Przepis na babeczki brownie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska

W rondlu umieść masło i połamaną na kostki czekoladę.

Podgrzej do rozpuszczenia składników.

W miejsce umieść mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier.

Zmiksuj do uzyskania białej masy.

Do jajek wlej masę czekoladową i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.

Zmiksuj do połączenia składników.

Formę na babeczki wyłóż papilotkami.

Wyłóż masę na babeczki do 2/3 objętości papilotek.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Babeczki umieść na paterze.

Babeczki brownie podane w blaszce do pieczenia muffinek.
Babeczki brownie
Koszt przygotowania dania
21.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
435 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Babeczki brownie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babeczki brownie

Babeczki brownie to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego deseru. Brownie, na bazie czekolady jest bardzo aromatyczne. Przepis na babeczki brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, kakao, masło.

Jak zrobić babeczki brownie? W rondlu umieść masło i połamaną na kostki czekoladę. Podgrzej do rozpuszczenia składników. W miejsce umieść mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier. Zmiksuj do uzyskania białej masy. Do jajek wlej masę czekoladową i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Formę na babeczki wyłóż papilotkami. Wyłóż masę na babeczki do 2/3 objętości papilotek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki umieść na paterze.

Czekolada gorzka użyta do przygotowania ciasta jest bardzo wyrazista w smaku dzięki wysokiej zawartości kakao, która powinna sięgać 70-90%. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Desery na bazie gorzkiej czekolady są bardziej wyrafinowane i nie są zbyt mdłe. Jajka są bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko zawarte w jajkach jest białkiem pełnowartościowym. Białko jest składnikiem niezbędnym do budowy naszego ciała. Bierze ono udział w procesach regeneracyjnych oraz w syntezie enzymów i hormonów. Jajka są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, E. Zawierają także dużą ilość składników mineralnych.

Podsumowując: pyszne babeczki będą idealne do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi, lub rodziną. Najlepsze babeczki można podawać także z dodatkiem kremu na bazie lekko słonego serka. Deser jest bardzo czekoladowy i ma dość zwartą konsystencję. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Babeczki sprawdzą się także na imprezy urodzinowe dla dzieci.

Wartości odżywcze babeczek brownie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
378.65 kcal
435.45 kcal
Białko
8.77 g
10.09 g

Węglowodany w babeczki brownie

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
49.24 g
56.63 g
Węglowodany przyswajalne
46.65 g
53.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.59 g
2.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
17.60 g
20.24 g
Tłuszcze nasycone
11.42 g
13.13 g
Tłuszcze nienasycone
6.18 g
7.11 g
Cholesterol
107.30 mg
123.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babeczki brownie

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A
105.13 µg (mcg)
120.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.46 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.47 mg
0.55 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.29 mg
Niacyna
2.14 mg
2.46 mg
Foliany
56.08 µg (mcg)
64.49 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
19.88 µg (mcg)
22.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babeczki brownie

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
38.39 mg
44.15 mg
Potas
383.44 mg
440.95 mg
Wapń
107.29 mg
123.39 mg
Fosfor
265.12 mg
304.89 mg
Magnez
59.62 mg
68.57 mg
Żelazo
3.67 mg
4.22 mg
Cynk
1.29 mg
1.48 mg
Miedź
0.41 mg
0.47 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek brownie 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczki brownie

Lista alergenów dla babeczek brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania babeczek brownie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Masło
120 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
32.10
Jak oceniasz przepis na babeczki brownie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób