale nie trzeba się go obawiać. Dodatek nutelli w tym cieście naprawdę wiele zmienia, to właśnie dzięki niej ciasto jest tak delikatne, wspaniałe i niezwykle aromatyczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z nutelli, by było naprawdę smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W przypadku tego ciasta nie trzeba obawiać się tego, że nie wyrośnie czy, że będzie zbyt niskie. Brownie z natury jest wypiekiem bardzo małym, a przy okazji niezwykle wilgotnym. To sprawia, że jest tak charakterystyczne. Dodatkowo, do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, wszystkie są dostępne w sklepach, nawet najmniejszych. Większość na pewno znajdzie się w domowej spiżarni. Dzięki temu ciasto sprawdzi się nawet w sytuacji awaryjnej. Głównym składnikiem, obok kremu czekoladowego, jest mąką. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się pszenna o niskim typie. Idealnym wyborem będzie typ 450 i 500.

To brownie to wspaniały pomysł na pyszne ciasto czekoladowe. Ma wspaniałą konsystencję i naprawdę pyszny smak. Jest nieco kleiste i zbite, jednak to właśnie główny powód, dla którego brownie jest uwielbiane. Wspaniale sprawdza się na imprezę, gdyż można pokroić je na kwadratowe kawałki i podawać na małych serwetkach, dzięki czemu tworzy wspaniałą przekąskę. Na pewno będzie też dobrym wyborem dla dzieci, które pokochają je za intensywny czekoladowy smak. Ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem dla miłośników czekolady.

Wartości odżywcze brownie z nutelli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(74g)
Energia (kalorie)
454.97 kcal
336.68 kcal
Białko
6.42 g
4.75 g

Węglowodany w brownie z nutelli

Na 100g
Na porcję
(74g)
Węglowodany
53.57 g
39.64 g
Węglowodany przyswajalne
50.89 g
37.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.68 g
1.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(74g)
Tłuszcz
24.23 g
17.93 g
Tłuszcze nasycone
20.86 g
15.43 g
Tłuszcze nienasycone
3.37 g
2.49 g

Witaminy w przepisie na brownie z nutelli

Na 100g
Na porcję
(74g)
Witamina A
90.10 µg (mcg)
66.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.29 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
2.84 mg
2.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
88.35 µg (mcg)
65.38 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.16 mg
Niacyna
1.06 mg
0.78 mg
Foliany
32.43 µg (mcg)
24.00 µg (mcg)
Beta karoten
15.75 µg (mcg)
11.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na brownie z nutelli

Na 100g
Na porcję
(74g)
Sód
42.85 mg
31.71 mg
Potas
240.80 mg
178.19 mg
Wapń
66.67 mg
49.33 mg
Fosfor
122.53 mg
90.67 mg
Magnez
38.23 mg
28.29 mg
Żelazo
3.14 mg
2.32 mg
Cynk
0.86 mg
0.64 mg
Miedź
0.27 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z nutelli 98
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie z nutelli

Lista alergenów dla brownie z nutelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania brownie z nutelli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
72 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 72 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Krem czekoladowy typu nutella
370 g
11.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 2
11.63
Za 370 g
Mąka pszenna typ 500
94 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 94 g
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na brownie z nutelli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83.3% osób