Przepis na brownie czekoladowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W rondlu umieść czekoladę i masło.

Jajka wbij do miski, dodaj 200 g cukru i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj wystudzoną masę z czekolady i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.

Na patelni podgrzej 200 g cukru, aż zrobi się brązowy.

Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wymieszaj.

Sos karmelowy dopraw solą, wymieszaj.

Wierzch ciasta polej sosem i pokrój na porcje.

Brownie czekoladowe udekorowane malinami podane na drewnianej desce do krojenia.
Brownie czekoladowe
Koszt przygotowania dania
27.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
634 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
61

Brownie czekoladowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brownie czekoladowym

Brownie czekoladowe to, bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Brownie, przygotować można na bazie czekolady mlecznej lub gorzkiej. Pieczone w piekarniku ciasto jest idealne jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Najlepsze brownie przygotować można także z dodatkiem owoców takich jak maliny lub truskawki. Przepis na brownie czekoladowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, czekolada gorzka, jajka, masło, proszek do pieczenia, kakao, śmietana kremówka.

Jak zrobić brownie czekoladowe? W rondlu umieść czekoladę i masło. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj wystudzoną masę z czekolady i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, kakao dodaj proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut. Na patelni podgrzej cukier, aż zrobi się brązowy. Zdejmij z ognia, wlej śmietanę i wymieszaj. Sos karmelowy dopraw solą, wymieszaj. Wierzch ciasta polej sosem i pokrój na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Czekolada gorzka to świetne źródło magnezu oraz naturalnych przeciwutleniaczy.

Podsumowując pyszne ciasto sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto można podać także na imprezę ze znajomymi. Brownie z czekolady gorzkiej jest bardziej wyraźne w smaku. Słodkie ciasto doskonale komponuje się z kwaśnymi owocami. Prosty przepis przygotować można z pomocą dzieci. Najlepsze brownie jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze brownie czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
384.38 kcal
634.23 kcal
Białko
6.61 g
10.90 g

Węglowodany w brownie czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
47.34 g
78.12 g
Węglowodany przyswajalne
45.27 g
74.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.07 g
3.42 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
20.11 g
33.17 g
Tłuszcze nasycone
14.40 g
23.76 g
Tłuszcze nienasycone
5.70 g
9.41 g

Witaminy w przepisie na brownie czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
2.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
39.58 µg (mcg)
65.30 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na brownie czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
28.21 mg
46.54 mg
Potas
283.88 mg
468.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
78.64 mg
129.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
194.36 mg
320.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
45.48 mg
75.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.68 mg
4.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.96 mg
1.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.32 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie czekoladowego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie czekoladowym

Lista alergenów dla brownie czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania brownie czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
35.10
Jak oceniasz przepis na brownie czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób