Ciasto z wiśniami
-
Pleśniak z wiśniami
Pleśniak z wiśniami to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami. Będzie to idealny pomysł na …
40 + 45 min łatwy 10 -
Ciasto z wiśniami i budyniem
Ciasto z wiśniami i budyniem będzie idealnym wyborem dla każdego, kto kocha proste, domowe wypieki. Jest naprawdę smaczne, a przy …
20 + 45 min łatwy 10 259 kcal -
Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem
Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem wspaniale sprawdzi się jako pyszny deser na co dzień, ale także na wszelkiego rodzaju …
20 + 30 min łatwy 10 667 kcal
Ciasto z wiśniami - przepisy
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
Najlepsze ciasto, jakie ostatnio jadłeś! Pyszne, kremowe i bardzo PUSZYSTE. Ciasto „wiśniowy puszek z kajmakiem” to istna rozkosz dla podniebienia. …
30 min łatwy 10 339 kcal -
Ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami to idealny pomysł na słodki podwieczorek, deser po obiedzie, czy słodką przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty. …
25 + 50 min średni 10 367 kcal -
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Ciasto czekoladowe z wiśniami to wspaniały wybór dla wszystkich, którzy kochają słodkie połączenia. W kuchni nic tak dobrze do siebie …
20 + 35 min łatwy 10 424 kcal -
Ciasto filadelfia
Pyszne ciasto filadelfia z krakersami bez pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
15 + 60 min łatwy 15 396 kcal -
Sernikobrownie z wiśniami
Brownie to ciasto o intensywnym smaku czekoladowym wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Podbiło serca wielu miłośników czekolady oraz wypieków. Jego …
45 + 45 min łatwy 9 403 kcal -
Ciasto fale dunaju
Dzisiaj przedstawię Ci niezwykle widowiskowe i pyszne ciasto fale dunaju. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznym wzorkom, które powstają podczas przygotowywania i …
30 + 40 min średni 15 297 kcal
-
Ciasto popapraniec
Ciasto popapraniec to jeden z tych wypieków, obok których ciężko jest przejść obojętnie. To ciasto słodkie, smaczne i niezwykle ciekawe. …
45 + 45 min łatwy 10 353 kcal -
Ciasto z twarogu
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na …
20 + 40 min łatwy 10 255 kcal -
Sernik z wiśniami
Sernik z wiśniami można podać na deser dla swoich bliskich i znajomych. Uwielbiają go nie tylko dzieci. Ten pyszny sernik …
40 + 65 min łatwy 10 485 kcal -
Placek z wiśniami
Placek z wiśniami to wspaniała opcja na szybki i prosty deser, który zabiera niewiele czasu. Będzie dobrym wyborem na niedzielne …
20 + 50 min łatwy 10 315 kcal -
Szybkie ciasto z wiśniami
Masz ochotę na słodki deser w rodzinnym gronie, ale brakuje Ci czas na przygotowanie ciasta drożdżowego? Świetnie się składa, dzisiaj …
20 + 45 min łatwy 10 303 kcal
-
Kruche ciasto z wiśniami
Masz ochotę na słodki deser w rodzinnym gronie, ale brakuje Ci czas na przygotowanie ciasta drożdżowego? Świetnie się składa, dzisiaj …
60 + 45 min łatwy 10 -
Tarta z wiśniami
Pyszna tarta z wiśniami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
60 + 40 min łatwy 10 251 kcal -
Brownie z wiśniami
Czekoladowe brownie z wiśniami to jedno z najpopularniejszych i zdecydowanie najpyszniejszych ciast. Ma intensywny, czekoladowy, kakaowy smak, który idealnie komponuje …
30 + 30 min łatwy 10 318 kcal -
Wiśniowa fantazja
Wiśniowa fantazja to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Placek z masą budyniową jest wilgotny i świetnie …
30 + 60 min łatwy 10 748 kcal -
Cherry pie
Cherry pie to ciasto wiśniowe, które jest znane z Europy i Ameryki Północnej. Często spotykane w amerykańskich filmach i serialach, …
30 + 50 min łatwy 8 373 kcal -
Ciasto z wiśniami i kremem
Ciasto z wiśniami i kremem to świetna opcja na pyszny deser. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a prezentuje się …
25 + 45 min łatwy 10 671 kcal
-
Ciasto z wiśniami i bezą
Gdy najdzie Cię ochota na słodycze, postaw na domowe łakocie zamiast kupne ciasta. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z …
50 + 45 min łatwy 10 414 kcal -
Ciasto z wiśniami z nalewki
Ciasto z wiśniami z nalewki to pyszne połączenie kruchego spodu z lekko kwaśnymi owocami i puszystą pianą z białek jaj. …
45 + 45 min łatwy 10 -
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami to coś idealnie dla fanów naprawdę ciekawych połączeń smakowych. Nic nie komponuje się lepiej niż …
20 + 30 min łatwy 10 423 kcal -
Mazurek chałwowy
Prosty przepis na mazurek z chałwą to dobry pomysł na pyszny wypiek na święta Wielkanocne. Z masą chałwową, konfiturą wiśniową …
45 + 35 min łatwy 10 622 kcal -
Ciasto z nutellą i sucharkami
Ciasto z nutellą i sucharkami przykryte kremem waniliowym i wiśniową galaretką z owocami to pyszne rozwiązanie na wakacyjny deser. To …
120 min łatwy 16 338 kcal
-
Tort schwarzwaldzki
Tort schwarzwaldzki to czekoladowy tort wiśniowy. Tort świetnie sprawdzi się jako pyszny deser, który można podać z dodatkiem kawy lub …
60 + 40 min łatwy 10 731 kcal -
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje. Wiśnie …
2880 + 40 min łatwy 10 870 kcal -
Tort czekoladowy z wiśniami
Zbliża się ważna okazja, która nie obejdzie się bez tortu? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Wam przepis na tort czekoladowy …
30 + 45 min łatwy 15 273 kcal -
Tort węgierski
Tort węgierski z wiśniami to doskonała propozycja na pyszny deser tylko dla dorosłych. Krem do tortu węgierskiego przygotowywany jest z …
40 + 50 min łatwy 10 1037 kcal -
Ciasto skubaniec
Ciasto skubaniec to doskonały pomysł na domowe szybkie ciasto z wiśniami. Przepis na ciasto skubaniec jest bardzo prosty, dlatego nie …
20 + 60 min łatwy 10 -
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
Lekkie ciasto z mascarpone w wersji fit i bez pieczenia – z białą czekoladą, konfiturą wiśniową oraz brzoskwiniami. Jest pysznym, …
15 min łatwy 12 387 kcal
-
Clafoutis
Clafoutis to bardzo łatwy deser, o trudno brzmiącej nazwie, który pochodzi z Francji. Najlepiej smakuje zapiekany z dużą ilością świeżych …
20 + 30 min łatwy 8 272 kcal -
Tort rocher
Pyszny tort to ważny element różnych imprez okolicznościowych. Spróbuj tego tortu czekoladowego z ferrero rocher z wiśniami. Jest znakomity! Przepis …
60 + 40 min średni 14 569 kcal -
Biszkopt z wiśniami
Znudził Ci się tradycyjny biszkopt bez dodatków? Przepis na tradycyjną wersję zna chyba każdy, a na pewno każdy z nas …
20 + 50 min łatwy 10 443 kcal -
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Ciasto drożdżowe z wiśniami to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z kruszonką. Idealnie sprawdzi się jako słodki wypiek na …
150 + 40 min łatwy 40 109 kcal -
Ciasto z wiśniami i galaretką
Pyszne ciasto z wiśniami i galaretką to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest smaczne w smaku, dodatkowo …
60 + 45 min łatwy 10 143 kcal -
Muffinki z wiśniami
Muffinki z wiśniami to świetna opcja na naprawdę pyszny i słodki deser. Są tak proste, że sprawdzą się nawet dla …
25 + 15 min łatwy 10 206 kcal -
Ciasto z wiśniami mrożonymi
Ciasto z wiśniami mrożonymi to wspaniały deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pysznych domowych wypieków. To ciasto …
30 + 20 min łatwy 10 274 kcal -
Ciasto z wiśniami z kompotu
Ciasto z wiśniami z kompotu to wspaniała opcja na przygotowanie naprawdę wyjątkowego deseru, który zajmuje kilka chwil. To ciasto idealne …
45 + 20 min łatwy 4 1182 kcal -
Ciasto z wiśniami i kruszonką
Ciasto z wiśniami i kruszonką jest niezwykle pysznym wyborem dla wszystkich miłośników domowych deserów. Jest smaczne, a przy okazji proste …
20 + 60 min łatwy 8 -
Ciasto jogurtowe z wiśniami
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z wiśniami. To …
30 + 40 min łatwy 12 -
Sernik z frużeliną
Pyszny sernik z frużeliną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się …
60 + 80 min łatwy 15 350 kcal -
Ciasto ucierane z wiśniami
Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką to bardzo dobry pomysł na pyszne, ale również szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, …
20 + 50 min średni 10 387 kcal -
Szybkie ciasto z wiśniami na oleju
Szybkie ciasto z wiśniami na oleju sprawdza się idealnie na szybki deser do kawy. Jest pyszne, proste i szybkie. Jest …
15 + 45 min łatwy 10 318 kcal -
Ciasto francuskie z wiśniami
Ciasto francuskie z wiśniami to sposób na najszybszą słodką przekąskę, którą można przygotować w kilka chwil. Kwaśne wiśnie wspaniale łączą …
15 + 15 min łatwy 6 349 kcal -
Muffinki halloweenowe
Muffinki halloweenowe to świetny pomysł na smaczne łakocie dla dzieci. Babeczki z czekoladą są dobre jako dodatek do kawy i …
20 + 20 min łatwy 20 -
Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone
Ciasto czekoladowe z wiśniami i mascarpone to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych przepisów. Całość jest smaczna, ale naprawdę słodka …
20 + 40 min łatwy 10 -
Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe fit ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser jest …
20 + 60 min łatwy 10 223 kcal -
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
Sernik królewski z wiaderka w odmienionej wersji: z wiśniami. Połączenie czekolady i wiśni to jest połączenie idealne. Pyszny sprawdzony przepis …
25 + 50 min łatwy 24 188 kcal
Ciasto z wiśniami - co to jest?
Wiśnie rosną w klimacie umiarkowanym, zaś największym producentem tych owoców jest właśnie Polska. W naszym klimacie wiśnie uzyskują pyszny słodko-kwaśny smak. Sezon na wiśnie ma miejsce latem od czerwca do sierpnia. Wiśnie są owocem zdrowym, gdyż zawierają duże ilości antyoksydantów. Zarówno świeże owoce, jak i konfitury z wiśni, znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Wykorzystujemy je do wszelkiego rodzaju ciast z owocami, jak ciasta kruche, biszkoptowe i ucierane, jak również ciasta bez pieczenia. Z udziałem wiśni świeżych lub ze słoika zrobimy ciasta z kremem typu “pleśniak”, przekładańce i torty z kremami, oraz placki i serniki na zimno. Wiśnie sprawdzają się również jako dodatek do deserów i lodów.
Często zadawane pytania
Ciasto z wiśniami - pomysły i przepisy na ciasta i desery z wiśniami
Pyszne słodko-kwaśne wiśnie pojawiają się na rynku latem. Jemy je w postaci świeżych owoców, choć ustępują one smakiem popularnym czereśniom. Jednak w odróżnieniu od lubianych czereśni, wiśnie lepiej sprawdzają się do wypieków, ciast i deserów. Robimy z nich liczne przetwory jak soki, kompoty, konfitury, nalewki i wina. Doradzamy jak wykorzystać wiśnie do słodkich wypieków i jak zrobić popularne ciasta i placki z wiśniami. Przedstawiamy najciekawsze, proste i szybkie przepisy na ciasta i desery z udziałem wiśni.
Do jakiego ciasta można dodać wiśnie
Jak ważne są wiśnie w sztuce kulinarnej i w profilaktyce zdrowia
Wiśnia została prawdopodobnie wyhodowana w Azji drogą wielu krzyżówek. Obecnie nie występuje w stanie naturalnym. Jest to tylko drzewo hodowlane lub dziczejące. Co ciekawe, Polska jest największym producentem wiśni na świecie, szczególnie dlatego, że występuje tu duża różnica temperatur pomiędzy dniem i nocą. Dzięki temu owoce wiśni są jednocześnie słodkie i kwaśne. Duże uprawy wiśni znajdują się również w Turcji, Rosji i USA.
Owoce wiśni składają się w 85% z wody, jednak pozostałe składniki są niezwykle wartościowe dla naszego zdrowia. Wiśnie zawierają ogromne ilości antyoksydantów. Szczególnie mocnym przeciwutleniaczem są flawonoidy odpowiedzialne za czerwony kolor owocu. Wiśnie wspomagają pracę serca i są ważnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Pomagają również na bezsenność. Sok z wiśni zawiera melatoninę, czyli hormon regulujący sen. Wiśnie warto podawać dzieciom, gdyż wpływają one na prawidłowy rozwój dziecka i poprawiają odporność. Wiśnie dobrze działają w przypadku dny moczanowej i łagodzą jej objawy.
Jedząc lub przygotowując wiśnie do ciasta warto pamiętać, aby wyrzucać owoce nadpsute. Nadgniłe owoce mogą zawierać szkodliwe i rakotwórcze mykotoksyny. Nie jemy również pestek wiśni, które zawierają kwas pruski. Nie ma niebezpieczeństwa, jeśli połkniemy całą pestkę, gdyż zostanie ona po prostu wydalona. Groźniejsze dla zdrowia może być rozgryzienie pestki. Dlatego należy uważać na dzieci i domowe zwierzęta. Warto pamiętać, aby wiśnie przed jedzeniem starannie umyć.
Ciasto z wiśniami w kuchni polskiej
W Polsce występują dwie odmiany wiśni: szklanki i wiśnie sokowe. Sezon na wiśnie ma miejsce latem. Wczesne odmiany dojrzewają już w czerwcu.
Co można zrobić z wiśni:
- przetwory, jak: konfitury, dżemy i galaretki,
- napoje, jak: kompoty, soki, nalewki, wina,
- dodatek do ciast,
- dodatek do deserów, lodów,
- dodatek do sałatek i dań wytrawnych.
Ciasto z wiśniami możemy upiec ze świeżymi owocami lub z owocami ze słoika. W sklepach przetwory z wiśni dostępne są cały rok. Warto jednak wykorzystać sezon na wiśnie, kiedy owoce są najtańsze, i zrobić własne przetwory. Mamy wówczas pewność, że dżemy, konfitury i soki nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków. Przed dodaniem owoców wiśni do ciasta lub robieniem przetworów wiśnie musimy wydrylować, czyli usunąć pestki. Warto zaopatrzyć się w tym celu drukarkę, która jest tania, łatwa w obsłudze i pozwoli na szybkie i łatwe usunięcie pestek.
Jak zrobić proste i pyszne ciasto z wiśniami
Jak zrobić dobry placek z wiśniami
Wydrylowane świeże wiśnie i przetwory z wiśni mogą posłużyć do upieczenia różnego rodzaju ciast. Jest to owoc bardzo soczysty i uniwersalny, zaś jego słodko-kwaskowy smak wspaniale wzbogaca smak ciasta.
Jak wykorzystać wiśnie, aby upiec pyszne i proste ciasta? Najprostszy przepis na ciasto z wiśniami stanowi szybkie ciasto kruche, które możemy przykryć wiśniami na wierzchu. Idealnym dodatkiem jest galaretka, którą wylewamy na kruche ciasto. Przetwory z wiśnie świetnie sprawdzą się jako masa do przekładania ciasta i tortów oraz jako dodatek do kremów i mas serowych. Konfitury z wiśni doskonale nadają się do nadziewania pączków, muffinek oraz do polewania tart i babeczek. Dżemy, galaretki i konfitury z wiśni możemy również wykorzystać jako nadzienie do bułeczek, rogalików, roladek czy ciasteczek nadziewanych z ciasta francuskiego.
Właściwie każdy placek możemy zrobić z wiśniami, jak również z innymi owocami. Sprawdzi się dobry przepis na ciasto kruche, drożdżowe, ucierane, czy biszkoptowe.
Przepis na szybkie, kruche ciasto z wiśniami
Jednym z najłatwiejszych rodzajów ciast jest placek kruchy, który można z łatwością zrobić samemu. Placek ten zawsze się udaje. Ciasto powstaje przez zagniatanie mąki z jajkami i tłuszczem. Mimo konieczności zagniatania ciasta na stolnicy, jest ono bardzo łatwe do zrobienia, nawet dla osób z mniejszym doświadczeniem kulinarnym. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, a następnie wylepiamy nim formę.
W kuchni polskiej najbardziej popularny jest kruchy placek ze śliwkami, lecz można z powodzeniem wykorzystać wiśnie, którymi pokrywamy ciasto przed pieczeniem, zaś na owoce wysypujemy kruszonkę. Warto zostawić trochę ciasta, które wykorzystamy na kruszonkę do posypania owoców. Dzięki temu ciasto zwiększy swoją objętość. Dobrym sposobem wzbogacenia placka z wiśniami jest pianka z białek. Pianką zrobioną z białek, cukru i mąki ziemniaczanej przykrywamy warstwę wiśni, na nią zaś wysypujemy kruszonkę. Uzyskujemy wówczas pyszne ciasto o nazwie “pleśniak”. Zamiast pianki sprawdzi się także krem budyniowy lub serowy.
Innym sposobem wykorzystania wiśni co ciasta kruchego jest galaretka. Najpierw pieczemy spód z ciasta kruchego, który następnie zalewamy galaretką z wiśniami i wstawiamy do lodówki do stężenia. na tak zrobionym cieście możemy wykonać dekoracje na wierzchu z bitej śmietany. Innym sposobem urozmaicenia ciasta jest krem, który wykładamy na kruchym cieście, przed zalaniem go galaretką. Uzyskujemy w ten sposób pyszne, kolorowe ciasto warstwowe. Najlepiej sprawdzi się krem budyniowy lub krem serowy.
Przepis jak zrobić dobry placek biszkoptowy lub ucierany z wiśniami
W bardzo podobny sposób, jak ciasto kruche, możemy udekorować wiśniami placek biszkoptowy. Ciasto biszkoptowe jest nieco trudniejsze do zrobienia, lecz bardziej uniwersalne. Wykorzystuje się je do ciast warstwowych i tortów, które przekładamy kremami i konfiturami z wiśnie lub świeżymi, wydrylowanymi owocami. Podobnie jak w przypadku ciasta kruchego, biszkopt świetnie smakuje z galaretką na wierzchu. Najprostsze ciasto biszkoptowe z owocami robimy po prostu dodając wiśnie do ciasta. Warto wówczas dodać proszek do pieczenia, aby ciasto mogło unieść ciężar owoców.
Jednym z ciekawych sposobów wykorzystania biszkopta, są rolady z wiśniami. Po upieczeniu zwijamy ciasto biszkoptowe w rulon przy pomocy wilgotnej ściereczki i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwiajmy i smarujemy musem owocowym. Świetnie sprawdzą się konfitury z wiśni lub wiśnie zatopione w bitej śmietanie lub kremie budyniowym. Roladę ponownie zawijamy, układamy zakończeniem do dołu i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Łatwiejszym do zrobienia ciastem jest placek ucierany, czyli biszkoptowo-tłuszczowy. Różni się od biszkopta tym, że dodajemy tłuszcz w postaci oleju lub masła. Masło ucieramy z mąką i żółtkami, następnie zaś dodajemy ostrożnie pianę z białek. Jeśli użyjemy olej, składniki wystarczy dokładnie pomieszać. Wydrylowane wiśnie wkładamy po prostu do ciasta i pieczemy. Innym sposobem jest wyłożenie wiśni na upieczone ciasto i zalanie ich galaretką.
Świeże wiśnie oraz konfitury z wiśni świetnie sprawdzają się jako warstwa przekładańców i tortów. Kwaskowy smak wiśni idealnie przełamuje ciężki i tłusty smak kremów, dzięki czemu tort wydaje się lżejszy i mniej słodki. Szczególnie robiąc tort z ciężkim kremem maślanym, warto pod warstwą kremu wysmarować ciasto konfiturą z wiśni.
Przepis na pyszne i proste desery i ciasta bez pieczenia z wiśniami
Wiśnie świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów i ciast bez pieczenia. Kwaskowy smak idealnie przełamuje smak słodyczy, dzięki czemu desery wydają się lżejsze. Wszelkiego rodzaju konfitury i przetwory wiśniowe możemy wykorzystać do tworzenia pysznych deserów warstwowych z kremem z bitej śmietany, kremem z kaszy manny czy kremem budyniowym lub serowym. Prostym sposobem na łatwy krem jest wykorzystanie budyniu lub serka mascarpone, który ucieramy z masłem. Konfitura z wiśni świetnie smakuje jako polewa do lodów.
Idealnym sposobem na pyszny deser są wszelkiego rodzaju ciasta i serniki na zimno. Gotowe spody do tarty lub tartaletek możemy wysmarować bitą śmietaną lub kremem, a następnie wyłożyć wiśniami i zalać galaretką. Wiśnie lub konfitury z wiśni przydadzą się również do dekoracji przekładańców lub serników na zimno. Pyszny sernik na zimno wysypujemy na wierzchu wydrylowanymi wiśniami, polewamy galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Konfitury z wiśni lub wydrylowane świeże owoce sprawdzą się jako warstwa przekładańców. Jako spód do ciasta bez pieczenia wykorzystujemy upieczony placek kruchy lub po prostu herbatniki. Na herbatnikach układamy warstwę kremu, następnie kolejne herbatniki i kolejną warstwę kremu. Jeśli pomiędzy warstwami kremu dodamy warstwę konfitury wiśniowej, przekładaniec na zimno, nabierze pysznego, kwaskowego smaku.
Sposobów na wykorzystanie wiśni do słodkich wypieków i deserów jest mnóstwo. Dlatego też warto wykorzystać sezon na te owoce, aby zrobić własne konfitury i dżemy, tak aby także w zimowe dni tworzyć własne kompozycje smakowe w postaci pysznych deserów, placków, tortów lub ciast na zimno.