Sernik z mascarpone na herbatnikach

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:48 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik mascarpone z owocami
Sernik z mascarpone na herbatnikach
Przepis na sernik z mascarpone na herbatnikach to świetny pomysł na pierwsze kroki w pieczeniu ciast. To ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
334 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (300 g)
  • Twaróg sernikowy (750 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Budyń (proszek) - śmietankowy, bez cukru (40 g)
  • Masło (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm, malakser

Przepis na sernik z mascarpone na herbatnikach krok po kroku

Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Masło rozpuść.

Wymieszaj herbatniki z masłem. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij i wyrównaj.

Oddziel białka od żółtek.

W misce zmiksuj twaróg sernikowy, żółtka, serek mascarpone, cukier i proszek budyniowy.

W drugiej misce ubij na sztywno białka jaj.

Pianę delikatnie wmieszaj w masę sernikową.

Gotowe ciasto przelej na spód z herbatników.

Piecz przez około godzinę w 180 st. C.

Zostaw w piekarniku do ostudzenia.

Następnie odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na sernik z mascarpone na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat sernika z mascarpone na herbatnikach

Sernik z mascarpone na herbatnikach to świetny pomysł na wypiek, gdy nie interesuje Cię wersja bez pieczenia. To ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne.

Przepis na sernik z mascarpone na herbatnikach to świetny pomysł na pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Na początku herbatniki rozdrobnij w malakserze. Masło rozpuść. Wymieszaj herbatniki z masłem. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij i wyrównaj. Oddziel białka od żółtek. W misce zmiksuj twaróg sernikowy, żółtka, serek mascarpone, cukier i proszek budyniowy. W drugiej misce ubij na sztywno białka jaj. Pianę delikatnie wmieszaj w masę sernikową. Gotowe ciasto przelej na spód z herbatników. Piecz przez około godzinę w 180 st. C. Zostaw w piekarniku do ostudzenia. Następnie odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc. Podawaj na zimno. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić sernik z mascarpone na herbatnikach.

Sernik to najlepszy wypiek w Polsce. To dobre, serowe ciasto to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa pyszne ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Alergeny w serniku z mascarpone na herbatnikach

Lista alergenów dla sernika z mascarpone na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z mascarpone na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Domowe wypieki to świetny pomysł na podwieczorek. Dobrze zbilansowana dieta ma w sobie miejsce również na słodycze i słodkie wypieki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
238.70
334.18
Białko (g)
8.46
11.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
23.18
32.46
Węglowodany przyswajalne (g)
22.82
31.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
12.21
17.10
Tłuszcze nasycone (g)
8.96
12.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.25
4.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
3.55
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.00
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.22
116.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
46.41
64.97
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.54
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.07
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.49
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.88
64.23
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.82
1.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.41
46.77
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.39
8.94
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
388.98
544.57
Potas (mg)
93.43
130.81
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
92.87
130.02
Fosfor (mg)
196.43
275.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.46
13.24
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
1.08
Cynk (mg)
0.47
0.66
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mascarpone na herbatnikach 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mascarpone na herbatnikach

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Twaróg sernikowy
750 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 750 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Budyń (proszek)
40 g
śmietankowy, bez cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
39.50