Brownie z truskawkami

Opublikowano: 02.03.2021 r., 17:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie czekoladowe oblane gorzką czekoladą z położonymi na wierzchu truskawkami pokrojonymi na cztery części
Brownie z truskawkami
Wypróbuj niezwykłego fit brownie na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem truskawek do popołudniowej kawy. Pobudź swoje kubki smakowe na resztę popołudnia.
Przygotowanie 60 min
701 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (150 g)
  • Jajko Jaja rozmiar M (4 szt.)
  • Cukier (80 g)
  • Masło (200 g)
  • Czekolada gorzka (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) (20 g)
  • Truskawki Truskawki mogą być świeże (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na brownie z truskawkami krok po kroku

W misce wymieszaj kakao oraz przesianą mąkę.

Czekoladę połam, wrzuć do garnka, dodaj masło i rozpuść na małym ogniu. Dodaj cukier, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.

Kiedy masa lekko przestygnie dodawaj po jednym jajku i dokładnie ucieraj. Dodaj mąkę z kakao i wymieszaj. Na koniec dodaj truskawki pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C przez 35-40 minut.

Ciasto po upieczeniu wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie gotowe pokrój na 5 równych porcji.

Jak oceniasz przepis na brownie z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat brownie z truskawkami

Niezwykłe brownie z truskawkami zadowoli wymagające kubki smakowe. To ciasto czekoladowe jest proste w przygotowaniu. Fit ciasto z owocami doskonale nada się na przekąskę w pracy lub deser do kawy. Z uwagi na niski indeks glikemiczny ciasto z owocami może być spożywane w umiarkowanych ilościach przez osoby z cukrzycą.

Dodatek truskawek do ciasta jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ owoce te są źródłem magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, sodu oraz wielu witamin (między innymi witamin A, C, E oraz witamin z grupy B), przez co pozytywnie wpływają na pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Dodatkowo truskawki dzięki zawartości cynku pozytywnie wpływają na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.

Brownie z owocami jest deserem uniwersalnym i można je przygotować na wiele okazji. Można je przygotować przez okrągły rok, ponieważ zamiast truskawek świeżych można użyć truskawek mrożonych. Dzięki temu nie trzeba rezygnować z tak pysznego ciasta ze względu na sezonowość owoców użytych do jego przygotowania. Brownie z truskawkami będzie również dobrym rozwiązaniem na randkę, ponieważ truskawki to świetny afrodyzjak. Dodatkowo czekoladowy smak przełamany nutą truskawek nadaje delikatności temu ciastu.

Dodatek gorzkiej czekolady sprzyja wzmacnianiu serca poprzez dużą zawartość flawonoidów w tym produkcie spożywczym. Dodatkowo poprzez zawartość polifenoli gorzka czekolada wzmacnia serce oraz obniża ciśnienie krwi. Gorzka czekolada stanowi również dobre źródło energii, dlatego ciasto czekoladowe z owocami świetnie sprawdzi się jako przekąska dla osób aktywnych fizycznie. Zawartość pirazyny w gorzkiej czekoladzie poprawia pracę mózgu i pomaga w myśleniu.

Brownie z truskawkami charakteryzuje się niskim stopniem trudności do przygotowania, dlatego nawet początkująca osoba powinna poradzić sobie z tym przepisem. Jest to ciasto, które przygotowuje się na prawdę szybko. Czas potrzebny na wymieszanie składników wynosi kwadrans, pozostałe minuty ciasto spędza w piekarniku, dlatego nie jest wymagające w przygotowywaniu.

Alergeny w brownie z truskawkami

Lista alergenów dla Brownie z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze brownie z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
350.90
701.80
Białko (g)
6.39
12.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
29.03
58.06
Węglowodany przyswajalne (g)
26.74
53.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
4.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
24.18
48.36
Tłuszcze nasycone (g)
15.79
31.59
Tłuszcze nienasycone (g)
8.39
16.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.17
14.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
2.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
123.27
246.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
169.26
338.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.53
23.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
166.08
332.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.32
Ryboflawina (mg)
0.19
0.37
Niacyna (mg)
1.23
2.47
Foliany (µg (mcg))
37.38
74.76
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
36.03
72.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
35.38
70.76
Potas (mg)
196.57
393.14
Wapń (mg)
34.42
68.84
Fosfor (mg)
122.98
245.96
Magnez (mg)
46.48
92.95
Żelazo (mg)
2.48
4.97
Cynk (mg)
1.00
2.01
Miedź (mg)
0.32
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z truskawkami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z truskawkami

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
4 szt.
Jaja rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Truskawki
200 g
Truskawki mogą być świeże
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
41.50