Ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami

Truskawki pojawiły się dopiero w XVIII wieku jako mieszaniec kilku gatunków poziomek. Uprawiane są dopiero od XIX wieku. Warto je jeść, gdyż zawierają cenne antyoksydanty i witaminy. Truskawki idealnie nadają się do wypieków, a szczególnie do dekoracji ciast. Warstwa truskawek z galaretką na wierzchu ciasta kruchego, biszkoptowego czy też drożdżowego sprawia, że ciasto staje się pysznie wilgotne. Prawie każde ciasto, także ciasto czekoladowe, można udekorować warstwą truskawek. Truskawki zalane galaretką idealnie sprawdzają się także jako zwieńczenie sernika na zimno, tarty lub jako warstwa tortu. Z truskawek powstaje świetny mus do przekładania tortów oraz do deserów.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasto z truskawkami

Przepisy w temacie ciasto z truskawkami

Ciasta z truskawkami - pomysły i przepisy na wypieki z truskawkami

Wiosną, kiedy przychodzi sezon na truskawki, mamy prawdziwą ucztę. Truskawkami zajadamy się w postaci świeżych owoców ze śmietaną i cukrem, deserów czy ciast. Ciasto truskawkowe jest smaczne i wilgotne, szczególnie że słodkie i lekko kwaskowe truskawki wspaniale podkreślają smak ciasta. Doradzamy jak wykorzystać sezonowe truskawki do wypieków i jak stworzyć pyszne i łatwe do zrobienia ciasta z truskawkami. Przedstawiamy najciekawsze i najłatwiejsze przepisy na pyszna placki z truskawkami.

Dlaczego truskawki tak dobrze pasują do ciasta

Truskawki w wypiekach i deserach

Kto nie lubi truskawek? Te pyszne, soczyste owoce zajadamy na wiosnę pod różnymi postaciami i w różnych daniach. Truskawki są mieszańcem gatunków poziomek, dzięki temu rodzą owoce znacznie większe niż poziomki. Prawdopodobnie gatunek ten powstał w XVIII wieku. Uprawa truskawki rozpoczęła się dopiero na początku XIX wieku, zaś upowszechniła w połowie XIX wieku. Uprawia się je ze względu na smaczne owoce. Rosną w strefie umiarkowanej, aż do podzwrotnikowej. Największym producentem truskawek są Stany Zjednoczone. Bardzo duże uprawy truskawek znajdują się w Polsce, która jest 7 największym producentem truskawek.

Truskawki zawierają liczne składniki mineralne oraz witaminy z grupy B, witaminy C, A i E, jak również cenne antyoksydanty. Nikogo nie trzeba przekonywać, że truskawki są zdrowe. Odkwaszają organizm, łagodzą stany zapalne, dobrze wpływają na system dopornościowy, a co ważne mają właściwości odchudzające. Niestety, truskawki jemy często jako dodatek do tuczących ciast i deserów, które są bardzo kaloryczne i tuczące.

Sezon na truskawki ma miejsce na wiosnę i jest niestety krótki. Wtedy właśnie jest czas nie tylko na raczenie się świeżymi owocami, lecz także na robienie przetworów. Obecnie truskawki świeże dostępne są cały rok, jednak ich ceny poza sezonem są wysokie. Ponadto nic nie zastąpi smaku i jakości świeżych truskawek dojrzewających na słońcu. Dlatego też warto wykorzystać krótki sezon na truskawki, aby porobić przetwory, jak dżemy, kompoty czy galaretki. Truskawki można również zamrażać.

Co robimy z truskawek? W sezonie, przede wszystkim jemy truskawki świeże. Wspaniale smakują truskawki ze śmietaną i cukrem. Można też chwytać owoc za szypułkę i maczać w cukrze. Truskawki świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju deserów jako owocowy dodatek. Doskonale smakują zatopione w galaretce. Świeże truskawki wykorzystuje się także jako dekorację wypieków, szczególnie z galaretką. Pasują idealnie do ciast, tortów i serników na zimno. Dżem truskawkowy sprawdza się jako dodatek do kremów, czy nadzienie do pączków lub rogalików.

Jak znaleźć pomysł na dobre ciasto truskawkowe

Szczególną zaletą truskawek jest ich piękny wygląd. Dlatego też świetnie nadają się do dekoracji ciast i tortów. Są to jednak owoce nietrwałe, dlatego też należy wybierać przepisy na ciasta, które się szybko zjada. Truskawki możemy wykorzystywać w całości, przecięte na połówki lub zmiksowane.

Najczęściej truskawki służą do dekoracji ciast i tortów na wierzchu. Aby się ładnie trzymały zalewa się je galaretką, która utrzymuje odpowiedni kształt. Pięknie wyglądają i smakują truskawki zatopione w kolorowej galaretce lub ułożone w galaretce lub kremie, tak że ich część wystaje ponad powierzchnię galaretki.

Truskawki stanowią owoce uniwersalne, które nadają się do dekoracji różnych rodzajów ciast. Warstwą galaretki z truskawkami wykańczamy serniki na zimno, ciasta kruche czy też drożdżowe. Natomiast ciasta biszkoptowe, jogurtowe czy półkruche możemy wypełnić truskawkami, tak że miąższ ciasta staje się wspaniale wilgotny i lekko kwaskowy.

Pomysł na wykorzystanie truskawek w wypiekach:

  • muffinki udekorowane truskawkami,
  • babeczki z galaretką i truskawkami,
  • ciasto kruche z truskawkami,
  • ciasta i serniki na zimno z galaretką i truskawkami,
  • tarty i tarteletki z kremem lub galaretką i truskawkami,
  • ciasta drożdżowe z kruszonką i truskawkami,
  • ciasta kruche z galaretką i truskawkami,
  • ciasta biszkoptowe z truskawkami,
  • torty klasyczne i bezowe udekorowane truskawkami,
  • ciasta jogurtowe.

Najlepsze przepisy na pyszne ciasta z truskawkami

Smaczne ciasta z truskawkami na wierzchu

Jednym ze sposobów wykorzystania truskawek w wypiekach są placki wyłożone truskawkami na wierzchu. Do dekorowania truskawkami nadaje się ciasto kruche, drożdżowe, jogurtowe czy biszkoptowe. Truskawki układamy na wierzchu ciasta i zalewamy galaretką lub przykrywamy kruszonką. Truskawki idealnie pasują do rabarbaru, który występuje na rynku w tym samym czasie co truskawki. Z pokrojonych łodyg rabarbaru i truskawek możemy zrobić dobre nadzienie do ciasta jak i masę do smarowania na wierzchu.

Świetny pomysł na dobre i łatwe do wykonania ciasto stanowią wszelkiego rodzaju placki z truskawkami i rabarbarem na kruchym cieście. Należy przygotować placek z kruchego ciasta. Na podpieczony placek układamy nadzienie rabarbarowo truskawkowe. Na wierzchu ciasto posypujemy kruszonkę i pieczemy. Pyszne, kruche ciasta z truskawkami uzyskamy dodając warstwę budyniową. Budyń gotujemy z cukrem waniliowym, następnie dodajemy go do gotującego mleka i energicznie mieszamy, aż do zagotowania. Ważne jest staranne mieszanie, aby w budyniu nie powstały grudki. Gorący budyń wylewamy na warstwę truskawek, a następnie całość posypujemy kruszonką i pieczemy.

Nadzienie z rabarbaru i truskawek możemy wykorzystać także do wykonania rodzaju szarlotki z rabarbarem. Rabarbar i truskawki podsmażamy na patelni. Nadzienie rabarbarowo truskawkowe jest bardziej wilgotne niż jabłka na jabłecznik, dlatego też warto zrobić dwie warstwy ciasta, aby było ono wyższe. Dobrym rozwiązaniem jest ciasto biszkoptowe. Dzielimy je na dwie części. Jedną część ciasta wlewamy do formy i krótko podpiekamy, tak aby było zrumienione, ale nie surowe. Następnie nakładamy nadzienie rabarbarowo truskawkowe, które przykrywamy drugą połową ciasta i pieczemy. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.

Bardzo podobnie robimy placki jogurtowe, które są delikatne, maślane i bardzo pyszne. Ciasto wyrabiamy podobnie jak w przepisie na ciasto kruche, lecz dodajemy jogurt. Ciasto możemy udekorować na wierzchu różnymi, sezonowymi owocami. Wiosną idealnym dodatkiem są truskawki, które układamy na wierzchu ciasta i pieczemy. Ciasto jogurtowe podajemy posypane cukrem pudrem.

W podobny sposób pieczemy drożdżowy placek z truskawkami. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy, następnie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto umieszczamy w tortownicy, a na wierzchu układamy truskawki. Na truskawkach rozsypujemy kruszonkę. Tak przygotowane ciasto z truskawkami odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy. Ciasto drożdżowe jest dość suche, natomiast wierzchnia warstwa z truskawek sprawia, że ciasto staje się wilgotne i pyszne.

Jednym z najprostszych do wykonania ciast, jest placek biszkoptowy. Jego wykonanie sprowadza się do wymieszania składników wilgotnych oraz suchych, a następnie wymieszania obu części razem. Wierzch tak wykonanego ciasta posypujemy truskawkami i pieczemy. Sposobem na szybkie ciasto są gotowe tarty, które możemy wyłożyć kremem różnego rodzaju, truskawkami lub konfiturą truskawkową.

Ciasto biszkoptowe może posłużyć do wykonania tortu truskawkowego. Pieczemy ciasto biszkoptowe, które przekrajamy na 3 warstwy lub pieczemy 3 osobne placki. Tort składamy w ten sposób, że warstwy ciasta smarujemy kremem, nakładamy warstwę truskawek lub konfitury truskawkowej, następnie kolejną warstwę kremu i przykrywamy warstwą ciasta. Aby tort był bardziej wilgotny ciasto możemy nasączyć ponczem. Do przekładania truskawek najlepiej sprawdzi się krem z bitej śmietany i serka mascarpone.

Smaczne serniki na zimno z truskawkami

Przepisy na pyszne serniki truskawkowe urozmaicają ofertę ciast na zimno bez pieczenia. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem w przepisach na serniki na zimno jest warstwa truskawek, lub innych owoców, zalana kolorową galaretką. Ciekawym rozwiązaniem jest również mus truskawkowy stanowiący warstwę tarty lub zwieńczenie sernika na zimno. Zmiksowane truskawki z cukrem gotujemy i dodajemy do galaretki, którą po ostudzeniu możemy zabielić zsiadłym mlekiem.

Mus truskawkowy może stanowić również bazę do wykonania sernika na zimno. Do musu dodajemy serek, na przykład mascarpone. Masę serową wylewamy na spód sernika lub na gotową słodką tartę, a całość wstawiamy do lodówki do stężenia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto