Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi podany na brązowym talerzyku.
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Możesz je podać jako deser po obiedzie lub jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
738 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 2 niepełne szklanki (350 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (350 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, malakser

Przepis na sernik królewski z wiórkami kokosowymi krok po kroku

W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę.

Dodaj mąkę pszenną, 2 jajka, kakao i 150 g cukru, rozdrobnij.

Powstałą kruszonkę zagnieć w gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.

Do miski wbij 5 jajek, dodaj 200 g cukru i ubij.

Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, budyń i wiórki kokosowe, zmiksuj.

Ciasto podziel na dwie części.

Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż spód połową ciasta, wlej masę twarogową.

Na wierzch masy zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Wystudź i schłodź w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik królewski z wiórkami kokosowymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Puszysty i wilgotny sernik należy przygotować dzień przed podaniem. Przepis na sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, twaróg tłusty, śmietana kremówka, wiórki kokosowe, kakao, budyń śmietankowy.

Jak zrobić sernik królewski z wiórkami kokosowymi? W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę. Dodaj mąkę pszenną, jajka, kakao i cukier, rozdrobnij. Powstałą kruszonkę zagnieć w gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, budyń i wiórki kokosowe, zmiksuj. Ciasto podziel na dwie części. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż spód połową ciasta, wlej masę twarogową. Na wierzch masy zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź i schłodź w lodówce przez co najmniej 8 godzin.

Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie.

Podsumowując pyszny sernik królewski doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Uwzględnij fakt, iż należy ciasto schłodzić w lodówce. Ciasto przykryj szczelnie folią, aby nie wchłonęło zapachów z lodówki. Do przygotowania sernika możesz użyć także niemielonego twarogu, będzie on miał wówczas lekko grudkowatą konsystencję.

Alergeny w serniku królewskim z wiórkami kokosowymi

Lista alergenów dla sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi

na 100g gotowej potrawy

Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest domowym słodkim wypiekiem, który zawiera dużą ilość kalorii. Ciasto jest źródłem cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinniśmy spożywać tego typu wypieków częściej niż raz w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
295.57
738.91
Białko (g)
8.15
20.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
26.07
65.17
Węglowodany przyswajalne (g)
24.40
61.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
4.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
18.59
46.48
Tłuszcze nasycone (g)
14.71
36.79
Tłuszcze nienasycone (g)
3.88
9.69
Cholesterol (mg)
73.08
182.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
98.80
246.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
97.20
243.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.97
2.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.05
75.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.32
48.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
132.52
331.30
Potas (mg)
130.55
326.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.77
106.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
120.33
300.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.94
57.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.41
3.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
1.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika królewskiego z wiórkami kokosowymi

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
350 g
2 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
350 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.25
Za 350 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
57.50