Deser z truskawkami

deser z truskawkami

Truskawki są nie tylko soczyste i pyszne, lecz także dekoracyjne. Dlatego też idealnie nadają się do ciast i deserów. Wiosną stosujemy truskawki świeże, które układamy na wierzchu ciasta lub deseru. Natomiast truskawki mrożone zatapiamy w cieście drożdżowym lub ucieranym. Truskawki świetnie wyglądają jako dekoracja babeczek z kremem, serników na zimno oraz tortów i ciast bez pieczenia, jak również ciast warstwowych. Truskawki stanowią idealny dodatek do deserów. Są naturalnie słodkie, dlatego też sprawdzają się w deserach fit. Prostym pomysłem na pyszny deser jest krem na bazie serka mascarpone posypany truskawkami. Deser fit przygotujemy z jogurtu utwardzonego żelatyną lub galaretką i udekorowanego truskawkami lub musem truskawkowym.

Deser z truskawkami -pomysły i przepisy na desery truskawkowe

Kto nie lubi truskawek? Każdy czeka na wiosenny sezon na truskawki, kiedy to nie tylko raczymy się świeżymi owocami ze śmietaną i cukrem, lecz także robimy pyszne ciasta i desery. Soczyste, pyszne i dekoracyjne truskawki nadają się do ciast i deserów w formie świeżej i mrożonej. Pięknie wyglądają na torcie, serniku na zimno, czy w pucharkach z budyniem czy bitą śmietaną. Przedstawiamy szereg pomysłów, jak wykorzystać truskawki do pysznych deserów i doradzamy jak udekorować truskawkami ciasto, tort i inne pyszności.

Jak zrobić pyszny i prosty deser z truskawkami

Dlaczego warto przygotować pyszny deser z truskawkami

Truskawki należą do ulubionych owoców dodawanych do ciast i deserów. Są miękkie, słodkie i uniwersalne. Nadają się do deseru głównie w postaci świeżych owoców, które można wyłożyć na wierzchu deseru lub zatopić w kremie lub galaretce. Truskawki mrożone sprawdzają się do ciast z kruszonką lub jak mus do deserów, czy też do jogurtowców lub serników na zimno.

Sezon na truskawki odbywa się wiosną i trwa bardzo krótko. Jednak obecnie można zakupić truskawki także w innych porach roku. Truskawki zostały wyhodowane przez człowieka w XVIII wieku, poprzez krzyżowanie różnych gatunków poziomek. Upowszechniły się w XIX wieku, zaś obecnie nie potrafimy sobie wyobrazić życia bez smaku truskawkowego. Świeże truskawki dostępne są przez krótki czas wiosną, jednak cały rok możemy korzystać z przetworów. Na rynku dostępne są różnego rodzaju gotowe słodycze i desery o smaku truskawkowym, jednak nic nie zastąpi smaku prawdziwych, świeżych truskawek. Dlatego też warto korzystać ze świeżych owoców w sezonie.

Truskawki zawierają cenne antyoksydanty, witaminy z grupy B, witaminy C, A i E, jak również składniki mineralne. Truskawki wzmacniają system odpornościowy, zmniejszają zakwaszenie organizmu i łagodzą stany zapalne. Same truskawki działają odchudzająco i są niskokaloryczne. Niestety jadamy je często z tuczącymi ciastami i deserami. Dlatego też warto wybierać desery fit na bazie jogurtu, serka mascarpone, czy bitej śmietany.

Ciasta i desery na szybko z truskawkami

Truskawki są nie tylko pyszne lecz także dekoracyjne. Dlatego też stosowane są do dekoracji ciast i deserów, szczególnie takich “na szybko”. Świeże truskawki są nietrwałe, dlatego też owoce te należy wybierać do ciast i deserów, które szybko zjemy. Truskawki mrożone zaś wykorzystujemy do ciast kruchych lub półkruchych z kruszonką oraz muffinek. Natomiast musy i dżemy truskawkowe stosujemy do nadziewania pączków, rogalików i drożdżówek oraz do przekładania tortów i ciast warstwowych.

Pomysły na ciasta z truskawkami:

  • kruchy placek lub tarta z truskawkami i galaretką,
  • sernik na zimno z truskawkami i galaretką,
  • tarta z kremem i truskawkami,
  • tarta, ciasto półkruche lub ciasto drożdżowe z truskawkami mrożonymi i kruszonką,
  • ciasto biszkoptowe z truskawkami, kremem i galaretką,
  • tartaletki lub babeczki z truskawkami i galaretką,
  • muffinki z truskawkami.

Truskawki świetnie sprawdzają się do dekoracji tortów, serników na zimno, ciast bez pieczenia, tart czy kruchych ciasteczek. Świetnym ciastem na szybko jest tarta z truskawkami. Do tarty robimy prosty krem na bazie serka mascarpone zmiksowanego z bitą śmietaną. Krem układamy na upieczonym spodzie do tarty i dekorujemy truskawkami. Aby truskawki były bardziej stabilne zalewamy je galaretką, zaś całość wstawimy do lodówki, aby schłodziły się i stężały.

Truskawki stanowią klasyczną dekorację serników i ciast bez pieczenia. Wiosną możemy zrobić sernik na zimno z warstwą truskawek na wierzchu zalanych galaretką. Truskawki świetnie wyglądają po przekrojeniu ciasta lub tortu, dlatego też sprawdzają się jako warstwa do tortu lub przekładańca. Świetny i szybki tort zrobimy z ciasta biszkoptowego przekrojonego na warstwy. Potrzebny będzie jeszcze krem i owoce. Bazą do szybkiego i łatwego kremu może być serek mascarpone lub budyń. Na warstwie ciasta biszkoptowego układamy krem, następnie warstwę świeżych truskawek. Całość wieńczymy świeżymi truskawkami zalanymi galaretką. W ten sposób możemy na szybko zrobić pyszny tort urodzinowy lub na imieniny.

Prosty przepis na pyszny deser z truskawkami na szybko

Jaki pyszny deser lub ciasto możemy zrobić z truskawkami

Pomysłów na pyszny deser z truskawkami może być mnóstwo. O ile ciasta, ciasteczka, muffinki lub babeczki z truskawkami są tuczące, to desery na bazie owoców i nabiału są bardziej fit. Ponadto desery podajemy w pucharkach do bezpośredniego zjedzenia, zaś przed podaniem muszą być przechowywane w lodówce.

Pomysły na pyszny deser z truskawkami:

  • krem z serka mascarpone udekorowany truskawkami,
  • jogurt utwardzony żelatyną z truskawkami lub musem truskawkowym,
  • budyń z truskawkami,
  • deser chia z musem truskawkowym,
  • galaretka ze świeżymi truskawkami z bitą śmietaną lub kremem budyniowym,
  • panna cotta z truskawkami.

Pomysły na proste, pyszne i szybkie desery z truskawkami

Najprostszym pomysłem na pyszny deser z truskawkami jest krem na bazie serka mascarpone. Tłusty i kremowy serek mascarpone stanowi idealną bazę do różnego rodzaju kremów, które można zrobić na szybko. Najłatwiej przygogować pyszny krem przez zmiksowanie serka z bitą śmietaną kremówką. Najpierw ubijamy śmietanę, a następnie porcjami dodajemy serek mascarpone. Do kremu warto dodać pastę waniliową. Należy przy tym pamiętać, aby nie miksować zbyt długo, gdyż przy długim ubijaniu całość zacznie się rozwarstwiać na serwatkę i masło.

Na dnie pucharkow układamy połamane herbatniki lub kruche ciasteczka. Na nich nakładamy warstwę kremu, a następnie dekorujemy świeżymi truskawkami. Poza sezonem możemy wykorzystać mrożone truskawki, które wcześniej rozmrażamy i miksujemy razem z kremem. Mimo zawartości tłuszczu w śmietanie i serku, deser będzie mniej tuczący niż ciasto.

Na podobnej zasadzie możemy zrobić prawdziwy deser fit, który będzie pyszny i mało kaloryczny. Wykorzystamy w tym celu jogurt i żelatynę lub galaretkę. Do słodzenia warto użyć ksylitol lub erytrol. Najpierw przygotowujemy masę jogurtową utwardzoną żelatyną. Podgrzewamy żelatynę i wrzucamy do niej ksylitol, naturalny cukier waniliowy i jogurt naturalny. Całość mieszamy i przekładamy do pucharków. Na wierzch wlewamy mus z mrożonych lub świeżych truskawek. Przed podaniem całość należy schłodzić w lodówce.

Fajnym pomysłem na pyszny deser fit są nasiona chia. Jako bazę użyjemy jogurt, mleko kokosowe czy mleko zwykłe. Aby deser był słodki, a jednak fit, możemy użyć ksylitolu, miodu lub syropu klonowego. Mleko zwykłe lub kokosowe gotujemy. Po ostudzeniu dodajemy nasiona chia i słodzimy. Odstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3 godziny. Ważne jest, aby jeść nasiona chia po namoczeniu. Przed podaniem wlewamy deser do pucharków, a na wierzchu nalewamy mus truskawkowy.

Szybki deser z truskawkami zrobimy łącząc galaretkę z włoskim deserem Panna Cotta. Najpierw robimy w pucharkach galaretkę z zatopionymi w niej truskawkami. Następnie przygotowujemy deser Panna Cotta na bazie śmietany utwardzonej żelatyną i wzbogaconej wanilią. Gdy galaretka będzie już utwardzona, dodajemy do pucharków ostudzony deser Panna Cotta. Wstawiamy całość do lodówki do stężenia. Podajemy po schłodzeniu, zaś wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami.

Deser z truskawkami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto