Sernik z kratką
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier puder (100 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Masło (100 g)
- Budyń (proszek) (36 g)
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło - do ciasta (100 g)
- Cukier (30 g)
Przepis na sernik z kratką krok po kroku
Mąkę, żółtka i cukier wymieszaj ze startym na tarce masłem (100 g). Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
Do dwóch misek rozdziel białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj ser, cukier puder, proszek budyniowy, odrobinę cukru waniliowego i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ubijaj mikserem na średnich obrotach.
Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy.
Odetnij 1/4 placka i podziel go na cienkie paski.
Pozostały placek wyłóż na zabezpieczoną papierem blachę, podpiecz 10-15 min.
Wylej masę serową, na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta.
Ciasto piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 55 minut.
Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, by ciasto przestygło.
- Sernik królewski
- Sernik wiedeński
- Sernik z masą kajmakową
- Sernik królewski puszysty
- Sernik snickers
- Sernik królewski Thermomix
- Sernik królewski z brzoskwiniami
- Sernik z mascarpone na herbatnikach
- Sernik śmietankowy
- Sernik marmurkowy
- Sernik królewski z bezą
- Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
- Sernik królewski bezglutenowy
- Sernik królewski z malinami
- Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
- Sernik królewski z wiaderka
- Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
- Sernik królewski
Więcej informacji na temat sernika z kratką
\Sernik z kratką to doskonała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych polskich słodkości. Jest smaczny i szybki w przygotowaniu, a zachwyca idealną konsystencją. Z tej receptury dowiesz się jak upiec sernik z kratką krok po kroku.
Przepis na sernik z kratką to doskonały pomysł na smaczny wypiek, który zrobisz w kilka chwil w domu. Sernik domowy pieczony samodzielnie jest jednym z najlepszych pomysł zarówno na szybki deser do kawy, jak i wypiek na przyjęcia. Jest bardzo aksamitny i kremowy, a masa jest zwarta i puszysta, czyli najlepsza, jaka może być. I choć ciasto to wydaje się dość skomplikowane, to jednak całe wykonanie zajmuje tylko kilka chwil. Jest to naprawdę prosty przepis na ciasto tak dobre, że ciężko się od niego oderwać. Będzie świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego przepisu na sernik, który, choć pyszny zdążył się już znudzić. Przepis na tradycyjny sernik jest bardzo łatwy i szybki, w kilka chwil można przygotować ten pyszny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Jest dość lekkostrawny, więc na pewno nie obciąży układu pokarmowego. Pomimo dużej słodyczy ma dość niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą sobie pozwolić na kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia. Choć jest ciastem bardzo prostym, to prezentuje się naprawdę dekoracyjnie. Jego łagodny smak przypadnie do gustu każdemu. Podstawowym składnikiem tego dania jest oczywiście ser. Najlepiej sprawdza się specjalny twaróg sernikowy, który można kupić w większości dużych sklepów. Najlepiej sprawdza się zwłaszcza ten niskotłuszczowy. Dzięki temu całość nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na układ krwionośny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z kratką, by był pyszny, a przy okazji dobry dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Jest to ciasto, które ma wielu miłośników. Ciężko jest mu odmówić wspaniałego smaku, czy pięknej prezencji. To idealna opcja na wszystkiego rodzaju święta. Jeśli jednak czujesz, że nie masz zbyt dużych zdolności manualnych, możesz pominąć kratkę na nim.
Alergeny w serniku z kratką
Lista alergenów dla sernika z kratką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze sernika z kratką
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.