Brownie Thermomix

Opublikowano: 09.02.2022 r., 13:14 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie Thermomix pokrojone na kawałki, ułożone na papierze i polane czekoladą.
Brownie Thermomix
Ten prosty przepis na brownie z Thermomixa to klasyk przygotowywanych przeze mnie spotkań z rodziną i przyjaciółmi. To pyszne ciasto jest niezwykle smacznym i szybkim w przygotowaniu wypiekiem.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło + do posmarowania formy (150 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Sól (1 g)
  • Cukier (180 g)
  • Czekolada gorzka najlepiej Wedel 64% kakao (270 g)
  • Mąka pszenna typ 500 + do oprószenia formy (45 g)
  • Kakao 16% (proszek) (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier, kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na brownie z thermomixu krok po kroku

Formę natłuść i oprósz mąką.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni.

Oddziel białka od żółtek.

Na noże naczynia Thermomixa nałóż motylek.

Wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj przez około 3 minuty / obroty 3,5. Następnie dodaj 20 g cukru i ubijaj jeszcze minutę / obroty 3,5.

Zdejmij motylek. Przełóż białka do innego naczynia i schowaj w lodówce.

Czekoladę połam na kostki i włóż do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 30 sekund / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.

Wlej żółtka do naczynia Thermomixa. Dodaj pozostały cukier i masło.

Podgrzewaj przez 6 minut / 70 stopni / obroty 4.

Następnie dodaj czekoladę i odczekaj kilka minut, aż zmięknie. Wymieszaj 20 sekund / obroty 5.

Dodaj mąkę i kakao. Wymieszaj 10 sekund / obroty 5.

Na koniec wlej ubite białka. Nałóż motylek i wymieszaj 30 sekund / obroty 2,5.

Jeśli się nie wymiesza, to przemieszaj z użyciem kopystki.

Przelej ciasto do formy i piecz około 15 minut (do suchego patyczka).

Jak oceniasz przepis na brownie z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat brownie z thermomixu

Ten prosty przepis to klasyk przygotowywanych przeze mnie spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Najlepiej wykonać to brownie dzień wcześniej i gdy wystygnie owinąć folią spożywczą i zostawić na blacie. To sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne.

Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904 r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją najczęściej przypomina... zakalec. Dlatego też tak bardzo spodobał się wszystkim gospodyniom i gospodarzom domowym. Powstało już przynajmniej kilkadziesiąt różnych wersji klasycznego przepisu, a my dziś pokazujemy jak zrobić brownie w Thermomixie, które jest pyszne i idealne na deser.

Brownie Thermomix, wykonacie tylko z masła, jajek, cukru, gorzkiej czekolady, odrobiny mąki pszennej i kakao. Jeśli nie macie kakao, możecie dodać dodatkową łyżeczkę mąki.

Na początku oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Przełóżcie do innego naczynia. Teraz warto rozdrobnić czekoladę i również przełożyć do innego naczynia. Kolejnym krokiem jest podgrzanie żółtek z masłem i pozostałym cukrem. Następnie wsypcie czekoladę i zostawcie całość na chwilę, by czekolada się rozpuściła. Wymieszajcie. Dodajcie mąkę z kakao i ponownie wymieszajcie. Ostatnim krokiem jest wlanie ubitych białek i ostatnie wymieszanie z użyciem motylka. Tak przygotowane ciasto potrzebuje jeszcze tylko 15 minut spędzić w piekarniku i gotowe. Sami widzicie, jak jest szybkie!

Przepis na brownie z Thermomixa wykonuje od lat. Uwierzcie, że jest to najlepsze ciasto czekoladowe, jakie wykonacie. To naprawdę świetny pomysł na (nie tak) słodki deser, który wspaniale sprawdzi się podczas imprez.

Gorzka czekolada to świetne źródło wartości odżywczych wpływających pozytywnie na pracę mózgu, spadek energii. To wszystko dzięki zawartej w niej pirazynie i dużej zawartości węglowodanów. Wskazuje się również, że może mieć pozytywne oddziaływanie na zapobieganie powstawania miażdżycy. To za sprawą jej bogactwa we flawonoidy. Które również mają działanie antynowotworowe czy antyalergiczne. Dodatkowo w gorzkiej czekoladzie znajdziemy żelazo czy magnez. Warto jednak pamiętać, że jest to produkt, który w 100 g ma około 590 kcal. Dlatego najlepiej spożywać tylko do dwóch kostek dziennie, szczególnie po obiedzie.

Alergeny w brownie z thermomixu

Lista alergenów dla brownie z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze brownie z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Gorzka czekolada to świetne źródło wartości odżywczych wpływających pozytywnie na pracę mózgu, spadek energii. To wszystko dzięki zawartej w niej pirazynie i dużej zawartości węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
405.55
0.00
Białko (g)
6.80
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
36.58
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
34.19
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.39
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
26.35
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
16.91
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
9.44
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.00
0.00
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
0.00
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
159.66
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
159.24
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.67
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.71
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.00
Ryboflawina (mg)
0.20
0.00
Niacyna (mg)
0.58
0.00
Foliany (µg (mcg))
23.08
0.00
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.04
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
92.18
0.00
Potas (mg)
220.12
0.00
Wapń (mg)
41.30
0.00
Fosfor (mg)
151.26
0.00
Magnez (mg)
56.97
0.00
Żelazo (mg)
2.67
0.00
Cynk (mg)
1.26
0.00
Miedź (mg)
0.40
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z thermomixu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z thermomixu

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
+ do posmarowania formy
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Cukier
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Czekolada gorzka
270 g
najlepiej Wedel 64% kakao
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 270 g
Mąka pszenna typ 500
45 g
+ do oprószenia formy
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Kakao 16% (proszek)
5 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 g
Koszt składników
37.50