Przepis na sernik śmietankowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat śmietankowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

W dużej misce zmieszaj ze sobą ser, budyń, cukier, białka jaj i esencję śmietankową za pomocą miksera na małych obrotach.

Dodawaj do masy serowej po jednym żółtku i ucieraj na średnich obrotach.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej powoli ciasto do środka.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 90 minut.

Sernik śmietankowy podany na talerzyku.
sernik śmietankowy
Koszt przygotowania dania
22.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
224 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Sernik śmietankowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku śmietankowym

Sernik śmietankowy to ciasto, które skradnie serca wszystkich miłośników smacznych deserów. Jego przygotowanie jest proste, a ciasto zachwyca puszystym nadzieniem.

Przepis na sernik śmietankowy to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają ciekawego wypieku, który można przygotować w 20 minut. Najdłuższym procesem jest w przypadku tego ciasta pieczenie. Jednak nie jest to nic nowego, jeśli chodzi o serniki. Ten z przepisu jest bardzo aksamitny i kremowy, a masa jest zwarta i puszysta, czyli najlepsza, jaka może być. Ma on dość sporą zawartość białka, więc syci na długo i pozwala budować masę mięśniową. To ciasto niezwykle lekkie i proste, więc spokojnie może gościć w każdej diecie. Jego podstawą jest twaróg, najlepiej wybierać ten sernikowy, który jest drobny i nie potrzebuje mielenia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik śmietankowy, który będzie pyszny, a przy okazji bardzo prosty, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Potrzeba do niego tylko kilku produktów, a głównym jest oczywiście ser, który dostępny jest w każdym większym sklepie. To dobry pomysł na pyszne ciasto dla początkujących osób. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To ciasto robi się z sera śmietankowego, czyli najdrobniejszego twarożku, dzięki czemu nie trzeba go dodatkowo mielić, co oszczędza naprawdę sporo czasu. Masę serową robi się z budyniem, dzięki czemu ma wyjątkowy smak. Najlepiej wybrać budyń śmietankowy lub waniliowy. To wspaniała wersja tego klasycznego ciasta w sam raz dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Wystarczy naprawdę kilka chwil, by go przygotować, a prezentuje się po prostu wspaniale. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje fantastycznie. To doskonały pomysł na pyszny sernik pieczony, którego baza jest najprostszy serek. To dobry wybór nawet na diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze sernika śmietankowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(149g)
Energia (kalorie)
150.94 kcal
224.90 kcal
Białko
9.62 g
14.34 g

Węglowodany w serniku śmietankowym

Na 100g
Na porcję
(149g)
Węglowodany
17.65 g
26.30 g
Węglowodany przyswajalne
17.59 g
26.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.06 g
0.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(149g)
Tłuszcz
4.61 g
6.87 g
Tłuszcze nasycone
2.99 g
4.46 g
Tłuszcze nienasycone
1.62 g
2.41 g
Tłuszcze jednonasycone
1.18 g
1.76 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
0.66 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
78.54 mg
117.02 mg

Witaminy w przepisie na sernik śmietankowy

Na 100g
Na porcję
(149g)
Witamina A
53.32 µg (mcg)
79.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.44 µg (mcg)
0.66 µg (mcg)
Witamina C
0.02 mg
0.02 mg
Witamina D
0.43 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.36 mg
Retinol
52.67 µg (mcg)
78.47 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.28 mg
Niacyna
0.08 mg
0.12 mg
Foliany
16.71 µg (mcg)
24.89 µg (mcg)
Beta karoten
7.90 µg (mcg)
11.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik śmietankowy

Na 100g
Na porcję
(149g)
Sód
289.88 mg
431.92 mg
Potas
122.02 mg
181.81 mg
Wapń
76.71 mg
114.30 mg
Fosfor
158.79 mg
236.60 mg
Magnez
7.52 mg
11.20 mg
Żelazo
0.40 mg
0.59 mg
Cynk
0.50 mg
0.75 mg
Miedź
0.03 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika śmietankowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku śmietankowym

Lista alergenów dla sernika śmietankowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania sernika śmietankowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Budyń (proszek)
140 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Koszt składników
27.10
Jak oceniasz przepis na sernik śmietankowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób