Przepis na sernik królewski stracciatella z wiaderka fit krok po kroku
- Mąka żytnia typ 2000 240 g
- Jajko 5 szt.
- Masło 100 g
- Erytrytol 220 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Kakao 16% (proszek) 16 g
- Ser twarogowy chudy 500 g
- Mascarpone 250 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 10 g
- Czekolada mleczna 100 g (bez dodatku cukru)
Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza. 1 jajko i masło powinny być zimne - do ciasta. Ser twarogowy powinien być gładki - jeżeli masz zwykły twaróg to zblenduj go.
Zacznij od zrobienia ciasta. Mąkę, jajko, kakao, 60 g erytrytolu, proszek do pieczenia umieść w misce i zagnieć kruche ciasto. Szybko, by się za bardzo nie nagrzało. Podziel na 2 części, jedną z nich włóż do reklamówki i włóż do zamrażarki. Drugą część wyłóż na spód tortownicy.
Czas na masę serową. 4 jajka, ser i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksuj chwilę i zacznij dodawać erytrytol stopniowo cały czas miksując. Zacznij dodawać po łyżce twarogu i mascarpone na zmianę. Miksuj tylko do momentu, w którym składniki się połączą. Dodaj skrobię i wymieszaj.
Posiekaj czekoladę i dodaj do masy serowej - wymieszaj.
Masę serową wylej na spód.
Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce. Posyp ciasto z wierzchu.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz godzinę - do suchego patyczka. Ciasto schłodź w piekarniku. Wtedy nie opadnie.
Często zadawane pytania
-
Sernik królewski
-
Sernik wiedeński
-
Sernik królewski puszysty
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik królewski Thermomix
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik śmietankowy
-
Sernik marmurkowy
-
Sernik królewski z bezą
-
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
-
Sernik królewski bezglutenowy
-
Sernik królewski z malinami
-
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
-
Sernik królewski z wiaderka
-
Sernik królewski

(liczba kalorii)
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit - cechy przepisu
Więcej o serniku królewskim stracciatella z wiaderka fit
Sernik po królewsku z podwójną dawką czekolady – sernik stracciatella. Jest sprawdzonym, pysznym przepisem na ciasto z serem w wiaderku w wersji dietetycznej. Przepis nie zawiera cukru.
Czekolada, którą dodajesz najlepsza jest zwykła mleczna. Najlepsza czekolada to czekolada mleczna bez żadnych dodatków. Czekolada bez cukru jest dostępna w sklepie. Mąka żytnia o typie 2000 to dobra mąka, ale może być też inna, na przykład mąka pełnoziarnista o typie 1850. To duża ilość cennego błonnika oraz sporej ilości białka. Cukier zamieniony jest na erytrytol, więc kaloryczność jest odrobinę niższa niż wersja z cukrem.
Wartości odżywcze sernika królewskiego stracciatella z wiaderka fit
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w serniku królewskim stracciatella z wiaderka fit
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku królewskim stracciatella z wiaderka fit
Lista alergenów dla sernika królewskiego stracciatella z wiaderka fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy chudy
- mascarpone
- Czekolada mleczna