Sernik królewski Thermomix
- Cukier - 150 g + 200 g (350 g)
- Mąka pszenna typ 500 (360 g)
- Masło - 200g zimnego + 200g miękkiego (400 g)
- Jajko - 1 sztuka + 5 sztuk (6 szt.)
- Śmietana 18% (40 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Cukier waniliowy (10 g)
- Ser twarogowy tłusty (1000 g)
- Budyń (proszek) - waniliowy (20 g)
- Czekolada gorzka - do polewy (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - do polewy (200 g)
- Masło - do polewy (25 g)
Przepis na sernik królewski z thermomixa krok po kroku
Na początku zmiel 150 g cukru w naczyniu Thermomixa przez 15 sekund / obroty 10.
Dodaj mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, jedno jajko, śmietanę, proszek do pieczenia i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 5.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i rozpłaszcz na grubość 4 cm. Umieść w zamrażalniku na 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i pokrój w plastry o grubości 3 cm. Połową ciasta wyłóż dno formy. Pozostałą połowę rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6 i przełóż do innego naczynia. Schowaj w lodówce.
Naczynie Thermomixa umyj i osusz.
Oddziel białka od żółtek. W naczyniu Thermomixa umieść motylek i wlej białka. Ubijaj przez 2 minuty / obroty 4. Ubite białka przełóż do innego naczynia i schowaj w lodówce.
W naczyniu Thermomixa umieść żółtka, 200 g cukru, cukier waniliowy, twaróg, miękkie masło i budyń w proszku.
W pokrywie umieść kopystkę i zmiksuj przez 1 minutę / obroty 7.5.
Do naczynia Thermomixa wlej ubite białka i wymieszaj z użyciem motylka przez 20 sekund / obroty 4.
Przelej masę serową na wyłożoną ciastem formę.
Wierzch posyp rozdrobnioną połową ciasta.
Piecz przez godzinę w 170 st. C.
Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku i uchyl drzwi. Zostaw tak ciasto na godzinę.
Następnie wyciągnij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Naczynie Thermomixa dokładnie umyj i osusz.
Włóż czekoladę i rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 7. Zgarnij wiórki czekoladowe na dno naczynia.
Dodaj śmietanę oraz masło i całość podgrzewaj przez 2 minuty / 50 st. C / obroty 2.
Polewą polej wystudzone ciasto dokładnie wyrównując. Posyp dowolnymi dodatkami np. rodzynkami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Odstaw na godzinę, by polewa stężała.
- Sernik królewski
- Sernik wiedeński
- Sernik z masą kajmakową
- Sernik królewski puszysty
- Sernik snickers
- Sernik królewski z brzoskwiniami
- Sernik z mascarpone na herbatnikach
- Sernik śmietankowy
- Sernik marmurkowy
- Sernik z kratką
- Sernik królewski z bezą
- Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
- Sernik królewski bezglutenowy
- Sernik królewski z malinami
- Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
- Sernik królewski z wiaderka
- Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
- Sernik królewski
Więcej informacji na temat sernika królewskiego z thermomixa
Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik królewski w Thermomixie. Jest bardzo szybki w przygotowaniu.
Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.
Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. I wtedy też swoje początki ma ten pyszny przepis na sernik królewski z Thermomixa.
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście twaróg, w tym przypadku tłusty. To za jego sprawą powstaje ten aksamitny, lekko kwaśny wypiek, jakim jest sernik królewski Thermomix. Możecie również wykorzystać „ser z wiaderka”, ale wtedy wypiek będzie znacznie słodszy.
Na początku należy wykonać pyszne kruche ciasto, które stanowi spód i wierzch całego ciasta. Ze zmielonego cukru, mąki, zimnego masła, śmietany i proszku do pieczenia wyrób ciasto, które następnie przez 2 godziny powinno chłodzić się w zamrażalniku. Masę serową możesz zacząć robić około 1,5 godziny po odłożeniu ciasta do chłodzenia. Ubij białka na sztywno i przełóż do innego naczynia. W naczyniu Thermomixa wymieszaj pozostałe składniki. Na koniec dodaj ubite białka. Dno blachy wyłóż połową ciasta, wylej na nią masę i posyp pokruszonym pozostałym ciastem. To dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto jest już gotowe. Teraz wystarczy je tylko upiec.
Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis a powstały sernik jest naprawdę dobry w smaku. Jeśli potrzebny Ci pomysł na prosty wypiek, smaczny deser czy wykwintny podwieczorek to sernik królewski Thermomix sprawdzi się na wszystkich tych polach.
Alergeny w serniku królewskim z thermomixa
Lista alergenów dla sernika królewskiego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika królewskiego z thermomixa
Twaróg to dobre źródło wapnia i białka.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.