Przepis na sernikobrownie z malinami krok po kroku
- Masło roślinne 200 g
- Czekolada gorzka 200 g
- Jajko 5 szt.
- Cukier 300 g
- Mąka pszenna typ 550 150 g
- Twaróg sernikowy 500 g użyj zmielonego, z wiaderka
- Mąka ziemniaczana 50 g
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
- Maliny 250 g
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Masło pokrój w kostkę i rozpuść je w garnku. Dodaj do niego połamaną czekoladę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Odstaw z ognia.
W misce zmiksuj 3 jajka i 200 gram cukru. Dodaj do nich czekoladę z masłem i zmiksuj na gładką masę.
Do masy z jajek dodaj mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Masę czekoladową przełóż do tostownicy i dokładnie rozprowadź po dnie.
Przygotuj masę serową: do miski dodaj twaróg, pozostały cukier, skrobię ziemniaczaną, jedno opakowanie cukru wanilinowego oraz dwa jajka. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera aż uzyskasz jednolitą masę. Następnie dodaj śmietanę i wymieszaj.
Masę serową wyłóż na masę czekoladową i dokładnie rozprowadź ją po tortownicy.
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, po tym czasie ciasto wyłóż umytymi malinami i piecz kolejne 30 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystygnięcia.
Często zadawane pytania
-
Ciasto z malinami
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto bezowe
-
Muffinki z malinami
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami i bezą
-
Ciasto z malinami i mascarpone
-
Szybkie ciasto z malinami i budyniem
-
Ciasto z mrożonych malin
-
Ciasto z malinami

(liczba kalorii)
Sernikobrownie z malinami - cechy przepisu
Więcej o sernikobrownie z malinami
Ciasto czekoladowe z serem i malinami to doskonała propozycja na pyszny i delikatny sernik na spodzie przypominającym ciasto brownie. Jest to idealny wybór na smaczny deser do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się na wielu imprezach rodzinnych. Spodziewasz się gości i chcesz przygotować im smaczny deser? Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to wilgotne i bardzo smaczne ciasto. Przepis na sernikobrownie z malinami jest stosunkowo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. Składniki, których użyjesz do upieczenia tego wyśmienitego ciasta to masło roślinne, gorzka czekolada (najlepiej, żeby zawierała minimum 70% kakao), jaja kurze, cukier, mąka pszenna, twaróg sernikowy z wiaderka, mąka ziemniaczana, śmietanka kremowa 30% tłuszczu, maliny, sól, cukier wanilinowy oraz prostego do pieczenia. Jest to ciasto, które bez problemu mogą włączyć do swojego jadłospisu osoby na diecie laktoowowegetariańskiej.
Sernikobrownie to połączenie tradycyjnego brownie kuchni amerykańskiej oraz tradycyjnego sernika polskiego. Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła oraz mąki. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru. Masę do sernika przygotowuje się natomiast ze zmielonego twarogu, śmietanki, cukru, skrobi ziemniaczanej (zagęszcza ona całą masę), cukru wanilinowego oraz jajek. Sernikobrownie piecze się około 45 minut. W czasie pieczenia na ciasto wykłada się maliny, które nadadzą charakterystyczny kwaskowaty i odświeżający posmak dla tego pysznego ciasta.
Podsumowując sernikobrownie z malinami to przepyszne ciasto na deser do kawy lub spotkania ze znajomymi. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe. Jest bogactwem wielu składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie - należy jednak uważać, gdyż jest to produkt wysokokaloryczny, dlatego może występować w naszej diecie od czasu do czasu. Obecność malin przełamuje dodatkowo słodki smak ciasta i nadaje mu wyjątkowego charakteru.
Wartości odżywcze sernikobrownie z malinami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sernikobrownie z malinami
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sernikobrownie z malinami
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sernikobrownie z malinami
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sernikobrownie z malinami
Lista alergenów dla sernikobrownie z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%