Sernik królewski bezglutenowy

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik królewski bezglutenowy podany na drewnianej desce do krojenia.
Sernik królewski bezglutenowy
Sernik królewski bezglutenowy to doskonała propozycja na pyszne ciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Pyszny sernik nie odbiega smakiem od tradycyjnego ciasta.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
626 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka ziemniaczana (400 g)
  • Masło 1,5 szklanki (300 g)
  • Cukier (350 g)
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy (30 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Jajko (8 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na sernik królewski bezglutenowy krok po kroku

W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę.

Dodaj 350g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, 150 g cukru, 2 jajka i kakao, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i schłodź przez 30 minut w zamrażarce.

Do miski wbij 6 jajek, dodaj 200 g cukru i zmiksuj.

Dodaj twaróg, serek mascarpone i 50 g mąki ziemniaczanej.

Ciasto podziel na dwie części.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Spód formy wyklej połową ciasta, wylej masę twarogową.

Na nią zetrzyj drugą połowę ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Ciasto po wystudzeniu schłodź w lodówce przez minimum 8-9 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik królewski bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat sernika królewskiego bezglutenowego

Sernik królewski bezglutenowy to bardzo dobry pomysł na pyszny sernik. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie idealnego ciasta bez glutenu. Przepis na sernik królewski bezglutenowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka ziemniaczana, cukier, masło, proszek do pieczenia, twaróg tłusty, serek mascarpone, jaja, kakao.

Jak zrobić sernik królewski bezglutenowy? W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier, jajka i kakao, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i schłodź przez 30 minut w zamrażarce. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj. Dodaj twaróg, serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Ciasto podziel na dwie części. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wyklej połową ciasta, wylej masę twarogową. Na nią zetrzyj drugą połowę ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Ciasto po wystudzeniu schłodź w lodówce przez minimum 8-9 godzin.

Jajka dodane do masy twarogowej na sernik zapewniają jej zwartą konsystencję. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D czy K. Są także bogate w potas, fosfor, wapń i żelazo. Wybieraj jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg na sernik powinien mieć duża zawartość tłuszczu, tłusty ser zapewnia kremową konsystencję ciasta. Dostępne są w sklepach sery twarogowe z zawartością tłuszczu powyżej 17%. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podsumowując puszysty sernik możesz przygotować na święta i na co dzień. Sernik jest dobry do podania po schłodzeniu w lodówce. Pamiętaj o tym i przygotuj go najlepiej dzień wcześniej. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto kruche bez glutenu można zrobić także na bazie mąki ryżowej.

Alergeny w serniku królewskim bezglutenowym

Lista alergenów dla sernika królewskiego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika królewskiego bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Sernik królewski bezglutenowy to ciasto odpowiednie dla osób chorujących na celiakię. Bezglutenowy sernik zawiera jednak dużą ilość cukru i tłuszczów nasyconych. Możesz zastąpić połowę objętości cukru na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
272.46
626.65
Białko (g)
7.57
17.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
27.18
62.51
Węglowodany przyswajalne (g)
25.79
59.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
3.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
15.52
35.71
Tłuszcze nasycone (g)
11.42
26.26
Tłuszcze nienasycone (g)
4.11
9.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.42
7.86
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.59
Brak danych dla: cukier, mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
97.66
224.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
111.25
255.86
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.37
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.71
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.61
1.40
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.80
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
1.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
109.50
251.85
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.58
1.34
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.17
39.49
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.14
48.62
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
147.66
339.61
Potas (mg)
333.30
766.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
110.15
253.34
Fosfor (mg)
197.85
455.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.60
49.69
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
1.81
Cynk (mg)
0.54
1.23
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego bezglutenowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika królewskiego bezglutenowego

Koszt składników
55.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ziemniaczana
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Proszek do pieczenia
30 g
bezglutenowy
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Koszt składników
55.60