Dania z truskawkami

dania z truskawkami

Truskawki są jednymi z najchętniej spożywanych latem owoców w Polsce. Truskawka pochodzi przez skrzyżowanie ze sobą dwóch różnych odmian poziomek, mianowicie wirginijskiej oraz chilijskiej. Za powstanie truskawek odpowiedzialny jest botanik Antoine Nicolas Duchesne. Po raz pierwszy truskawki pojawiły się w Londynie na początku lat 30-stych XIII wieku. Dawniej jedzenie truskawek uznawane było za prawdziwy luksus. Na owoce te mogła pozwolić sobie jedynie arystokracja i bardzo bogaci ludzie, ponieważ truskawki były drogie.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z truskawkami

Przepisy w temacie dania z truskawkami

Najciekawsze artykuły w temacie dania z truskawkami

Dania i desery z truskawkami – zbiór przepisów na proste dania z owocami

Przepisy z truskawkami cieszą się w Polsce ogromnym powodzeniem. Owoce są niezwykle popularne zarówno w formie deseru, jak i sałatki czy pożywnego smoothie. Często dodaje się je również do porannej owsianki, zwłaszcza w sezonie letnim. Jakie są najlepsze pomysły na kulinarne potrawy z truskawek? Czy z tych owoców można przyrządzić coś dobrego na obiad? Jakie są proste i dobre receptury na truskawkowe dania? Sprawdź więcej informacji na ten temat!

Przepisy na dania z truskawkami – dobry pomysł na truskawkowe potrawy

Właściwości truskawek – właśnie dlatego warto robić kulinarne potrawy z owoców!

Truskawki powinny stanowić jeden z najważniejszych elementów diety każdego człowieka. Zawierają bowiem mnóstwo składników mineralnych, a także witaminy, błonnik i wiele substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Warto wiedzieć, że truskawki posiadają również mało kalorii, więc polecane są także dla osób, które się odchudzają. Mało tego, owoce te:

  • Gaszą pragnienie.
  • Uśmierzają ból gardła.
  • Poprawiają trawienie.
  • Zmniejszają chrypkę.
  • Przyspieszają przemianę materii.
  • Pobudzają pracę jelit.
  • Chronią błonę śluzową żołądka.
  • Pomagają osobom cierpiącym na anemię albo z niedoborem witamin.
  • Zmniejszają ryzyko utraty wzroku przez seniorów.

Trzeba zaznaczyć, że truskawki zawierają również witaminę C – spożyciem jednej tylko szklanki owoców dziennie można zaspokoić ponad 100% zapotrzebowania właśnie na tę witaminę! Dlaczego jeszcze truskawki są tak dobre? Otóż zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, wspierają układ odpornościowy, zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego i obniżają poziom złego cholesterolu. Tylko trzy porcje truskawek dziennie mogą zmniejszyć również ryzyko zawału serca. Jako że mają niski indeks glikemiczny, owoce te mogą jeść również cukrzycy. Poza tym truskawki świetnie… wybielają zęby!

Ciekawostki o truskawkach – co warto wiedzieć o tych owocach?

  1. 100 g truskawek to jedynie 23 kcal!
  2. Truskawki powstały od skrzyżowania ze sobą dwóch gatunków poziomek, a więc nie są wiekowymi owocami, jak wiele innych. Wynaleziono je dopiero w pierwszej połowie XVIII wieku.
  3. Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze – 100 g truskawek ma aż 60 mg witaminy C!
  4. Kobiety powinny spożywać dużo truskawek, ponieważ owoce te zawierają sporo żelaza. Przepis na zdrowe truskawkowe smoothie pozwoli więc ochronić organizm przed anemią, a także wpłynie korzystnie na włosy czy cerę.
  5. Bardzo ciekawy jest fakt, że na jednej truskawce jest ok. 200 nasionek.
  6. Sporo osób ma uczulenie na truskawki, więc nie każdy będzie mógł zjeść truskawkowe danie. Niestety.
  7. Krzaczki, na których rosną truskawki, są niesamowicie wytrzymałe. Mogą rosnąć w niemal każdych warunkach atmosferycznych.
  8. Niektóre truskawki smakują zupełnie jak… ananasy! Mogą też mieć żółte albo białe kolory.
  9. Francuzi uważają truskawki za prawdziwy afrodyzjak. Co ciekawe, nowożeńcy jedzą śniadanie w formie truskawkowego, kremowego musu właśnie.
  10. Truskawki składają się w 91% z wody.

Dobry pomysł na obiad z truskawkami? Sprawdź proste truskawkowe danie!

Przepis na truskawki – co można z nich zrobić?

Jeśli zastanawiasz się, czy można coś dobrego zrobić z truskawek – owszem, wiele rzeczy! Przepis, który powinien zagościć w menu każdego człowieka, to domowy shake truskawkowy. Do jego przygotowania wystarczą truskawki, jogurt naturalny i miód. Należy połączyć ze sobą zmiksowane truskawki, dobrej jakości jogurt i łyżeczkę miodu, aby stworzyć pożywnego shake’a – można jeść go np. na śniadanie. Aby danie było bardziej wartościowe, dodać można do shake’a również płaską łyżeczkę nasion chia. Tego typu danie stanowić będzie bardzo pożywne śniadanie, które może okazać się idealnym rozwiązaniem zwłaszcza dla zapracowanych – przygotujesz je bowiem w zalewie trzy minuty!

Co powiesz na szybkie danie w formie sałatki z truskawkami? Do jej przygotowania potrzeba rukoli, oscypka, pistacji (wyłuskanych), oliwy z oliwek i oczywiście truskawek. Wystarczy przepłukać i osuszyć rukolę, dodać do niej oczyszczone i pokrojone w ćwiartki truskawki, a następnie oscypek starty na tarce. Całość wykłada się na talerz, posypuje wyłuskanymi pistacjami i delikatnie skrapia oliwą z oliwek. Danie może stanowić smaczną przekąskę albo drugie śniadanie.

A może owocowa zupa na obiad? Nie zawsze mamy przecież ochotę na coś słonego. Właśnie dlatego alternatywą dla słodkich potraw będzie zupa truskawkowa z miętą i grzankami! Do jej przyrządzenia potrzebujesz dojrzałych truskawek, borówek, cynamonu, kwaśnej i gęstej śmietany, kardamonu, soku z cytryny, mąki ziemniaczanej, wody, masła klarowanego, chleba (może być razowy) i listków mięty. Zupa przygotowana z tych wszystkich składników będzie mieć konsystencję musu i stanowić doskonały chłodnik na lato.

Pamiętaj, że…

W Polsce sezon na truskawki zaczyna się w kwietniu. Warto wiedzieć, że właśnie w naszym kraju truskawki są smaczne jak nigdzie indziej! Przygotowując owoce do spożycia, trzeba jednak pamiętać również o tym, aby zawsze sprawdzać szypułki truskawek – wówczas będzie pewność, czy są one polskie, czy też zagraniczne. Polska truskawka będzie miała zieloną i sztywną szypułkę, a zapach intensywny będzie właśnie przy szypułce. Zagraniczne szypułki nie są z kolei ani świeże, ani sztywne, a także nie odstają od owoców. Pamiętaj również o tym, żeby wybierać wyłącznie owoce zdrowe, a więc niepogniecione i suche. Nie trzymaj też truskawek w plastikowym opakowaniu, a w lodówce nigdy nie dłużej niż dwa dni.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto