Przepis na brownie z thermomixu krok po kroku
- Masło 150 g + do posmarowania formy
- Jajko 6 szt.
- Sól 1 g
- Cukier 180 g
- Czekolada gorzka 270 g najlepiej Wedel 64% kakao
- Mąka pszenna typ 500 45 g + do oprószenia formy
- Kakao 16% (proszek) 5 g
Formę natłuść i oprósz mąką.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Oddziel białka od żółtek.
Na noże naczynia Thermomixa nałóż motylek.
Wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj przez około 3 minuty / obroty 3,5. Następnie dodaj 20 g cukru i ubijaj jeszcze minutę / obroty 3,5.
Zdejmij motylek. Przełóż białka do innego naczynia i schowaj w lodówce.
Czekoladę połam na kostki i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 30 sekund / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
Wlej żółtka do naczynia Thermomixa. Dodaj pozostały cukier i masło.
Podgrzewaj przez 6 minut / 70 stopni / obroty 4.
Następnie dodaj czekoladę i odczekaj kilka minut, aż zmięknie. Wymieszaj 20 sekund / obroty 5.
Dodaj mąkę i kakao. Wymieszaj 10 sekund / obroty 5.
Na koniec wlej ubite białka. Nałóż motylek i wymieszaj 30 sekund / obroty 2,5.
Jeśli się nie wymiesza, to przemieszaj z użyciem kopystki.
Przelej ciasto do formy i piecz około 15 minut (do suchego patyczka).
Często zadawane pytania
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Ciasto z mikrofali
-
Brownie z fasoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Fit brownie z fasoli
-
Wegańskie brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie

(liczba kalorii)
Brownie Thermomix - cechy przepisu
Więcej o brownie z Thermomixu
Ten prosty przepis to klasyk przygotowywanych przeze mnie spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Najlepiej wykonać to brownie dzień wcześniej i gdy wystygnie owinąć folią spożywczą i zostawić na blacie. To sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne.
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904 r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją najczęściej przypomina... zakalec. Dlatego też tak bardzo spodobał się wszystkim gospodyniom i gospodarzom domowym. Powstało już przynajmniej kilkadziesiąt różnych wersji klasycznego przepisu, a my dziś pokazujemy jak zrobić brownie w Thermomixie, które jest pyszne i idealne na deser.
Brownie Thermomix, wykonacie tylko z masła, jajek, cukru, gorzkiej czekolady, odrobiny mąki pszennej i kakao. Jeśli nie macie kakao, możecie dodać dodatkową łyżeczkę mąki.
Na początku oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Przełóżcie do innego naczynia. Teraz warto rozdrobnić czekoladę i również przełożyć do innego naczynia. Kolejnym krokiem jest podgrzanie żółtek z masłem i pozostałym cukrem. Następnie wsypcie czekoladę i zostawcie całość na chwilę, by czekolada się rozpuściła. Wymieszajcie. Dodajcie mąkę z kakao i ponownie wymieszajcie. Ostatnim krokiem jest wlanie ubitych białek i ostatnie wymieszanie z użyciem motylka. Tak przygotowane ciasto potrzebuje jeszcze tylko 15 minut spędzić w piekarniku i gotowe. Sami widzicie, jak jest szybkie!
Przepis na brownie z Thermomixa wykonuje od lat. Uwierzcie, że jest to najlepsze ciasto czekoladowe, jakie wykonacie. To naprawdę świetny pomysł na (nie tak) słodki deser, który wspaniale sprawdzi się podczas imprez.
Gorzka czekolada to świetne źródło wartości odżywczych wpływających pozytywnie na pracę mózgu, spadek energii. To wszystko dzięki zawartej w niej pirazynie i dużej zawartości węglowodanów. Wskazuje się również, że może mieć pozytywne oddziaływanie na zapobieganie powstawania miażdżycy. To za sprawą jej bogactwa we flawonoidy. Które również mają działanie antynowotworowe czy antyalergiczne. Dodatkowo w gorzkiej czekoladzie znajdziemy żelazo czy magnez. Warto jednak pamiętać, że jest to produkt, który w 100 g ma około 590 kcal. Dlatego najlepiej spożywać tylko do dwóch kostek dziennie, szczególnie po obiedzie.
Wartości odżywcze brownie z Thermomixu
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w brownie z thermomixu
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na brownie z thermomixu
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na brownie z thermomixu
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w brownie z Thermomixu
Lista alergenów dla brownie z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500