Przepis na sernik królewski z wiórkami kokosowymi krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, malakser

W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę.

Dodaj mąkę pszenną, 2 jajka, kakao i 150 g cukru, rozdrobnij.

Powstałą kruszonkę zagnieć w gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.

Do miski wbij 5 jajek, dodaj 200 g cukru i ubij.

Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, budyń i wiórki kokosowe, zmiksuj.

Ciasto podziel na dwie części.

Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż spód połową ciasta, wlej masę twarogową.

Na wierzch masy zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Wystudź i schłodź w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi podany na brązowym talerzyku.
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
Koszt przygotowania dania
43.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
738 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku królewskim z wiórkami kokosowymi

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Puszysty i wilgotny sernik należy przygotować dzień przed podaniem. Przepis na sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, twaróg tłusty, śmietana kremówka, wiórki kokosowe, kakao, budyń śmietankowy.

Jak zrobić sernik królewski z wiórkami kokosowymi? W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę. Dodaj mąkę pszenną, jajka, kakao i cukier, rozdrobnij. Powstałą kruszonkę zagnieć w gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, budyń i wiórki kokosowe, zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód połową ciasta, wlej masę twarogową. Na wierzch masy zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź i schłodź w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie.

Podsumowując pyszny sernik królewski doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Uwzględnij fakt, iż należy ciasto schłodzić w lodówce. Ciasto przykryj szczelnie folią, aby nie wchłonęło zapachów z lodówki. Do przygotowania sernika możesz użyć także niemielonego twarogu, będzie on miał wówczas lekko grudkowatą konsystencję.

Wartości odżywcze sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
295.57 kcal
738.91 kcal
Białko
8.15 g
20.38 g

Węglowodany w serniku królewskim z wiórkami kokosowymi

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
26.07 g
65.17 g
Węglowodany przyswajalne
24.40 g
61.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.67 g
4.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
18.59 g
46.48 g
Tłuszcze nasycone
14.71 g
36.79 g
Tłuszcze nienasycone
3.88 g
9.69 g
Cholesterol
73.08 mg
182.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
98.80 µg (mcg)
246.99 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.41 mg
1.04 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
97.20 µg (mcg)
243.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.97 mg
2.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
30.05 µg (mcg)
75.12 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
19.32 µg (mcg)
48.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
132.52 mg
331.30 mg
Potas
130.55 mg
326.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
42.77 mg
106.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
120.33 mg
300.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
22.94 mg
57.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.41 mg
3.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.68 mg
1.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku królewskim z wiórkami kokosowymi

Lista alergenów dla sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
350 g
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
350 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na sernik królewski z wiórkami kokosowymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób