Przepis na sernik królewski z bezą krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, malakser

Do malaksera włóż 300 g zimnego masła, dodaj 100 g cukru, 2 jajka, mąkę pszenną, kakao i rozdrobnij do powstania kruszonki.

Przełóż ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.

Do miski wbij 5 jajek, dodaj 150 g cukru, ubij do powstania puszystej piany.

Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników, aby nie napowietrzać masy.

W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru i zmiksuj, aż będzie szklista.

Ciasto kakaowe podziel na dwie części.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spód pierwszą częścią ciasta.

Wylej masę twarogową, na nią wyłóż bezę i zetrzyj drugą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.

Sernik wystudź i schodź w lodówce przez 12 godzin.

Sernik królewski z bezą podany na białym talerzu.
Sernik królewski z bezą
Koszt przygotowania dania
44.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
657 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Sernik królewski z bezą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku królewskim z bezą

Sernik królewski z bezą to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Świąteczny sernik możesz podać także na co dzień. Przepis na sernik królewski z bezą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, białka jaj, masło, twaróg tłusty, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, kakao.

Jak zrobić sernik królewski z bezą? Do malaksera włóż zimne masło, dodaj cukier, jajka, mąkę pszenną, kakao i rozdrobnij do powstania kruszonki. Przełóż ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, ubij do powstania puszystej piany. Dodaj twaróg, śmietanę kremówkę, mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników, aby nie napowietrzać masy. W misce umieść białka jaj i ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, aż będzie szklista. Ciasto kakaowe podziel na dwie części. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyklej spód pierwszą częścią ciasta. Wylej masę twarogową, na nią wyłóż bezę i zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Sernik wystudź i schodź w lodówce przez 12 godzin.

Kakao to produkt pochodzenia roślinnego, pozyskiwane z kakaowca, który rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Kakao można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najbardziej popularne jest jako dodatek do słodkich wypieków. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D czy K. Są także bogate w potas, fosfor, wapń i żelazo.

Podsumowując smaczny wilgotny sernik świetnie sprawdzi się deser. Beza dodana do sernika nadaje mu lekko chrupiącej konsystencji. Możesz także przygotować sernik z samą bezą na wierzchu, całe ciasto wyłóż na spód sernika. Sernik należy przygotować dzień przed podaniem. Można go przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze sernika królewskiego z bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kalorie)
257.96 kcal
657.81 kcal
Białko
8.38 g
21.37 g

Węglowodany w serniku królewskim z bezą

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany
24.30 g
61.96 g
Węglowodany przyswajalne
23.62 g
60.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
1.72 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz
14.77 g
37.67 g
Tłuszcze nasycone
11.14 g
28.41 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.62 g
9.23 g

Witaminy w przepisie na sernik królewski z bezą

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A
98.00 µg (mcg)
249.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.39 mg
0.98 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
96.42 µg (mcg)
245.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.98 mg
2.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
29.77 µg (mcg)
75.92 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
19.16 µg (mcg)
48.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski z bezą

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód
131.24 mg
334.65 mg
Potas
116.31 mg
296.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
41.91 mg
106.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
109.06 mg
278.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
18.40 mg
46.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.21 mg
3.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
1.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z bezą 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku królewskim z bezą

Lista alergenów dla sernika królewskiego z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania sernika królewskiego z bezą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Koszt składników
63.50
Jak oceniasz przepis na sernik królewski z bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób