Sernik królewski z bezą

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik królewski z bezą podany na białym talerzu.
Sernik królewski z bezą
Sernik królewski z bezą to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Sernik świetnie sprawdzi się na święta i w dni powszednie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
657 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Cukier (350 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Białko jajka (5 szt.)
  • Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, malakser

Przepis na sernik królewski z bezą krok po kroku

Do malaksera włóż 300 g zimnego masła, dodaj 100 g cukru, 2 jajka, mąkę pszenną, kakao i rozdrobnij do powstania kruszonki.

Przełóż ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.

Do miski wbij 5 jajek, dodaj 150 g cukru, ubij do powstania puszystej piany.

Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników, aby nie napowietrzać masy.

W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru i zmiksuj, aż będzie szklista.

Ciasto kakaowe podziel na dwie części.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spód pierwszą częścią ciasta.

Wylej masę twarogową, na nią wyłóż bezę i zetrzyj drugą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.

Sernik wystudź i schodź w lodówce przez 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik królewski z bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat sernika królewskiego z bezą

Sernik królewski z bezą to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Świąteczny sernik możesz podać także na co dzień. Przepis na sernik królewski z bezą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, białka jaj, masło, twaróg tłusty, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, kakao.

Jak zrobić sernik królewski z bezą? Do malaksera włóż zimne masło, dodaj cukier, jajka, mąkę pszenną, kakao i rozdrobnij do powstania kruszonki. Przełóż ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, ubij do powstania puszystej piany. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników, aby nie napowietrzać masy. W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż będzie szklista. Ciasto kakaowe podziel na dwie części. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spód pierwszą częścią ciasta. Wylej masę twarogową, na nią wyłóż bezę i zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sernik wystudź i schodź w lodówce przez 12 godzin.

Kakao to produkt pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z kakaowca, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najbardziej popularne jest jako dodatek do słodkich wypieków. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D czy K. Są także bogate w potas, fosfor, wapń i żelazo.

Podsumowując smaczny wilgotny sernik świetnie sprawdzi się deser. Beza dodana do sernika nadaje mu lekko chrupiącej konsystencji. Możesz także przygotować sernik z samą bezą na wierzchu, całe ciasto wyłóż na spód sernika. Sernik należy przygotować dzień przed podaniem. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w serniku królewskim z bezą

Lista alergenów dla sernika królewskiego z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze sernika królewskiego z bezą

na 100g gotowej potrawy

Sernik królewski z bezą to bardzo kaloryczny wypiek domowy. Sernik jest źródłem dużej ilości cukru i tłuszczów nasyconych. To połączenie nie powinno być spożywane przez osoby mające podwyższony poziom trójglicerydów we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
257.96
657.81
Białko (g)
8.38
21.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
24.30
61.96
Węglowodany przyswajalne (g)
23.62
60.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
14.77
37.67
Tłuszcze nasycone (g)
11.15
28.43
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
9.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
98.00
249.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
96.42
245.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.98
2.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.77
75.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.16
48.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
131.24
334.65
Potas (mg)
116.31
296.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.91
106.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.06
278.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.40
46.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
3.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z bezą 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika królewskiego z bezą

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Koszt składników
63.50