Przepis na sernik królewski z wiśniami z wiaderka krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g
- Kakao 16% (proszek) 24 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Cukier 280 g
- Masło 150 g
- Jajko 3 szt.
- Ser twarogowy półtłusty 1000 g
- Budyń (proszek) 45 g 1 opakowanie
- Wiśnie mrożone 450 g
Tortownicę najpierw posmaruj masłem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. 1 jajko i masło muszą być zimne (do ciasta), zaś 2 jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej (do masy serowej).
120 g cukru, mąkę, masło, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli zagnieć na kruszonkę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 równe części. Jedną częścią wyłóż dno tortownicy. Drugą część schowaj w reklamówce do zamrażarki.
Zrób masę serową. Ser, budyń i 160 g cukru zmiksuj mikserem do połączenia składników. Dodaj 2 jajka i zmiksuj na gładką masę. Wylej masę na spód i na wierzch wyłóż wiśnie bez pestek.
Z zamrażarki wyjmij ciasto i zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Posyp wierzch startym ciastem.
Piecz ciasto przez 50 minut. Stud ciasto w piekarniku.
Często zadawane pytania
-
Sernik królewski
-
Sernik wiedeński
-
Sernik królewski puszysty
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik królewski Thermomix
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik śmietankowy
-
Sernik marmurkowy
-
Sernik królewski z bezą
-
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
-
Sernik królewski bezglutenowy
-
Sernik królewski z malinami
-
Sernik królewski z wiaderka
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik królewski

(liczba kalorii)
-
Sernik z wiaderka
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik ze słonym karmelem
-
Sernik gotowany z wiaderka
-
Sernik z wiaderka
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka - cechy przepisu
Więcej o serniku królewskim z wiśniami z wiaderka
Sernik królewski z wiaderka w odmienionej wersji: z wiśniami. Połączenie czekolady i wiśni to jest połączenie idealne. Pyszny sprawdzony przepis na weekendowy wypiek.
Słodka masa serowa oraz czekoladowe ciasto z kakaem jest przełamane lekką kwaskowatością wiśni. Wiśnie mogą być zarówno mrożone jaki i świeże. Jeśli są mrożone – odciśnij jak najwięcej soku. Masa serowa może być zrobiona bez budyniu. W zamian za budyń użyj mąki ziemniaczanej. Jest to znakomity wypiek, który warto piec minimum dwa dni przed podaniem.
Wartości odżywcze sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka
Energia i białka
(95g)
Węglowodany w serniku królewskim z wiśniami z wiaderka
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy w przepisie na sernik królewski z wiśniami z wiaderka
(95g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski z wiśniami z wiaderka
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku królewskim z wiśniami z wiaderka
Lista alergenów dla sernika królewskiego z wiśniami z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko