Sernik królewski z brzoskwiniami

Opublikowano: 08.03.2022 r., 8:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik królewski z brzoskwiniami podany na marmurowym blacie.
Sernik królewski z brzoskwiniami
Sernik królewski z brzoskwiniami to bardzo dobra propozycja na pyszne ciasto na kakaowym spodzie. Sernik królewski jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów sernika. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
628 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Brzoskwinie w syropie (300 g)
  • Jajko (7 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, malakser

Przepis na sernik królewski z brzoskwiniami krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę.

Umieść je w malakserze, dodaj mąkę, kakao, 100 g cukru, 1 jajko i proszek do pieczenia.

Rozdrobnij do powstania kruszonki, wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Do miski wbij 6 jaj i wsyp 200 g cukru, ubij do powstania gładkiej i puszystej masy.

Do miski wbij jajka i wsyp cukier, ubij do powstania gładkiej i puszystej masy.

Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i cukier z prawdziwą wanilią, zmiksuj krótko do połączenia składników.

Ciasto podziel na dwie części.

Jedną z nich rozwałkuj i wyklej spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na spód wlej masę twarogową.

Odsącz brzoskwinie z syropu i pokrój w kostkę.

Ułóż je na wierzchu masy a na nie zetrzyj na tarce drugą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Sernik wystudź i schłodź w lodówce przez 8-9 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik królewski z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat sernika królewskiego z brzoskwiniami

Sernik królewski z brzoskwiniami to wspaniały pomysł na pyszny sernik, który można podać podczas wielu różnych okazji. Sernik na kakaowym spodzie świetnie przełamuje smak słodkiej masy serowej. Przepis na sernik królewski z brzoskwiniami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, cukier, masło, proszek do pieczenia, twaróg sernikowy, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, brzoskwinie z puszki, cukier w prawdziwą wanilią, jajka.

Jak zrobić sernik królewski z brzoskwiniami? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść je w malakserze, dodaj mąkę, kakao, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Rozdrobnij do powstania kruszonki, wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Do miski wbij jajka i wsyp cukier, ubij do powstania gładkiej i puszystej masy. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i cukier z prawdziwą wanilią, zmiksuj krótko do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i wyklej spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód wlej masę twarogową. Odsącz brzoskwinie z syropu i pokrój w kostkę. Ułóż je na wierzchu masy, a na nie zetrzyj na tarce drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut. Sernik wystudź i schłodź w lodówce przez 8-9 godzin.

Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców do ciasta zimą. Brzoskwinie w zalewie cukrowej są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Jajka dodane do ciasta są bardzo dobrym źródłem białka. Jajka zawierają także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz beta-karoten, który nadaje żółtku kolor. Pamiętaj, aby wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny sernik świetnie sprawdzi się jako deser, który doskonale pasuje jako dodatek do kawy i herbaty. Sernik można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce, weź to pod uwagę, przygotowując je jako deser po uroczystym obiedzie.

Alergeny w serniku królewskim z brzoskwiniami

Lista alergenów dla sernika królewskiego z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika królewskiego z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Sernik królewski z brzoskwiniami to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Ciasta i desery powinny występować w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu. Ciasto domowe nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
224.29
628.01
Białko (g)
7.76
21.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
22.94
64.23
Węglowodany przyswajalne (g)
22.11
61.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
2.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
12.00
33.60
Tłuszcze nasycone (g)
9.01
25.22
Tłuszcze nienasycone (g)
2.99
8.37
Cholesterol (mg)
70.69
197.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
84.49
236.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.35
0.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
80.63
225.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
2.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.64
77.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.52
113.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
131.45
368.07
Potas (mg)
183.00
512.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
73.15
204.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
159.09
445.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.13
50.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
3.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
1.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z brzoskwiniami 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika królewskiego z brzoskwiniami

Koszt składników
59.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Brzoskwinie w syropie
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Koszt składników
59.10