Sernik królewski puszysty

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik królewski puszysty podany na białym talerzu.
Sernik królewski puszysty
Sernik królewski puszysty to doskonała propozycja na pyszny deser. Sernik należy przygotować dzień przed podaniem. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ten wspaniały sernik.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
725 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki (500 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Cukier 2 szklanki (400 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Masło (450 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na sernik królewski puszysty krok po kroku

W malakserze umieść 300 g zimnego masła, 2 jajka, 150 g cukru, mąkę i kakao, rozdrobnij do powstania grubej kruszonki.

Wysyp ją na blat i zagnieć zwarte ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Do misy mikser dodaj 150 g masła w temperaturze pokojowej, ubij je na białą puszystą masę.

Dodaj 250 g cukru i zmiksuj.

Wbij 5 jajek, dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, budyń waniliowy i zmiksuj krótko do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ciasto podziel na dwie części.

Pierwszą z nich wyklej spód blaszki.

Na nią wylej masę twarogową i na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik królewski puszysty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika królewskiego puszystego

Sernik królewski puszysty to bardzo dobry pomysł na pyszny sernik. Przepis na puszysty sernik królewski jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, twaróg tłusty, śmietana kremówka, budyń waniliowy, kakao.

Jak zrobić puszysty sernik królewski? W malakserze umieść zimne masło, jajka, cukier, mąkę i kakao, rozdrobnij do powstania grubej kruszonki. Wysyp ją na blat i zagnieć zwarte ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Do misy mikser dodaj masło w temperaturze pokojowej, ubij je na białą puszystą masę. Dodaj cukier i zmiksuj. Wbij jajka, dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, budyń waniliowy i zmiksuj krótko do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ciasto podziel na dwie części. Pierwszą z nich wyklej spód blaszki. Na nią wylej masę twarogową i na wierzch zetrzyj drugą połowę ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Twaróg do sernika powinien być twarogiem zmielonym trzykrotnie. Mielenie twarogu w domu należy do pracochłonnych czynności, więc lepiej kupić gotowy ser. Pamiętaj, że im bardziej tłusty ser, tym bardziej kremowy sernik po upieczeniu. Twaróg jest doskonałym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest niezbędne do prawidłowej regeneracji komórek naszego ciała. Białko jest także substratem do produkcji enzymów i hormonów w naszym ciele. Twaróg jest także bardzo dobrym źródłem wapnia, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości i zębów. Niedobory wapnia prowadzą do osteoporozy w dorosłych oraz krzywicy u dzieci.

Podsumowując sernik królewski możesz przygotować na święta oraz w dzień powszedni. Prosty przepis świetnie sprawdzi się, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Sernik doskonale komponuje się podany z kawą i herbatą. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce.

Alergeny w serniku królewskim puszystym

Lista alergenów dla sernika królewskiego puszystego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze sernika królewskiego puszystego

na 100g gotowej potrawy

Sernik królewski puszysty to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Sernik jest kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Sernik pieczony w domu nie zawiera konserwantów oraz tłuszczów trans.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
296.12
725.49
Białko (g)
8.04
19.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
28.02
68.64
Węglowodany przyswajalne (g)
27.42
67.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
17.64
43.21
Tłuszcze nasycone (g)
12.78
31.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.86
11.91
Cholesterol (mg)
82.23
201.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
130.05
318.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
127.86
313.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.13
2.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.77
82.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.59
65.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
128.67
315.25
Potas (mg)
98.95
242.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.20
103.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
110.34
270.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.05
44.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
3.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
1.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego puszystego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika królewskiego puszystego

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Masło
450 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 450 g
Koszt składników
58.50