Przepis na sernik królewski z brzoskwiniami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, malakser

Zimne masło pokrój w kostkę.

Umieść je w malakserze, dodaj mąkę, kakao, 100 g cukru, 1 jajko i proszek do pieczenia.

Rozdrobnij do powstania kruszonki, wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Do miski wbij 6 jaj i wsyp 200 g cukru, ubij do powstania gładkiej i puszystej masy.

Do miski wbij jajka i wsyp cukier, ubij do powstania gładkiej i puszystej masy.

Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i cukier z prawdziwą wanilią, zmiksuj krótko do połączenia składników.

Ciasto podziel na dwie części.

Jedną z nich rozwałkuj i wyklej spód formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na spód wlej masę twarogową.

Odsącz brzoskwinie z syropu i pokrój w kostkę.

Ułóż je na wierzchu masy a na nie zetrzyj na tarce drugą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Sernik wystudź i schłodź w lodówce przez 8-9 godzin.

Sernik królewski z brzoskwiniami podany na marmurowym blacie.
Sernik królewski z brzoskwiniami
Koszt przygotowania dania
39.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
628 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Sernik królewski z brzoskwiniami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku królewskim z brzoskwiniami

Sernik królewski z brzoskwiniami to wspaniały pomysł na pyszny sernik, który można podać podczas wielu różnych okazji. Sernik na kakaowym spodzie świetnie przełamuje smak słodkiej masy serowej. Przepis na sernik królewski z brzoskwiniami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, kakao, cukier, masło, proszek do pieczenia, twaróg sernikowy, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, brzoskwinie z puszki, cukier w prawdziwą wanilią, jajka.

Jak zrobić sernik królewski z brzoskwiniami? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść je w malakserze, dodaj mąkę, kakao, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Rozdrobnij do powstania kruszonki, wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Do miski wbij jajka i wsyp cukier, ubij do powstania gładkiej i puszystej masy. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i cukier z prawdziwą wanilią, zmiksuj krótko do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i wyklej spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na spód wlej masę twarogową. Odsącz brzoskwinie z syropu i pokrój w kostkę. Ułóż je na wierzchu masy, a na nie zetrzyj na tarce drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut. Sernik wystudź i schłodź w lodówce przez 8-9 godzin.

Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców do ciasta zimą. Brzoskwinie w zalewie cukrowej są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Jajka dodane do ciasta są bardzo dobrym źródłem białka. Jajka zawierają także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz beta-karoten, który nadaje żółtku kolor. Pamiętaj, aby wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny sernik świetnie sprawdzi się jako deser, który doskonale pasuje jako dodatek do kawy i herbaty. Sernik można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce, weź to pod uwagę, przygotowując je jako deser po uroczystym obiedzie.

Wartości odżywcze sernika królewskiego z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
224.29 kcal
628.01 kcal
Białko
7.76 g
21.73 g

Węglowodany w serniku królewskim z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
22.94 g
64.23 g
Węglowodany przyswajalne
22.11 g
61.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
2.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
12.00 g
33.60 g
Tłuszcze nasycone
9.01 g
25.22 g
Tłuszcze nienasycone
2.99 g
8.37 g
Cholesterol
70.69 mg
197.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik królewski z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
84.49 µg (mcg)
236.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.35 mg
0.99 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
1.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
80.63 µg (mcg)
225.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.85 mg
2.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
27.64 µg (mcg)
77.38 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
40.52 µg (mcg)
113.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
131.45 mg
368.07 mg
Potas
183.00 mg
512.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
73.15 mg
204.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
159.09 mg
445.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
18.13 mg
50.76 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
3.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
1.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z brzoskwiniami 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku królewskim z brzoskwiniami

Lista alergenów dla sernika królewskiego z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika królewskiego z brzoskwiniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Brzoskwinie w syropie
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Koszt składników
59.10
Jak oceniasz przepis na sernik królewski z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób