Przepis na sernik królewski z wiśniami z wiaderka krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g
  • Kakao 16% (proszek) 24 g
  • Proszek do pieczenia 4 g
  • Cukier 280 g
  • Masło 150 g
  • Jajko 3 szt.
  • Ser twarogowy półtłusty 1000 g
  • Budyń (proszek) 45 g 1 opakowanie
  • Wiśnie mrożone 450 g
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Tortownicę najpierw posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. 1 jajko i masło muszą być zimne (do ciasta), zaś 2 jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej (do masy serowej).

120 g cukru, mąkę, masło, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli zagnieć na kruszonkę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 równe części. Jedną częścią wyłóż dno tortownicy. Drugą część schowaj w reklamówce do zamrażarki.

Zrób masę serową. Ser, budyń i 160 g cukru zmiksuj mikserem do połączenia składników. Dodaj 2 jajka i zmiksuj na gładką masę. Wylej masę na spód i na wierzch wyłóż wiśnie bez pestek.

Z zamrażarki wyjmij ciasto i zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Posyp wierzch startym ciastem.

Piecz ciasto przez 50 minut. Stud ciasto w piekarniku.

Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
Koszt przygotowania dania
32.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
188 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Sernik królewski z wiśniami z wiaderka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku królewskim z wiśniami z wiaderka

Sernik królewski z wiaderka w odmienionej wersji: z wiśniami. Połączenie czekolady i wiśni to jest połączenie idealne. Pyszny sprawdzony przepis na weekendowy wypiek.

Słodka masa serowa oraz czekoladowe ciasto z kakaem jest przełamane lekką kwaskowatością wiśni. Wiśnie mogą być zarówno mrożone jaki i świeże. Jeśli są mrożone – odciśnij jak najwięcej soku. Masa serowa może być zrobiona bez budyniu. W zamian za budyń użyj mąki ziemniaczanej. Jest to znakomity wypiek, który warto piec minimum dwa dni przed podaniem.

Wartości odżywcze sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (95g)
Energia (kalorie)
198.93 kcal
188.98 kcal
Białko
6.86 g
6.52 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku królewskim z wiśniami z wiaderka

Na 100g
Na porcję (95g)
Węglowodany
26.03 g
24.73 g
Węglowodany przyswajalne
25.16 g
23.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (95g)
Tłuszcz
7.98 g
7.58 g
Tłuszcze nasycone
5.38 g
5.11 g
Tłuszcze nienasycone
2.60 g
2.47 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.15 g
2.04 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
0.42 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik królewski z wiśniami z wiaderka

Na 100g
Na porcję (95g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.15 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
29.63 µg (mcg)
28.15 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski z wiśniami z wiaderka

Na 100g
Na porcję (95g)
Sód
156.15 mg
148.34 mg
Potas
122.83 mg
116.69 mg
Wapń
53.25 mg
50.59 mg
Fosfor
113.56 mg
107.88 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
12.85 mg
12.20 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
1.13 mg
Cynk
0.42 mg
0.40 mg
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku królewskim z wiśniami z wiaderka

Lista alergenów dla sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
24 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 24 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
280 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 280 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
45 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Wiśnie mrożone
450 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.88
Za 450 g
Liczba porcji:
Razem
51.40
Łączny koszt
32.30
Jak oceniasz przepis na sernik królewski z wiśniami z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób