Przepis na brownie bez cukru krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw na 20 minut.

W dużej misce umieść ciecierzycę, kakao, masło orzechowe i odsączone daktyle.

Zblenduj wszystko na gładką masę.

Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 30 minut w 180 stopniach.

Często zadawane pytania

Brownie bez cukru pokrojone w kawałki
Brownie bez cukru
Koszt przygotowania dania
15.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
184 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Brownie bez cukru - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o brownie bez cukru

Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904 r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją najczęściej przypomina zakalec. Dlatego też tak bardzo spodobał się wszystkim gospodyniom i gospodarzom domowym. Powstało już przynajmniej kilkadziesiąt różnych wersji klasycznego przepisu, a my dziś pokazujemy jak zrobić brownie bez cukru, idealne na deser.

To ciasto będzie idealne dla osób, które chcą zmniejszyć dodatek cukru w swojej diecie, ale uwielbiają słodkie wypieki. Dlatego to świetne ciasto również dla dzieci. Zamiast z cukru słodki smak otrzymujemy z daktyli. Dlatego możemy pokusić się o stwierdzenie, że to pyszne ciasto jest dodatkowo dietetyczne. Na pewno sprawdzi się również jako fit ciasto na imprezę.

Przepis na brownie bez cukru to jedno z szybszych ciast w przygotowaniu. Do jego przygotowania wystarczą tylko cztery składniki. Daktyle, masło orzechowe, kakao i ciecierzyca. To dobre ciasto jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Koniecznie wykonajcie ten prosty przepis.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie bez cukru, to przede wszystkim namocz daktyle w ciepłej wodzie i odsącz ciecierzycę. Następnie wystarczy tylko wszystko ze sobą zblendować, przelać do formy i upiec przez 30 minut w 180 stopniach C.

Ciecierzyca zaliczana jest do nasion roślin strączkowych. Od dawna stosowana jest w kuchni arabskiej do przygotowania falafela lub hummusu. W związku z większym zainteresowaniem dietami wegetariańskimi i wegańskimi dużo częściej zaczęła pojawiać się również na polskich stołach. Ciecierzyca charakteryzuje się orzechowo-słodkim smakiem, dlatego tak świetnie pasuje do ciast. Wraz ze spożyciem 100 g ugotowanej ciecierzycy dostarczymy do organizmu prawie 9 g białka i ponad 7,5 g błonnika. Za ten ostatni jest szczególnie doceniania i polecana wszystkim. Duża zawartość błonnika w diecie usprawnia nie tylko pracę przewodu pokarmowego, ale również ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Znaczenie ma tu także zawartość potasu w ciecierzycy. Ciecierzycę można znaleźć na półkach sklepowych w postaci suchych ziaren lub w zalewie z wody i soli w puszce. W naszym przepisie najlepiej użyć właśnie tej ostatniej formy. Z pozostałej wody po ciecierzycy- aquafaby, możecie przygotować również czekolady mus. Podczas miksowania aquafaba nabiera konsystencji ubitych białek, dlatego również ma swoje zastosowanie w wege przepisach.

Wartości odżywcze brownie bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
230.62 kcal
184.50 kcal
Białko
9.37 g
7.50 g

Węglowodany w brownie bez cukru

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
35.55 g
28.44 g
Węglowodany przyswajalne
28.19 g
22.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.37 g
5.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
9.41 g
7.53 g
Tłuszcze nasycone
3.36 g
2.69 g
Tłuszcze nienasycone
6.05 g
4.84 g
Tłuszcze jednonasycone
3.90 g
3.12 g
Tłuszcze wielonasycone
2.15 g
1.72 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na brownie bez cukru

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
0.59 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.13 mg
0.11 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.32 mg
1.06 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.06 mg
Niacyna
2.18 mg
1.74 mg
Foliany
45.84 µg (mcg)
36.67 µg (mcg)
Beta karoten
9.42 µg (mcg)
7.54 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na brownie bez cukru

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
201.93 mg
161.54 mg
Potas
415.41 mg
332.32 mg
Wapń
52.63 mg
42.10 mg
Fosfor
176.62 mg
141.30 mg
Magnez
93.71 mg
74.97 mg
Żelazo
2.41 mg
1.93 mg
Cynk
1.08 mg
0.86 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie bez cukru 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brownie bez cukru

Lista alergenów dla brownie bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania brownie bez cukru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
480 g
po odsączeniu
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 480 g
Daktyle suszone
147 g
1 szklanka
9.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.31
Za 147 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
4 czubate łyżki
10.00
Za 210.0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
80 g
8 łyżek
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na brownie bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób