Śniadanie z truskawkami

śniadanie z truskawkami

Truskawki to zdrowe i bardzo smaczne owoce, które cieszą się popularnością wśród dzieci i dorosłych. Wraz z sezonem na świeże owoce pojawia się możliwość przyrządzania śniadań na bazie truskawek. Owocowe śniadania będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bogate w cenne składniki odżywcze i witaminy. To świetny sposób na wzmocnienie odporności, a także urozmaicenie monotonnych śniadań. Truskawki można serwować jako dodatek do owsianki, naleśników, twarogu lub gofrów. Możliwości są nieograniczone, a śniadanie z truskawkami zawsze będzie smakować wyjątkowo.

Śniadanie z truskawkami – proste przepisy na dietetyczne śniadania

Śniadanie z truskawkami cieszy się dużą popularnością w naszym kraju, zwłaszcza gdy przychodzi sezon na te owoce. Truskawki można zjadać zarówno saute, jak i dodawać do rozmaitych, klasycznych śniadań – naleśników, owsianki czy gofrów. Są zdrowe i pyszne, a dzieci szczególnie uwielbiają je na słodko. Z truskawek można też robić fit śniadania, np. dietetyczne koktajle i smoothies. Co z truskawek warto jeszcze jeść na śniadanie? Sprawdź dobre i ciekawe pomysły.

Pomysł na pierwsze i drugie śniadanie – co z truskawek zjeść rano?

Truskawki są pyszne i zdrowe – sprawdź, dlaczego warto je jeść

Śniadanie z truskawkami cieszy się dużą popularnością w naszym kraju, zwłaszcza gdy nadchodzi sezon na te pyszne owoce. Truskawki są prawdziwą kopalnią zdrowia. Czerwone owoce zawierają dużą ilość witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Zawierają też błonnik, który korzystnie wpływa na trawienie. Truskawki to nieocenione źródło antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Domowe śniadania z truskawek są dobre i stanowią doskonałą alternatywę dla sklepowych produktów, np. gotowych płatków muesli. Przygotowując je samodzielnie, mamy kontrolę nad składem śniadania. Możemy zrezygnować np. ze sztucznych dodatków, takich jak cukier. Śniadanie z truskawkami i tak będzie na słodko – owoce zawierają go w sobie na tyle, że nie potrzebują dosładzania. Co można zrobić z truskawek rano? Oto kilka propozycji:

  • Owsianka z truskawkami – klasyczne śniadanie świetnie smakuje ze świeżymi truskawkami. Jak zrobić takie danie? Wystarczy ugotować płatki owsiane w mleku lub wodzie, a następnie dodać pokrojone kawałki truskawek. Można również wlać do owsianki nieco miodu, wsypać cynamonu lub starte orzechy włoskie, aby dodać śniadaniu niesamowitego smaku i chrupkości.
  • Naleśniki z truskawkami – jeśli rano masz więcej czasu albo chcesz zrobić coś pysznego na drugie śniadanie dla dzieci, zaserwuj im naleśniki z truskawkami. Tradycyjne naleśniki można zrobić nie tylko na bazie mąki pszennej, ale również z mąki owsianej lub pełnoziarnistej. Naleśniki posmaruj białym serkiem (lub gęstym jogurtem greckim) i pokrój na wierzch świeże truskawki. Możesz też polać je syropem klonowym. To pożywne śniadanie, które doda sił z rana. Dzieci na pewno polubią się z naleśnikami, zwłaszcza że są smaczne i słodkie. Naleśniki z truskawkami można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Smoothie truskawkowe – szybki i orzeźwiający sposób na piękne rozpoczęcie dnia. W celu przygotowania smoothie wystarczy zmiksować truskawki z jogurtem naturalnym lub mlekiem sojowym (może być też np. kokosowe czy migdałowe) i dodać odrobinę miodu – o ile preferujesz smoothie na słodko. Śniadanie w takiej formie będzie doskonałym źródłem witamin i minerałów. Poza tym może okazać się fantastycznym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy rano nie mają czasu na długie przygotowywanie posiłków. Możesz też zrobić smoothie w wersji fit, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej.

Drożdżówki z truskawkami – sprawdź, jak zrobić przepis na słodkie śniadanie

Jeśli masz ochotę na pyszne śniadanie z truskawkami, warto przygotować smaczne, słodkie drożdżówki. Może to być doskonałe śniadanie nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci. Zamiast kupować im do szkoły chemiczne rogaliki ze sklepu, warto przygotować domowe bułeczki z ciasta drożdżowego, wypełnione truskawkami i budyniem. Drożdżówkami powinni być też zachwyceni wszyscy, którzy lubią ciasta z kruszonką. Do przygotowania śniadania potrzebujesz mąki pszennej typ 500, mleka 2%, jajek, budyniu w proszku, świeżych drożdży, cukru, masła i oczywiście truskawek.

Zagotuj 300 ml mleka. W osobnym naczyniu rozmieszaj 100 ml mleka z budyniem i 30 g cukru. Upewnij się, że nie ma żadnych grudek. Do gotującego się mleka dodaj przygotowany budyń i energicznie zamieszaj, aby składniki się połączyły. Lekko podgrzej pozostałą część mleka. Dodaj do niego 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na kwadrans, aby wyrósł zaczyn. Pokrój truskawki na ćwiartki. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z pozostałą ilością cukru. Dodaj zaczyn i 2 jajka, po czym zacznij wyrabiać ciasto. Podziel je na mniejsze kawałki i uformuj kuleczki. Spłaszcz każdą na środku i włóż w to miejsce porcję budyniu. Dorzuć też po kilka kawałków truskawek na jedną drożdżówkę. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane bułeczki. Odstaw jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, aby mogły wyrosnąć.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach pozostały cukier, mąkę i masło. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Następnie roztrzep osobno jajko z wodą. Gdy bułeczki wyrosną, możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem – zyskają ładny kolor. Włóż drożdżówki do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie wyłącz urządzenie i uchyl drzwiczki na 5 minut, zostawiając bułeczki w środku. Drożdżówki z truskawkami możesz zaserwować rodzinie na ciepło. Możesz też spakować je wystudzone do pracy czy włożyć dzieciom do pojemników na drugie śniadanie.

Smaczne śniadanie z truskawkami – sprawdź najciekawsze przepisy

Pomysł na smaczną owsiankę z truskawkami

Masz ochotę na dietetyczne śniadanie? Doskonałym pomysłem jest owsianka z truskawkami i innymi owocami – najlepiej jagodowymi owocami sezonowymi. Do przygotowania śniadania należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, mleko roślinne (np. sojowe, kokosowe lub migdałowe), cynamon, miód, nasiona chia, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie), truskawki, jagody, borówki, miód lub inny słodzik (opcjonalnie), posiekane orzechy włoskie lub tarte migdały.

Wymieszaj w rondelku płatki owsiane z mlekiem roślinnym, cynamonem i ekstraktem waniliowym – o ile zdecydujesz się na ostatni składnik (możesz go pominąć). Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając. Owsianka powinna zrobić się gęsta, co może zająć ok. 5 minut. Dodaj nasiona i zamieszaj. Zostaw znów na kilka minut, aby nasiona napęczniały. Dolej odrobinę miodu lub dodaj inny słodzik, jeśli chcesz nadać owsiance większej słodkości. Przełóż do miseczki i udekoruj śniadanie owocami – truskawkami, borówkami i jagodami. Z wierzchu posyp tartymi migdałami lub posiekanymi orzechami włoskimi. Owsiankę najlepiej jeść na ciepło. To świetny przepis na pożywne śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Fit placuszki z truskawkami – sprawdź, jak zrobić to smaczne śniadanie

Tego typu śniadanie z truskawkami jest smaczne i zdrowe. Wiele osób uważa danie za dietetyczne, ponieważ placuszki robi się z pełnoziarnistej, bezglutenowej mąki. Jeśli jesteś na diecie i zastanawiasz się, który pomysł na śniadanie z truskawkami warto przetestować, spróbuj tych fit placuszków. Do przygotowania dania potrzebujesz: sera twarogowego chudego, żółtka i białka jaj, miodu, truskawek i mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej. Dużą zaletą placuszków jest fakt, że do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników. Świeże truskawki sprawiają, że śniadanie smakuje doskonale i zyskuje wiele cennych wartości odżywczych. Oczywiście, możesz je nieco zmodyfikować – dzięki temu staną się jeszcze bardziej fit. Zamiast miodu dodaj ksylitol lub erytrol. Mąkę owsianą warto zastąpić też mąką migdałową – będzie świetna na diecie ketogenicznej.

Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Przełóż twaróg do miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj miód i żółtko. Po połączeniu się składników wsyp mąkę i wymieszaj całość. Dodaj białko i zamieszaj. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu. Nakładaj masę małymi porcjami i smaż przez ok. 2-3 minuty – placuszki powinny się zarumienić. Odwracaj za każdym razem na drugą stronę, czekając ok. 3 minuty, aż placki zrobią się rumiane. Dokładnie opłucz truskawki i usuń niejadalne części. Pokrój na plasterki i udekoruj owocami gotowe śniadanie.

Śniadanie z truskawkami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto