Przepis na sernik królewski z wiaderka krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miseczka, blacha do pieczenia 20x30 cm

Zacznij od nagrzania piekarnika na 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Blaszkę posmaruj masłem (po bokach też) i wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Jedno masło (200 g do ciasta) i 2 jajka muszą być zimne. Drugie masło (200 g do masy serowej) i 4 jajka i ser najlepiej z wiaderka powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotuj ciasto. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj do masła mąkę, 165 g cukru, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Za pomocą dłoni zagnieć szybko ciasto - powinno przypominać kruszonkę. Dodaj jedno jajko - zmiksuj chwilę. Dodaj drugie jajko i powtórz czynność aż składniki się połączą. Pod koniec zacznij ciasto wyrabiać dłoniami i zrób z niego kulę. Kulę podziel na 2 równe części. Jedną część włóż do reklamówki i włóż do zamrażarki.

Jedną część ciasta wyłóż na dnie formy. Zrób to za pomocą rąk. Widelcem zrób kilka nakłuć.

Czas na masę serową. Z 4 jajek oddziel białka od żółtek. Białka wstaw do lodówki.

W dużej misce umieść masło w temperaturze pokojowej. Dodaj 110 g cukru. Ubijaj aż powstanie puszysta masa. Podczas ubijania dodawaj stopniowo żółtka z aromatem waniliowym i zmiksuj przez chwilę, by składniki się połączyły. Zacznij stopniowo dodawać ser cały czas miksując. Po tym dodaj też skrobię i budyń. Miksuj jeszcze chwilę, by wszystko się połączyło.

Białka wyjmij z lodówki i ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Dodaj białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj łopatką lub łyżką.

Gotową masę wylej na spód.

Wyjmij z zamrażarki resztę ciasta. Zetrzyj te ciasto na tarce na grubych oczkach i wyłóż, by było równo na całym serniku.

Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 minut.

Upieczone ciasto schładzaj stopniowo - nie wyjmuj go od razu z piekarnika tylko lekko uchylaj drzwi.

Najlepsze jest minimum dobę po przygotowaniu.

Sernik królewski z wiaderka
Sernik królewski z wiaderka
Koszt przygotowania dania
33.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Sernik królewski z wiaderka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku królewskim z wiaderka

Najprostszy przepis na ciasto z serem po królewsku. Jest to bardzo prostym przepisem na sprawdzony placek. Kakaowy kruchy spód i wierzch oraz serowa, puszysta masa bez budyniu.

Jeżeli chcesz zrobić wersję dietetyczną zachęcam do zmiany mąki na mąkę żytnią o typie 2000. Można także cukier wymienić na erytrytol. Masę serową można zrobić z budyniem. W wersji bez budyniu wykorzystaj mąkę ziemniaczaną. Efekt będzie identyczny. Warto wtedy dodać aromat waniliowy.

Wartości odżywcze sernika królewskiego z wiaderka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
282.16 kcal
282.16 kcal
Białko
7.78 g
7.78 g

Węglowodany w serniku królewskim z wiaderka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
26.04 g
26.04 g
Węglowodany przyswajalne
25.40 g
25.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.64 g
0.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
16.83 g
16.83 g
Tłuszcze nasycone
11.20 g
11.20 g
Tłuszcze nienasycone
5.63 g
5.63 g
Tłuszcze jednonasycone
4.76 g
4.76 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.87 g
0.87 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
93.60 mg
93.60 mg

Witaminy w przepisie na sernik królewski z wiaderka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
150.66 µg (mcg)
150.66 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina C
0.04 mg
0.04 mg
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina E
0.57 mg
0.57 mg
Retinol
148.09 µg (mcg)
148.09 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Niacyna
1.00 mg
1.00 mg
Foliany
37.38 µg (mcg)
37.38 µg (mcg)
Beta karoten
31.18 µg (mcg)
31.18 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski z wiaderka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
164.40 mg
164.40 mg
Potas
133.32 mg
133.32 mg
Wapń
64.03 mg
64.03 mg
Fosfor
139.09 mg
139.09 mg
Magnez
12.74 mg
12.74 mg
Żelazo
1.42 mg
1.42 mg
Cynk
0.51 mg
0.51 mg
Miedź
0.08 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika królewskiego z wiaderka 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku królewskim z wiaderka

Lista alergenów dla sernika królewskiego z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika królewskiego z wiaderka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier
275 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 275 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kakao 16% (proszek)
24 g
3 płaskie łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 24 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
45 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.12
Za 45 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
47.40
Jak oceniasz przepis na sernik królewski z wiaderka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób