Rozdrabniane potrawy
-
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki z dodatkiem mięsa są …
20 + 20 min łatwy 5 922 kcal -
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania …
15 + 15 min łatwy 6 513 kcal
-
Panco
Poznaj sprawdzony przepis na panco – to gruba panierka najlepsza do nugetsów z kurczaka. Nie lubisz marnowania żywności? Wykorzystaj do …
5 + 10 min łatwy 1 682 kcal
Pozostałe przepisy na rozdrabniane potrawy
-
Tapenada z czarnych oliwek
Tapenada z czarnych oliwek to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całek rodziny. Najlepsza tapenada świetnie sprawdzi …
10 min łatwy 10 102 kcal
-
Plyndze
Plyndze to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze placki z tartych ziemniaków podawać można samodzielnie lub …
20 + 20 min łatwy 5 548 kcal
-
Fuczki
Fuczki to bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej, które niestety są mało popularne w pozostałych regionach Polski. Te wyśmienite placki z …
30 + 20 min łatwy 2 241 kcal
-
Sernik na spodzie z ciastek
Sernik na spodzie z ciastek to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Najlepszy sernik ma bardzo kremową …
10 + 70 min łatwy 10 542 kcal
-
Kopytka szpinakowe
Kopytka szpinakowe to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kopytka mają piękny zielony kolor i doskonale sprawdzą …
20 + 30 min łatwy 5 387 kcal
-
Szybkie ciasto bananowe
Szybkie ciasto bananowe z orzechami to połączenie klasycznego bananowca z porcją zdrowych tłuszczy, korzystnie wpływających na nasz organizm. Jeśli, najdzie …
20 + 40 min łatwy 2 752 kcal
-
Plendze
Plendze to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pod nazwą kryją się bardzo popularne w całym kraju placki ziemniaczane. Podawać je można …
20 + 20 min łatwy 4 485 kcal
-
Tofucznica
Tofucznica to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Sprawdzi się ona doskonale jako zamiennik jajecznicy w diecie …
10 + 7 min łatwy 2 625 kcal
-
Placki ziemniaczane z serem żółtym
Placki ziemniaczane z serem żółtym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Placki z dodatkiem sera żółtego …
20 + 30 min łatwy 5 1111 kcal
-
Szare kluski śląskie
Szare kluski śląskie to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Kluski śląskie świetnie chłoną sos i doskonale komponują …
20 + 40 min łatwy 5 492 kcal
-
Mielony z kalafiora
Mielony z kalafiora to świetny pomysł na pyszny jarski kotlet bez mięsa. Prosty przepis można wykorzystać jako dodatek do domowych …
10 + 30 min łatwy 5
-
Pulpety z mięsa z rosołu
Pulpety z mięsa z rosołu to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety z mięsa gotowanego są …
15 + 20 min łatwy 6 326 kcal -
Kluski ziemniaczane z twarogiem
Kluski ziemniaczane z twarogiem to bardzo dobry pomysł na szybkie kluseczki twarogowe na słodko. Kluseczki można podać z różnymi dodatkami …
20 + 40 min łatwy 10
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
Pyszne placuszki bananowe z płatkami owsianymi to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
30 + 15 min łatwy 12 57 kcal
-
Sernik z nutellą
Sernik z nutellą to świetny pomysł na czekoladowo orzechowe ciasto. Sernik z dodatkiem nutelli jest kremowy i bardzo aromatyczny. Przepis …
20 + 70 min łatwy 10 693 kcal
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
Sernik królewski z brzoskwiniami to wspaniały pomysł na pyszny sernik, który można podać podczas wielu różnych okazji. Sernik na kakaowym …
20 + 60 min łatwy 10 628 kcal
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
Sernik z brzoskwiniami i bezą to świetny pomysł na najlepszy kremowy sernik, jaki kiedykolwiek jadłeś. Przepis na sernik z brzoskwiniami …
20 + 70 min łatwy 10 596 kcal
-
Kotlety z kaszy kuskus
Kotlety z kaszy kuskus to wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Wegetariańskie kotlety z kaszy bez dodatku mięsa będą bardzo dobrą …
15 + 20 min łatwy 4 674 kcal
-
Paluchy wiedźmy
Paluchy wiedźmy to świetny pomysł na pyszne ciasta w kształcie palców. Straszne słodkie łakocie dla dzieci sprawdzą się podczas popularnego …
40 + 10 min łatwy 10 470 kcal
-
Placki z cukinii z fetą
Placki z cukinii z fetą to wspaniały pomysł na pyszny jarski posiłek. Placki z dodatek słonego sera feta świetnie sprawdzą …
15 + 20 min łatwy 5 697 kcal
-
Kluski z serem białym
Kluski z serem białym to wspaniały pomysł na szybki obiad dla rodziny. Kluski można podać na słono i na słodko. …
20 + 40 min łatwy 5 622 kcal
-
Placki bananowe bez jajek
Placki bananowe bez jajek to wspaniały pomysł na śniadanie na słodko. Smaczne placki mogą spożywać osoby uczulone na białko jaja …
15 + 15 min łatwy 5 512 kcal
-
Radicchio
Radicchio to po prostu cykoria liściowa. Radicchio jest przysmakiem zimowym. Późną jesienią oraz zimą jej goryczka nabiera bardzo wykwintnego charakteru. …
20 min łatwy 4 325 kcal
-
Pasztet z soczewicy zielonej
Pasztet z soczewicy zielonej to prosty i smaczny pomysł na dodatek do kanapek. Pasztet można przechowywać w lodówce przez około …
15 + 50 min łatwy 8 232 kcal
-
Papa rellena
Papa rellena to tradycyjne danie pochodzące z Peru. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków, które faszeruje się mięsem mielonym …
30 + 40 min średni 10 1009 kcal -
Sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek
Malinowo-czekoladowy sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek to doskonały pomysł na przepyszny i szybki deser. Lubisz takie …
25 min łatwy 10 467 kcal -
Chaczapuri megruli
Pyszne gruzińskie chaczapuri megruli, czyli drożdżowe placki z owczym serem. To najlepszy, bardzo prosty przepis – zobacz, jak zrobić chaczapuri …
30 + 25 min łatwy 4 527 kcal
-
Sernik amerykański
Sernik amerykański to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczny placek z twarogu świetnie sprawdzi się jako …
10 + 90 min łatwy 10 542 kcal
-
Pesto szpinakowe
Pesto szpinakowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Liście szpinaku są tanie i świetnie sprawdzą się jako …
10 min łatwy 1 694 kcal
-
Placki z mąki kokosowej
Placki z mąki kokosowej to bardzo dobry pomysł na pyszne i szybkie śniadanie dla całej rodziny. Najlepsze placki podawać można …
10 + 15 min łatwy 4 289 kcal
-
Spód pod sernik
Spód pod sernik to bardzo dobry pomysł na najlepszy deser dla całej rodziny. Sernik to ciasto na bazie twarogu, będące …
5 + 20 min łatwy 1 2655 kcal
-
Semla
Semla to bardzo dobry pomysł na ciastko z bułki pszennej. Deser można przygotować z bułki kupionej w piekarni lub przygotować …
20 + 30 min łatwy 5 1011 kcal
-
Placki ziemniaczane z blendera
Placki ziemniaczane z blendera to bardzo dobry pomysł na smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Placki są chrupiące i …
10 + 20 min łatwy 6 358 kcal
-
Ciasto dyniowe Thermomix
Jeśli masz mało czasu i marzy Ci się dobre ciasto, to koniecznie sprawdź przepis na ciasto dyniowe z Thermomixu. To …
20 + 45 min łatwy 12 383 kcal
-
Hekele
Hekele, czyli śląska sałatka ze śledzi to smaczny dodatek do pieczywa. Jej przygotowanie trwa tylko chwilę, a smaku nie da …
20 + 8 min łatwy 5 343 kcal -
Przecier ogórkowy na zimę
Przecier ogórkowy na zimę to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Przecier pozwala na przygotowanie szybkiego posiłku, gdyż …
30 min łatwy 10
-
Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe to bardzo dobry pomysł na pyszny sos dla całej rodziny. Pesto może być bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, …
10 min łatwy 2 1516 kcal
-
Placki ziemniaczane dla dzieci
Placki ziemniaczane dla dzieci to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad nie tylko dla najmłodszych domowników. Pieczone w piekarniku placki …
15 + 25 min łatwy 4 473 kcal
-
Placki ziemniaczane z serem
Placki ziemniaczane z serem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane są miękkie w środku …
20 + 20 min łatwy 5 930 kcal
-
Ser z ziemniaka
Ser z ziemniaka to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do wielu potraw. Wegański ser dodać można do zapiekanek, pizzy …
10 + 20 min łatwy 10 106 kcal
-
Kapusta modra
Kapusta modra to tradycyjna, śląska surówka z czerwonej kapusty przyrządzona na ciepło. Wystarczy kilka chwil, by powstał ten smaczny i …
15 + 30 min łatwy 5 120 kcal
-
Kapusta kiszona w słoikach
Jeśli w Twojej kuchni nie może zabraknąć kapusty kiszonej, to dziś pokazujemy jak wykonać ją samodzielnie w słoiku. Wystarczy tylko …
30 min łatwy 10 50 kcal
-
Tofurnik mango
Tofurnik mango to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto z dodatkiem mano jest kremowe i …
15 + 60 min łatwy 10
-
Kluski do strogonowa
Kluski do strogonowa prosty przepis na smaczne danie. Kluseczki to bardzo dobry pomysł na szybkie do zrobienia mięciutkie kluseczki, które …
20 + 40 min łatwy 5 317 kcal
-
Kluski szpinakowe
Kluski szpinakowe to świetny pomysł na kładzione kluski ze szpinakiem. Tanie kluski pięknie komponują się na talerzu. Prosty przepis można …
20 + 40 min łatwy 10 284 kcal
-
Kluski z ziemniaków i sera
Kluski z ziemniaków i sera to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Kluski z twarogiem można podać także …
20 + 40 min łatwy 10 315 kcal
-
Czarne kluski
Czarne kluski to tradycyjne kluski śląskie z surowych ziemniaków. Mają one szary kolor, który powstaje dzięki zastosowaniu surowych ziemniaków. Kluski …
20 + 40 min łatwy 10 353 kcal
-
Omlet z ciecierzycy
Omlet z ciecierzycy bardzo dobry pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. Szybki omlet możesz przygotować w wersji …
10 + 20 min łatwy 4 651 kcal
-
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Ciasto z mlekiem skondensowanym jest kremowe …
20 min łatwy 10 384 kcal -
Placki z cukinii i marchewki
Wegetariańskie placki z cukinii i marchewki to dobry pomysł na smaczne danie na obiad lub przekąskę. Jarskie danie można podać …
10 + 20 min łatwy 5 614 kcal
-
Surówka z młodej kapusty kiszonej
Surówka z młodej kapusty kiszonej to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu dla całej rodziny. Kiszona kapusta jest bardzo …
10 min łatwy 5 182 kcal
-
Kluski z truskawkami
Kluski z twarogiem to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na słodko dla dzieci i dorosłych. Kluski na słodko najlepiej …
30 + 40 min łatwy 10 365 kcal
-
Kluski ryżowe
Kluski ryżowe to świetny pomysł na pyszne kluski do obiadu. Można je podać także jako samodzielne danie z dodatkiem sosu. …
20 + 30 min łatwy 5 628 kcal
-
Kluski ze szpinakiem
Kluski ze szpinakiem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. Kluski na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków …
30 + 40 min łatwy 5 758 kcal
-
Babeczki Thermomix
Jeśli szukasz pomysłu, jak zrobić babeczki z Thermomixa z czekoladą to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Te pyszne babeczki w swoim …
10 + 25 min łatwy 24 144 kcal
-
Placki bananowe bez mąki
Placki bananowe bez mąki to bardzo dobry pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki można podać także na …
10 + 15 min łatwy 5 511 kcal
-
Placki bananowe dla niemowlaka
Placki bananowe dla niemowlaka to świetny pomysł na pyszne i szybkie śniadanie dla twojego dziecka. Można je przygotować bezpośrednio przed …
15 + 15 min łatwy 5 164 kcal
Rozdrabniane potrawy - co to jest?
Rozdrabnianie, czyli mechaniczne dzielenie, produktów żywnościowych na mniejsze części, znajduje szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Przed obróbką musimy większość produktów rozdrobnić przez krojenie, szatkowanie, mielenie, siekanie, miksowanie, tarcie i wyciskanie. Rozdrabnianie należy do obróbki wstępnej, która poprzedza mycie, oczyszczanie i obieranie ze skóry. Sposoby rozdrabniania mogą być ręczne lub przy pomocy urządzeń elektrycznych. Wykorzystujemy tu noże, tasaki, tarki, ręczne maszynki do mięsa lub do warzyw, jak również elektryczne krajalnice, maszynki do mięsa, miksery, czy wielofunkcyjne roboty kuchenne.
Rozdrabnianie - sposoby, narzędzia do rozdrabniania, porady
Sztuka kulinarna nie może się obyć bez rozdrabniania, jak krojenie, mielenie, miksowanie, czy tarcie. Dziś większość z tych czynności robią za nas urządzenia elektryczne. Kiedyś natomiast wszystko robiono ręcznie. Przedstawiamy metody rozdrabniania i wyjaśniamy do jakich potraw należy je stosować.
Rozdrabnianie produktów żywnościowych w kuchni
Na czym polega rozdrabnianie produktów w celu przygotowania potraw
Przygotowywanie potraw w kuchni wymaga uprzedniego rozdrobnienia składników. W sztuce kulinarnej niewiele produktów gotujemy w całości. Rozdrabnianie dotyczy przede wszystkim warzyw i owoców, ale także mięsa, jajek i nabiału.
Rozdrabnianie zaliczane jest do obróbki wstępnej, która dzieli się na obróbkę brudną, czyli oczyszczanie i obróbkę czystą, czyli rozdrabnianie. Przed rozdrabnianiem należy wykonać mycie, oczyszczenie i obieranie ze skóry. Produkty rozdrobnione są narażone na wysychanie, utlenianie się, psucie się, a co za tym idzie utratę wartości odżywczych. Dlatego też składniki rozdrabniamy tuż przed gotowaniem potraw, aby czas ewentualnej utraty składników i witamin był jak najkrótszy. Zaleca się także, aby po rozdrobnieniu już nie płukać produktów.
Technika rozdrabniania wyróżnia takie czynności, jak:
- krojenie,
- szatkowanie,
- mielenie,
- siekanie,
- miksowanie,
- blendowanie,
- tarcie,
- wyciskanie.
Technika rozdrabniania produktów i urządzenia do rozdrabniania
Krojenie i szatkowanie - najlepszy sposób i wykorzystanie w kuchni
Krojenie i szatkowanie ma za zadanie podzielić produkty na większe kawałki. Ten sposób rozdrobnienia sprawdza się wtedy, gdy chcemy wyraźnie wyczuć smak poszczególnych składników potrawy. Krojąc na większe kawałki jesteśmy w stanie dokładnie odróżnić składniki potraw, które nie mieszają się między sobą.
Kroimy produkty do zup, do sałatek i na kanapki, gdyż w tych daniach chcemy czuć smak każdego składnika. Natomiast szatkowanie oznacza szybkie krojenie na drobno i dotyczy głównie rozdrabniania kapusty do kiszenia lub gotowania.
Krojenie na większe kawałki doczekało się rozróżnienia na różne sposoby i własnych nazw w języku francuskim. Kroimy na plasterki, słupki, zapałki lub w kostkę drobną i większą. Krojenie do zup i sałatek odbywa się zwykle ręcznie przy pomocy noży lub urządzeń ręcznych, jak mandoliny czy tarki z korbą. Krajalnice elektryczne stosuje się do krojenia chleba, wędlin i serów.
Siekanie, tarcie, mielenie, miksowanie, blendowanie i wyciskanie - technika i zastosowanie
Sposoby te służą do rozdrabniania na bardzo drobne kawałki, do potraw, gdzie składniki muszą być dokładnie wymieszane, tak aby ich smaki połączyły się ze sobą tworząc nowy smak całości.
Do niedawna dostępne było tylko siekanie, tarcie i mielenie, które można wykonać ręcznie. Siekanie to sposób drobnego krojenia, który obecnie służy do rozdrabniania ziół i jajek. Przed wynalezieniem maszynki do mięsa, stosowano siekanie mięsa na kotlety. Do dziś tą metodą robi się hamburgery i kotlety pożarskie. Mielenie warzyw na bardzo drobno umożliwiały ręczne tarki.
Wynalezienie w XIX wieku ręcznej maszynki do mięsa zrewolucjonizowało sztukę kulinarną. Za tym poszły urządzenia elektryczne, jak miksery, blendery, elektryczne maszynki do mięsa, czy wyciskarki do soków.