Przepis na sernik królewski z wiaderka krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 320 g
- Masło 400 g
- Cukier 275 g
- Jajko 6 szt.
- Kakao 16% (proszek) 24 g 3 płaskie łyżki
- Proszek do pieczenia 8 g 2 płaskie łyżeczki
- Ser twarogowy półtłusty 1000 g
- Budyń (proszek) 45 g 1 opakowanie
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 10 g 1 łyżka
Zacznij od nagrzania piekarnika na 200 stopni Celsjusza (termoobieg). Blaszkę posmaruj masłem (po bokach też) i wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony. Jedno masło (200 g do ciasta) i 2 jajka muszą być zimne. Drugie masło (200 g do masy serowej) i 4 jajka i ser najlepiej z wiaderka powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotuj ciasto. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj do masła mąkę, 165 g cukru, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Za pomocą dłoni zagnieć szybko ciasto - powinno przypominać kruszonkę. Dodaj jedno jajko - zmiksuj chwilę. Dodaj drugie jajko i powtórz czynność aż składniki się połączą. Pod koniec zacznij ciasto wyrabiać dłoniami i zrób z niego kulę. Kulę podziel na 2 równe części. Jedną część włóż do reklamówki i włóż do zamrażarki.
Jedną część ciasta wyłóż na dnie formy. Zrób to za pomocą rąk. Widelcem zrób kilka nakłuć.
Czas na masę serową. Z 4 jajek oddziel białka od żółtek. Białka wstaw do lodówki.
W dużej misce umieść masło w temperaturze pokojowej. Dodaj 110 g cukru. Ubijaj aż powstanie puszysta masa. Podczas ubijania dodawaj stopniowo żółtka z aromatem waniliowym i zmiksuj przez chwilę, by składniki się połączyły. Zacznij stopniowo dodawać ser cały czas miksując. Po tym dodaj też skrobię i budyń. Miksuj jeszcze chwilę, by wszystko się połączyło.
Białka wyjmij z lodówki i ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Dodaj białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj łopatką lub łyżką.
Gotową masę wylej na spód.
Wyjmij z zamrażarki resztę ciasta. Zetrzyj te ciasto na tarce na grubych oczkach i wyłóż, by było równo na całym serniku.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 minut.
Upieczone ciasto schładzaj stopniowo - nie wyjmuj go od razu z piekarnika tylko lekko uchylaj drzwi.
Najlepsze jest minimum dobę po przygotowaniu.
Często zadawane pytania
-
Sernik królewski
-
Sernik wiedeński
-
Sernik królewski puszysty
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik królewski Thermomix
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik śmietankowy
-
Sernik marmurkowy
-
Sernik królewski z bezą
-
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
-
Sernik królewski bezglutenowy
-
Sernik królewski z malinami
-
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik królewski

(liczba kalorii)
-
Sernik z wiaderka
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik ze słonym karmelem
-
Sernik gotowany z wiaderka
-
Sernik z wiaderka
Sernik królewski z wiaderka - cechy przepisu
Więcej o serniku królewskim z wiaderka
Najprostszy przepis na ciasto z serem po królewsku. Jest to bardzo prostym przepisem na sprawdzony placek. Kakaowy kruchy spód i wierzch oraz serowa, puszysta masa bez budyniu.
Jeżeli chcesz zrobić wersję dietetyczną zachęcam do zmiany mąki na mąkę żytnią o typie 2000. Można także cukier wymienić na erytrytol. Masę serową można zrobić z budyniem. W wersji bez budyniu wykorzystaj mąkę ziemniaczaną. Efekt będzie identyczny. Warto wtedy dodać aromat waniliowy.
Wartości odżywcze sernika królewskiego z wiaderka
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w serniku królewskim z wiaderka
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na sernik królewski z wiaderka
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik królewski z wiaderka
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku królewskim z wiaderka
Lista alergenów dla sernika królewskiego z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko