Brownie z malinami

Opublikowano: 28.03.2021 r., 14:40 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie z malinami podane ze świeżymi malinami na metalowej kratce z sitkiem z kakao
Brownie z malinami
Wypróbuj przepisu na najlepsze brownie z malinami. Intensywny, czekoladowy smak idealnie łączy się z lekko kwaśnymi, orzeźwiającymi malinami, tworząc harmonię smaków.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
483 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Czekolada gorzka 3 tabliczki (300 g)
  • Masło kostka masła (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki płaskie (30 g)
  • Mleko 1,5% szklanka (250 ml)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Maliny (250 g)
  • Proszek do pieczenia łyżeczka (4 g)
  • Mąka pszenna typ 500 szklanka (135 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 30x25 cm, rózga

Przepis na brownie z malinami krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Jajka umyj i wbij do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj cukier i ubij na jasną i puszystą pianę.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej do miski.

Do ubitych jajek partiami dodawaj na zmianę mąkę z kakao i mleko.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz kakao. Ciasto wylej do formy, na wierzch połóż maliny. Połowę z nich wgnieć głębiej w ciasto.

Piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Jak oceniasz przepis na brownie z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat brownie z malinami

Brownie to ciasto o intensywnym smaku czekoladowym wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Podbiło serca wielu miłośników czekolady oraz wypieków. Jego cechami charakterystycznymi są intensywny, czekoladowy smak, wilgotne, ciężkie i klejące ciasto.

W naszej wersji brownie zakocha się każdy wielbiciel słodkich wypieków.

Przepis na brownie jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Dzięki temu idealnie sprawdzi się jako szybki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, na spontaniczne spotkanie z rodziną i znajomymi lub jako poobiedni deser.

Dzięki możliwości wprowadzania modyfikacji do przepisu, brownie możesz wykonać w wersji fit, bez nabiału lub jajek. Możesz także przygotować brownie bezglutenowe. Sprawia to, że swoje ulubione ciasto dostosujesz do różnych diet a wykluczenia nie będą już przeszkodą w jedzeniu tego co lubisz.

Brownie z malinami to harmonijna kompozycja smaków, która zachwyci każdego. Połączenie smaku lekko kwaśnego, orzeźwiającego malin oraz czekoladowego to klasyczne połączenia, które zawsze się sprawdzi. W cukiernictwie znane jest od wielu lat, to klasyk, który nigdy Cię nie zawiedzie. Aby dodać dodatkowego orzeźwienia, na przykład w upalne dni, ciasto możesz podać z listkami świeżej mięty lub melisy.

Smak swojego czekoladowego brownie możesz modyfikować poprzez różne dodatki lub zamianę składników. Do ciasta możesz dodać orzechy ziemne, pekan, włoskie lub pistacje. Z powodzeniem możesz wymienić maliny na truskawki, które będą smakować równie dobrze. Do ciasta możesz przygotować krem z sera mascarpone, podać z bitą śmietaną lub lodami. W jesienne lub zimowe dni brownie z malinami skomponuje się z ciepłym sosem o smaku słonego karmelu a dla miłośników czekolady idealną opcją będzie sos czekoladowy.

Brownie daje wiele możliwości eksperymentowania ze smakami. Dzięki temu ciasto nigdy się nie znudzi i za każdym razem zaskoczysz swoich domowników i gości oryginalnymi i nietuzinkowymi połączeniami smaków. Sprawdź także Nasze pozostałe przepisy na klasyczne, fit lub urozmaicone brownie.

Alergeny w brownie z malinami

Lista alergenów dla brownie z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze brownie z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
301.92
483.07
Białko (g)
6.14
9.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
26.24
41.98
Węglowodany przyswajalne (g)
23.02
36.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.22
5.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
19.96
31.94
Tłuszcze nasycone (g)
12.92
20.67
Tłuszcze nienasycone (g)
7.04
11.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.97
9.55
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
1.72
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
105.57
168.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
128.52
205.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.11
6.58
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.58
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
126.02
201.63
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.18
Ryboflawina (mg)
0.18
0.29
Niacyna (mg)
0.89
1.42
Foliany (µg (mcg))
26.80
42.87
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.49
42.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
39.75
63.59
Potas (mg)
251.04
401.66
Wapń (mg)
64.70
103.53
Fosfor (mg)
154.71
247.53
Magnez (mg)
53.53
85.65
Żelazo (mg)
2.41
3.86
Cynk (mg)
1.13
1.80
Miedź (mg)
0.35
0.57
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z malinami 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z malinami

Koszt składników
55.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
300 g
3 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Masło
200 g
kostka masła
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki płaskie
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Mleko 1,5%
250 ml
szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mąka pszenna typ 500
135 g
szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 135 g
Koszt składników
55.60