Szybkie desery z truskawkami

szybkie desery z truskawkami

Desery z truskawkami od lat są znane i uwielbiane na całym świecie. Ludzie cenią truskawki nie tylko ze względu na ich niepowtarzalny smak, ale i zawartość cennych wartości odżywczych i witamin. Desery truskawkowe z reguły są poza tym bardzo proste do zrobienia, więc bez problemu poradzi sobie z nimi każdy, nawet największy amator gotowania. Wśród najbardziej znanych deserów truskawkowych wymienić można domowe ciasto, owocowy mus oraz sorbet truskawkowy.

Szybkie desery z truskawkami – przepisy na proste desery z dodatkiem truskawek

Szybkie desery z truskawkami od lat cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Ludzie często robią przepisy na truskawkowe słodkości nie tylko ze względu na to, że są proste. Desery z truskawek są bowiem bardzo smaczne i zdrowe. Niezależnie od tego, czy deser przyrządzany jest na ciepło, czy na zimno, każdy zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych. W truskawkach znajduje się tyle witamin, że spokojnie można je przyrządzać dla dzieci np. w formie musu. Jaki jest najlepszy przepis na prosty, szybki i dobry deserek z truskawkami? Sprawdź najciekawsze pomysły na desery truskawkowe i dowiedz się więcej o pożytecznych właściwościach tych owoców.

Przepisy na pyszne i zdrowe desery z truskawkami – sprawdź najciekawsze!

Jakie właściwości mają truskawki? Oto najważniejsze informacje na temat owoców

Truskawki to znane i lubiane na całym świecie owoce, które są bardzo smaczne i pełne cennych właściwości zdrowotnych. Nie dość, że doskonale smakują, to w dodatku zawierają niewiele kalorii. To właśnie one potrafią skutecznie uporać się z pragnieniem, a także poprawiają apetyt i przynoszą ogromną ulgę m.in. w chorobach układu moczowego. Za sprawą truskawek można też poprawić swoje trawienie i usprawnić metabolizm. Wszystko dzięki zawartym w truskawkach pektynach, które poprawiają i pobudzają pracę jelit – prawidłową przemianę materii przyspieszają z kolei kwasy organiczne. W truskawkach znajduje się mnóstwo owoców, przez co poleca się spożywanie ich zarówno osobom cierpiącym na anemię, jak i wszystkim, którzy borykają się z doborem niektórych witamin. Warto już w tym miejscu zaznaczyć, że truskawki są prawdziwą skarbnicą witaminy C – w jednej tylko szklance owoców znajduje się ponad 100% naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Poza tym truskawki wykazują jeszcze inne właściwości prozdrowotne, np. przeciwnowotworowe. Dzięki obecności kwasu elagowego, jedząc truskawki, skutecznie wesprzeć można swój układ odpornościowy. Jednocześnie zneutralizować można też działanie rakotwórcze niektórych substancji, które znajdują się w przetworzonych termicznie produktach. Warto dodać, że truskawkowe przysmaki to dobry sposób również na obniżenie poziomu cholesterolu, a zarazem obniżenie ryzyka zakrzepicy żylnej czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Tylko trzy porcje truskawek w tygodniu zmniejszają również możliwość nagłego zawału serca. Z ciekawostek na temat truskawek warto pamiętać jeszcze o kilku faktach:

  1. Truskawki mogą skutecznie wybielić zęby, a także zapobiec osadzaniu się kamienia nazębnego.
  2. Owoce te mają niski indeks glikemiczny, zatem można spożywać je również w przypadku cukrzycy.
  3. Truskawki są mimo wszystko alergizujące, dlatego przyrządzając z nich deser dla dzieci, upewnij się, że maluch nie jest na nie uczulony. Dla bezpieczeństwa nie zaleca się karmić truskawkami dzieci poniżej 10 miesięcy życia.
  4. Dzięki zawartości pektyn, które skutecznie pobudzają pracę jelit, truskawki można jeść, nawet będąc na diecie odchudzającej.
  5. Truskawki wspaniale sprawdzają się nie tylko w diecie, ale również jako jeden ze składników kosmetyków. Można spotkać je w składzie np. maseczek, ale również kremów, szamponów i pudrów. Jeśli masz problemy z przetłuszczającą się cerą albo rozszerzonymi porami, warto sięgnąć po produkty pielęgnacyjne z zawartością truskawek.

Co zrobić z truskawek? Zastosowanie truskawek w kuchni

Truskawki są bardzo popularnym składnikiem w kuchni. Można zrobić z nich bowiem naprawdę mnóstwo ciekawych rzeczy, np. galaretkę, dżem, mus, lody czy sok. Warto przede wszystkim pamiętać o tym, że na smak truskawek wpływ ma ich… odmiana. Należy więc nauczyć się rozróżniania truskawek polskich od zagranicznych. Nasze krajowe truskawki są zawsze jaśniejsze niż te z importu. Są również odrobinę bardziej czerwone – z kolei te zza granicy zwykle mają mocno bordowy kolor. Poza tym polskie truskawki zawsze są bardziej twarde, jędrne i zdecydowanie mniejsze niż importowane z Grecji lub Hiszpanii. Ze względu na ciężkie warunki pogodowe i mniejsze zbiory, cena polskich truskawek jest też o wiele wyższa niż cena truskawek zagranicznych.

Warto zapamiętać, że najlepsze truskawki zwykle są małej i średniej wielkości. Te duże mają z reguły mniejsze walory smakowe. Truskawki, aby były dłużej świeże i zachować mogły swoje właściwości odżywcze, powinny być odpowiednio przechowywane. Muszą być suche i twarde w dotyku. Truskawki powinno się przechowywać z szypułkami – w przeciwnym wypadku mogą nasiąknąć wodą, a to z pewnością wpłynie na ich konsystencję oraz smak. Nie wolno chować ani nadpleśniałych, ani obitych truskawek do lodówki – lepiej od razu się ich pozbyć. Szczelnie przechowywane w lodówce truskawki mogą poleżeć w niej nawet przez kilka dni. Powinno się myć je jedynie przed bezpośrednim spożyciem. Trzeba tylko pamiętać o tym, że truskawek nie wolno moczyć – powinno się je wyłącznie spłukać pod bieżącą wodą.

Przepisy na szybkie desery z truskawkami – sprawdź, co słodkiego zrobić na deser!

Budyniowe ciasto z truskawkami – prosty i szybki przepis na ciasto

Desery z truskawkami uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jednym z najciekawszych i jednocześnie najsmaczniejszych jest budyniowe ciasto z truskawkami, które świetnie sprawdzi się na niedzielny deser. W celu upieczenia ciasta należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka pszenna typ 500, budyń w proszku, masło, mleko 2%, truskawki, cukier, jajka, aromat cytrynowy i proszek do pieczenia. Z lodówki wyjmij składniki, aby nabrały temperatury pokojowej. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180 st. C. Połącz mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, aromat i cukier, po czym zmiksuj wszystko ze sobą na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, wciąż miksując. Następnie dolej mleko, oczywiście nadal miksując. Stopniowo dodaj również mąkę i wymiksuj, aż składniki się połączą. Wylej masę do blaszki i wyłóż na wierzchu truskawki. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ciasto przez godzinę. Na koniec wystarczy ostudzić ciasto i ewentualnie posypać je cukrem pudrem.

Budyniowe ciasto z truskawkami to wspaniały pomysł na pożywny i smaczny deser dla całej rodziny. Nie dość, że jest puszyste i delikatne, to w dodatku obłędnie pachnie. Niektórym ciasto swoją konsystencją przypomina biszkopt. Warto dodać, że przepis na ciasto jest łatwy, zatem każdy doskonale z nim sobie poradzi – również amatorzy pieczenia. Co w przypadku, gdy jesteś na diecie redukcyjnej, a masz straszną ochotę zjeść ciasto? Wówczas można upiec je w zdrowej wersji, a więc z użyciem zamienników. Zamiast mąki pszennej skorzystaj z mąki pełnoziarnistej. Cukier możesz z kolei zastąpić erytrolem albo ksylitolem. Dzięki takim trikom ciasto będzie miało zarówno niższy indeks glikemiczny, jak i o wiele mniej kalorii. Nie będzie więc obaw przed tym, że jego spożycie mogłoby w jakimś stopniu zaszkodzić zdrowiu lub diecie.

Rolada z truskawkami – łatwy przepis na deser dla całej rodziny

Szukasz prostego przepisu na deser z truskawkami? Warto wybrać roladę truskawkową, która składa się z pysznego biszkoptu i serka mascarpone. Truskawki ze śmietaną na zimno, wkomponowane w to wyjątkowe danie, z pewnością posmakują wszystkim domownikom oraz gościom. Przepis na roladę jest bardzo prosty – na tyle, że każdy świetnie z nim sobie poradzi. Najpierw należy oczywiście zaopatrzyć się w kilka składników, z których powstanie ciasto: truskawki, kakao niesłodzone, cukier, jajka, śmietankę kremową 30%, mascarpone i cukier puder.

Na początku oddziel białka od żółtek i zmiksuj żółtka z cukrem – poczekaj, aż cukier się rozpuści. Do żółtek dodaj przesianą mąkę z kakao, po czym białka ubij na sztywną pianę. Dodaj je do masy żółtkowej. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto na blachę i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu zawiń ciasto na roladę i w ten sposób przygotowane odstaw, żeby wystygło. Umyj truskawki i pokrój je na niewielkie kawałki. Ubij śmietankę i osobno zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem. Dodaj do niego ubitą śmietankę. Pod koniec dodaj truskawki do kremu, wymieszaj łyżką, zwiń ciasto, posmaruj kremem truskawkowym i znów zwiń. Pozostanie już tylko schłodzić ciasto i podawać w formie deseru na zimno.

Rolada z truskawkami to fantastyczny deser, który będzie doskonały dla całej rodziny na niedzielną przekąskę. Będzie to również wyśmienity poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. W tym cieście wszystko wspaniale ze sobą współgra – ciemna czekolada z serkiem mascarpone, biszkopt i truskawki ze śmietaną. Warto dodać, że przepis na roladę truskawkową jest bardzo prosty, dlatego każdy świetnie sobie z nim poradzi. Ubijając pianę, warto pamiętać, że musi dobrze trzymać się ona w misce. Jeśli tak nie będzie, oznaczać bowiem to może, że źle ją ubiłeś. Przed podaniem rolady należy schłodzić ją w lodówce przez przynajmniej dwie godzinki, żeby składniki porządnie połączyły się ze sobą, a deser nabrał niepowtarzalnego smaku i nieco lodowej formy.

Racuszki z truskawkami – sprawdź, jak zrobić je na deser!

Jeśli nie masz ochoty na ciasto z truskawkami, możesz usmażyć delikatne i puszyste racuszki truskawkowe. Przepis na to danie jest bardzo prosty, więc nawet amatorzy gotowania nie będą mieć z nim większych problemów. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki: mąkę pszenną typ 500, mleko 2%, truskawki, drożdże świeże, jajka, olej rzepakowy i sól. Najpierw przesiej mąkę przez sito, następnie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój owoce w ćwiartki. Następnie dokładnie wymieszaj ze sobą drożdże, mąkę, mleko i jajka – mleko musi być nieco ciepłe. Na koniec dodaj tę mieszankę do masy truskawkowej i bardzo delikatnie wymieszaj. Racuchy usmaż na rozgrzanym oleju na złoto. Podawaj ciepłe, oprószone cukrem pudrem.

Racuchy są tradycyjną potrawą polską, która smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli nie masz ochoty na zwykłe ciasto, warto zaserwować na deser właśnie racuchy – zarówno na zimno, jak i na ciepło. Racuchy są na tyle pożywnym daniem, że zajadać można je również na obiad albo kolację. Możesz z nich również uczynić smaczną przekąskę dla niespodziewanych gości. Racuchy to danie, którego naprawdę nie da się nie lubić. Są bowiem orzeźwiające, wilgotne i bardzo delikatne w smaku. Ich przygotowanie to raptem 20 minut, więc nie są czasochłonne, jak inne truskawkowe desery. Racuchy z truskawkami można zrobić też w wersji bezglutenowej – z mąką z ciecierzycy albo z mąką ryżową. Racuchy fantastycznie komponują się zarówno z gorącą czekoladą lub kakao, jak i aromatyczną herbatą. To świetne rozwiązanie w momencie, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego.

Szybkie desery z truskawkami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto