Przepis na sernik królewski z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier
To będzie niezbędne
blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)

Na początku zmiel 150 g cukru w naczyniu Thermomixa przez 15 sekund / obroty 10.

Dodaj mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, jedno jajko, śmietanę, proszek do pieczenia i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 5.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i rozpłaszcz na grubość 4 cm. Umieść w zamrażalniku na 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i pokrój w plastry o grubości 3 cm. Połową ciasta wyłóż dno formy. Pozostałą połowę rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6 i przełóż do innego naczynia. Schowaj w lodówce.

Naczynie Thermomixa umyj i osusz.

Oddziel białka od żółtek. W naczyniu Thermomixa umieść motylek i wlej białka. Ubijaj przez 2 minuty / obroty 4. Ubite białka przełóż do innego naczynia i schowaj w lodówce.

W naczyniu Thermomixa umieść żółtka, 200 g cukru, cukier waniliowy, twaróg, miękkie masło i budyń w proszku.

W pokrywie umieść kopystkę i zmiksuj przez 1 minutę / obroty 7.5.

Do naczynia Thermomixa wlej ubite białka i wymieszaj z użyciem motylka przez 20 sekund / obroty 4.

Przelej masę serową na wyłożoną ciastem formę.

Wierzch posyp rozdrobnioną połową ciasta.

Piecz przez godzinę w 170 st. C.

Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku i uchyl drzwi. Zostaw tak ciasto na godzinę.

Następnie wyciągnij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Sernik królewski Thermomix na beżowym talerzu
Sernik królewski Thermomix
Koszt przygotowania dania
33.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
666 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Sernik królewski Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku królewskim z Thermomixa

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik królewski w Thermomixie. Jest bardzo szybki w przygotowaniu.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. I wtedy też swoje początki ma ten pyszny przepis na sernik królewski z Thermomixa.

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście twaróg, w tym przypadku tłusty. To za jego sprawą powstaje ten aksamitny, lekko kwaśny wypiek, jakim jest sernik królewski Thermomix. Możecie również wykorzystać „ser z wiaderka”, ale wtedy wypiek będzie znacznie słodszy.

Na początku należy wykonać pyszne kruche ciasto, które stanowi spód i wierzch całego ciasta. Ze zmielonego cukru, mąki, zimnego masła, śmietany i proszku do pieczenia wyrób ciasto, które następnie przez 2 godziny powinno chłodzić się w zamrażalniku. Masę serową możesz zacząć robić około 1,5 godziny po odłożeniu ciasta do chłodzenia. Ubij białka na sztywno i przełóż do innego naczynia. W naczyniu Thermomixa wymieszaj pozostałe składniki. Na koniec dodaj ubite białka. Dno blachy wyłóż połową ciasta, wylej na nią masę i posyp pokruszonym pozostałym ciastem. To dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto jest już gotowe. Teraz wystarczy je tylko upiec.

Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis a powstały sernik jest naprawdę dobry w smaku. Jeśli potrzebny Ci pomysł na prosty wypiek, smaczny deser czy wykwintny podwieczorek to sernik wiedeński Thermomix sprawdzi się na wszystkich tych polach.

Wartości odżywcze sernika królewskiego z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
289.62 kcal
666.12 kcal
Białko
8.57 g
19.71 g

Węglowodany w serniku królewskim z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
27.50 g
63.26 g
Węglowodany przyswajalne
27.49 g
63.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
16.55 g
38.06 g
Tłuszcze nasycone
10.81 g
24.85 g
Tłuszcze nienasycone
5.74 g
13.21 g
Cholesterol
91.10 mg
209.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik królewski z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
171.23 mg
393.83 mg
Potas
113.11 mg
260.14 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
64.04 mg
147.30 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.05 mg
2.42 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku królewskim z Thermomixa

Lista alergenów dla sernika królewskiego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika królewskiego z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
350 g
150 g + 200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Mąka pszenna typ 500
360 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 360 g
Masło
400 g
200g zimnego + 200g miękkiego
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
6 szt.
1 sztuka + 5 sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietana 18%
40 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Ser twarogowy tłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
20 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
39.90
Jak oceniasz przepis na sernik królewski z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób