Sernikobrownie

sernikobrownie

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych ciast na świecie, w którym znajduje się duża dawka białego sera. Brownie jest z kolei kultowym wypiekiem amerykańskim, w którym zakochali się fani czekolady z całego globu. Większość ludzi nie może zdecydować się, które z obu ciast jest lepsze – sernik czy brownie. Właśnie dlatego fani sernika i brownie wpadli na pomysł, aby je ze sobą połączyć. W jednym cieście, nazywanym sernikobrownie, można więc delektować się piankową konsystencją sernika i posmakiem czekoladowego brownie.

Najciekawsze przepisy w temacie sernikobrownie

Przepisy w temacie sernikobrownie

Przepisy na sernikobrownie – najlepsze pomysły na wyśmienite ciasto

Sernik i brownie to dwa różne ciasta, które mają zupełnie inną historię oraz indywidualny przepis. Sernik to lekkie ciasto serowe, które zachwyciło ludzi na całym świecie swoją prostotą wykonania i delikatnym smakiem. Brownie to z kolei wypiek równie łatwy do przygotowania, jednak jest to już ciasto typowo czekoladowe. Ciężko powiedzieć, kto wpadł na pomysł połączenia obu ciast – zapewne osoba, która nie mogła zdecydować się, jakie ciasto jest lepsze. Właśnie tak powstało ciasto słynne sernikobrownie! Jak smakuje masa tego nietypowego wypieku? Jaka jest historia obu ciast, które połączyły się w jeden deser? Sprawdź najciekawsze informacje na ten temat!

Sernikobrownie – przepis na łatwy fit deser z połączenia sernika i brownie

Pierwsze było ciasto serowe, czyli krótka historia sernika

Wiele osób zastanawia się, co było pierwsze – sernik czy brownie? Otóż najpierw powstał sernik, który ma za sobą naprawdę bogatą i ciekawą historię. Dziś bardzo ciężko jest wyobrazić sobie przyjęcie bez tego deseru! To tradycyjne ciasto z masą serową, które przez wielu Polaków określane jest za nasze „dobro narodowe”. Okazuje się jednak, że sernik wcale nie jest polskim ciastem, a deserem powstałym w czasach starożytnych. O serniku wspominał już Archestarus, określając ciasto jako plakous. Jest to jedno z niewielu ciast, które regularnie pojawiało się w niemal każdej książce kulinarnej, jaką napisano w starożytności.

Bardzo ciekawe jest, że sernik kiedyś był ulubionym przysmakiem… olimpijczyków. Wszyscy sportowcy, którzy go spożywali, wygrywali w igrzyskach. Zjawisko to było tak interesujące, że sztuką wypieku ciasta, w którym głównym składnikiem jest ser, zajął się sam filozof oraz lekarz Aegimus. Dieta olimpijczyków obfita była w różne warzywa i owoce, jednak prym wiódł w niej właśnie sernik. Nie tylko w Grecji, ale też w Starożytnym Rzymie zachwycano się sernikiem. Niektórzy uczeni przypisywali ciastu magiczne właściwości, przez co np. Katon Starszy wiązał deser z rytuałami religijnymi. Z kolei Marek Katon, zwany Cenzorem, na tyle zaciekawił się sernikiem, że dokładnie opisał na niego przepis dla swoich potomków.

Zanim sernik połączył się z brownie, zdążył on jednak zachwycić ludzi w całej Europie. Mówi się, że przepis na ciasto „wyciekł do środka kontynentu” wraz z podbojami Rzymian – właśnie oni jedli sernik, aby dodawał im sił do walki. Historyczne receptury kulinarne wskazują na to, iż sernik w Europie został po raz pierwszy dokładnie opisany ok. 1545 roku. Właśnie od tego momentu ludzie zaczęli piec go w domach, doceniając zarówno jego smak, jak i właściwości. Nic w tym dziwnego – ciasto jest lekkie, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Ludzie zauroczeni magią sernika z czasem zaczęli tworzyć z niego wiele innych wariantów, które dziś ciężko jest zliczyć. Szacuje się, że przepisów na sernik może być nawet… kilkaset.

Skąd wziął się sernik w Polsce? Jakie są najbardziej popularne rodzaje sernika w naszym kraju?

Ciężko stwierdzić, w którym momencie sernik zagościł w Polsce. Wiadomo jednak, że tradycyjne ciasto serowe istnieje od czasów panowania Jana III Sobieskiego. Historycy uważają, że były król Polski przywiózł ze sobą recepturę na sernik, gdy wracał z bitwy pod Wiedniem. Bardzo możliwe, że właśnie to wydarzenie zapoczątkowało nazwę jednej z odmian tradycyjnego sernika, mianowicie sernika wiedeńskiego – ciasta bez spodu. Warto wiedzieć, że w Polsce mamy kilka różnych rodzajów sernika, które nasi rodacy uwielbiają piec w domach.

  • Sernik krakowski – słynie z polewy na wierzchu, która w Krakowie przybrała kształt kratki.
  • Sernik kaszubski – w jego składzie odnaleźć można m.in. kartofle.
  • Serowiec – robi się go z twarogu, budyniu albo kaszy.
  • Sernik przekładany masą makową.
  • Strudel serowy.
  • Sernik bez twarogu.
  • Sernik Isaura, zwany łaciatym.

Przepisy na deser sernikobrownie. Sprawdź, jak upiec pyszne sernikobrownie!

Skąd wzięło się ciasto brownie? Historia wypieku

Brownie jest obecnie jednym z najbardziej ulubionych wypieków na całym świecie. Przepis na ciasto powstał jednak zupełnie przez… pomyłkę. Autorką pierwszego brownie jest niejaka Mildred Schrumpf – bibliotekarka, która kiedyś robiła ciasto czekoladowe dla znajomych i przypadkowo zapomniała dodać do ciasta proszku do pieczenia. Mimo że po chwili zorientowała się, iż popełniła taki błąd, Mildred postanowiła poczęstować ciastem gości. Ku jej zdziwieniu, deser błyskawicznie zniknął z talerzy, a znajomi kobiety nie mogli przestać zachwycać się ciastem. Właśnie tak narodziła się receptura na brownie – słynne ciasto czekoladowe.

Brownie to jeden z najbardziej popularnych deserów w Ameryce. Zakochali się w nim wszyscy miłośnicy czekoladowych wypieków. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, gdyż jego konsystencja jest bardzo wilgotna. Poza tym brownie jest też łatwe w przygotowaniu. Co ważne, robi się je naprawdę szybko, więc będzie to idealne ciasto dla gości, którzy postanowią złożyć nam niezapowiedzianą wizytę. Ciasto jest czekoladowe, choć oczywiście wzbogacać można jego skład różnymi składnikami (np. brownie z malinami). Deser można też podawać w wersji fit z owocami. Jeśli nie boisz się dodatkowych kalorii, brownie doskonale smakować będzie z masłem karmelowym albo czekoladową polewą.

Przepisy na sernikobrownie. Sprawdź najlepsze z nich!

Miłośnicy ciasta brownie oraz sernika nie mogli zdecydować się, który z obu słodkich wypieków jest lepszy. Właśnie dlatego powstał pomysł na sernikobrownie, czyli ciasto będące połączeniem obu wypieków. To idealny kompromis dla tych wszystkich, którzy mają ochotę na oba ciasta. W tradycyjnym przepisie na sernikobrownie wystarczy utworzyć masę brownie oraz masę serową. Masa brownie składa się z gorzkiej i mlecznej czekolady,  masła, mąki, cukru, jajek oraz orzechów włoskich. W masie serowej jest z kolei twaróg, skondensowane mleko i jajka. Masę serową wylewa się na spod brownie, a następnie piecze przez ok. 30 minut w piekarniku. Poniżej kilka innych niezwykle smacznych pomysłów na sernikobrownie.

  • Sernikobrownie z truskawkami – najlepiej smakuje w wersji dietetycznej bez cukru. Co ciekawe, spód takiego ciasta robi się z czerwonej fasoli (brownie), a masę serową z twarogu.
  • Piankowe sernikobrownie z malinami – oprócz połączenia brownie z sernikiem, w przepisie pojawia się też pianka z galaretki. Należy ją zestawić z serkiem twarogowym. Pianką z malinami przyozdabia się ciasto.|
  • Sernikobrownie kawowe – w tym cieście łączy się mocno czekoladowy spód brownie, a także sernikowa masa z twarożku o smaku kawowym. Na wierzchu powinien znaleźć się dobrej jakości domowy krem czekoladowy.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto