Sernik królewski Thermomix

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:12 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik królewski Thermomix na beżowym talerzu
Sernik królewski Thermomix
Sernik królewski Thermomix to pyszny serowy wypiek i pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Koniecznie wykonajcie to smaczne ciasto.
Przygotowanie 150 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
730 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Cukier 150 g + 200 g (350 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (360 g)
  • Masło 200g zimnego + 200g miękkiego (400 g)
  • Jajko 1 sztuka + 5 sztuk (6 szt.)
  • Śmietana 18% (40 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Cukier waniliowy (10 g)
  • Ser twarogowy tłusty (1000 g)
  • Budyń (proszek) waniliowy (20 g)
  • Czekolada gorzka do polewy (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% do polewy (200 g)
  • Masło do polewy (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza, thermomix, kopystka (thermomix), motylek (thermomix)

Przepis na sernik królewski z thermomixa krok po kroku

Na początku zmiel 150 g cukru w naczyniu Thermomixa przez 15 sekund / obroty 10.

Dodaj mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, jedno jajko, śmietanę, proszek do pieczenia i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 5.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i rozpłaszcz na grubość 4 cm. Umieść w zamrażalniku na 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i pokrój w plastry o grubości 3 cm. Połową ciasta wyłóż dno formy. Pozostałą połowę rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6 i przełóż do innego naczynia. Schowaj w lodówce.

Naczynie Thermomixa umyj i osusz.

Oddziel białka od żółtek. W naczyniu Thermomixa umieść motylek i wlej białka. Ubijaj przez 2 minuty / obroty 4. Ubite białka przełóż do innego naczynia i schowaj w lodówce.

W naczyniu Thermomixa umieść żółtka, 200 g cukru, cukier waniliowy, twaróg, miękkie masło i budyń w proszku.

W pokrywie umieść kopystkę i zmiksuj przez 1 minutę / obroty 7.5.

Do naczynia Thermomixa wlej ubite białka i wymieszaj z użyciem motylka przez 20 sekund / obroty 4.

Przelej masę serową na wyłożoną ciastem formę.

Wierzch posyp rozdrobnioną połową ciasta.

Piecz przez godzinę w 170 st. C.

Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku i uchyl drzwi. Zostaw tak ciasto na godzinę.

Następnie wyciągnij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Naczynie Thermomixa dokładnie umyj i osusz.

Włóż czekoladę i rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 7. Zgarnij wiórki czekoladowe na dno naczynia.

Dodaj śmietanę oraz masło i całość podgrzewaj przez 2 minuty / 50 st. C / obroty 2.

Polewą polej wystudzone ciasto dokładnie wyrównując. Posyp dowolnymi dodatkami np. rodzynkami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Odstaw na godzinę, by polewa stężała.

Jak oceniasz przepis na sernik królewski z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat sernika królewskiego z thermomixa

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik królewski w Thermomixie. Jest bardzo szybki w przygotowaniu.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. I wtedy też swoje początki ma ten pyszny przepis na sernik królewski z Thermomixa.

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście twaróg, w tym przypadku tłusty. To za jego sprawą powstaje ten aksamitny, lekko kwaśny wypiek, jakim jest sernik królewski Thermomix. Możecie również wykorzystać „ser z wiaderka”, ale wtedy wypiek będzie znacznie słodszy.

Na początku należy wykonać pyszne kruche ciasto, które stanowi spód i wierzch całego ciasta. Ze zmielonego cukru, mąki, zimnego masła, śmietany i proszku do pieczenia wyrób ciasto, które następnie przez 2 godziny powinno chłodzić się w zamrażalniku. Masę serową możesz zacząć robić około 1,5 godziny po odłożeniu ciasta do chłodzenia. Ubij białka na sztywno i przełóż do innego naczynia. W naczyniu Thermomixa wymieszaj pozostałe składniki. Na koniec dodaj ubite białka. Dno blachy wyłóż połową ciasta, wylej na nią masę i posyp pokruszonym pozostałym ciastem. To dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto jest już gotowe. Teraz wystarczy je tylko upiec.

Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis a powstały sernik jest naprawdę dobry w smaku. Jeśli potrzebny Ci pomysł na prosty wypiek, smaczny deser czy wykwintny podwieczorek to sernik królewski Thermomix sprawdzi się na wszystkich tych polach.

Alergeny w serniku królewskim z thermomixa

Lista alergenów dla sernika królewskiego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika królewskiego z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Twaróg to dobre źródło wapnia i białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
317.55
730.35
Białko (g)
7.88
18.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
27.74
63.79
Węglowodany przyswajalne (g)
27.06
62.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
19.81
45.55
Tłuszcze nasycone (g)
14.30
32.89
Tłuszcze nienasycone (g)
5.51
12.66
Cholesterol (mg)
78.93
181.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
144.96
333.40
Potas (mg)
142.75
328.32
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.25
136.28
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.41
3.25
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z thermomixa 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika królewskiego z thermomixa

Koszt składników
62.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
350 g
150 g + 200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Mąka pszenna typ 500
360 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 360 g
Masło
400 g
200g zimnego + 200g miękkiego
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
6 szt.
1 sztuka + 5 sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietana 18%
40 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Ser twarogowy tłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
20 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Czekolada gorzka
250 g
do polewy
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
do polewy
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło
25 g
do polewy
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
62.90