Przepis na sernik marmurkowy krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska, rondelek

Rozpuść czekoladę gorzką razem z masłem w kąpieli wodnej. (Wlej do garnuszka wodę i doprowadź do wrzenia. Ułóż na wierzchu miseczkę z masłem i czekoladą i mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy). Odstaw do ostygnięcia.

W misce ubij na jasną pianę 1 jajko z cukrem i łyżeczką ekstraktu waniliowego.

Wolno ubijając, wlej czekoladę i połącz. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Piecz przez 15 minut z termoobiegiem w 170 st. C.

W tym czasie w misie miksera umieść twaróg sernikowy, 3 jajka, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

1/4 masy odlej do innej miski. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną i dodaj do odlanej porcji ciasta. Dokładnie wymieszaj.

Na upieczony spód wylej jasną masę serową. Na wierzch wylewaj łyżką ciemną masę i delikatnie mieszaj, tworząc efekt marmurka.

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 st. C (grzanie góra-dół). Na dole piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą.

Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez 60-70 minut.

Gdy ciasto się upiecze, zostaw je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż wystygnie.

Następnie umieść sernik w lodówce na całą noc- dzięki temu będzie miało bardziej zbitą strukturę.

Sernik marmurkowy na białym talerzu
Sernik marmurkowy
Koszt przygotowania dania
29.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
335 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Sernik marmurkowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku marmurkowym

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik marmurkowy.

Sernik marmurkowy to pyszny i efektowny wypiek. Idealnie sprawdzi się na deser do kawy. Koniecznie sprawdźcie ten sprawdzony przepis na sernik marmurkowy.

Rozpuść czekoladę gorzką razem z masłem w kąpieli wodnej. W misce ubij na jasną pianę 1 jajko z cukrem i łyżeczką ekstraktu waniliowego. Wolno ubijając, wlej czekoladę i połącz. Dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Piecz przez 15 minut z termoobiegiem w 170 st. C. W tym czasie w misie miksera umieść twaróg sernikowy, 3 jajka, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników. 1/4 masy odlej do innej miski. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę mleczną i dodaj do odlanej porcji ciasta. Dokładnie wymieszaj. Na upieczony spód wylej jasną masę serową. Na wierzch wylewaj łyżką ciemną masę i delikatnie mieszaj tworząc efekt marmurka. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 stopni (grzanie góra-dół). Na dole piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Wstaw sernik do piekarnika i piecz przez 60-70 minut. Gdy ciasto się upiecze, zostaw je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż wystygnie. Następnie umieść sernik w lodówce na całą noc- dzięki temu będzie miało bardziej zbitą strukturę.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik marmurkowy.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez niego. Przekonajcie się sami, że i ten najlepszy sernik uświetni Wasze przyjęcie lub niedzielne popołudnie.

Wartości odżywcze sernika marmukowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
239.74 kcal
335.64 kcal
Białko
10.58 g
14.81 g

Węglowodany w serniku marmurkowym

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
27.19 g
38.06 g
Węglowodany przyswajalne
26.77 g
37.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
0.59 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
10.63 g
14.88 g
Tłuszcze nasycone
7.34 g
10.28 g
Tłuszcze nienasycone
3.29 g
4.60 g
Cholesterol
70.14 mg
98.19 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik marmurkowy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
76.66 µg (mcg)
107.32 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.42 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.36 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
0.50 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
18.85 µg (mcg)
26.38 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
13.57 µg (mcg)
19.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik marmurkowy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
188.89 mg
264.44 mg
Potas
194.22 mg
271.91 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
122.74 mg
171.83 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
175.88 mg
246.23 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
20.24 mg
28.34 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
1.05 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.79 mg
1.10 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika marmukowego 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku marmurkowym

Lista alergenów dla sernika marmukowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania sernika marmukowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Czekolada gorzka
40 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ekstrakt waniliowy
10 ml
2 łyżeczki
1.75
Za 9.0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Twaróg sernikowy
750 g
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 750 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
7.50
Za 530.0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Mąka ziemniaczana
12 g
1 łyżka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 12 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
55.00
Jak oceniasz przepis na sernik marmurkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób