Sernikobrownie z mascarpone

Opublikowano: 29.11.2021 r., 12:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernikobrownie z mascarpone
Sernikobrownie z mascarpone
niesamowite połączenie delikatnego sernika z mega czekoladowym brownie. Poznaj mój przepis na sernikobrownie z mascarpone.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
381 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Twaróg sernikowy 1/2 opakowania (250 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (2 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (125 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (200 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na sernikobrownie z mascarpone krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną wcześniej czekoladę.

Odstaw masło z czekoladą do ostygnięcia.

W misce utrzyj 2 jajka i cukier.

Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj.

Na końcu dodaj mąkę przesianą przez sito i zmiksuj na gładką masę.

Teraz przygotujemy masę sernikową, wszystko przygotuj w osobnej misce.

Twaróg sernikowy wymieszaj z dwoma jajkami, cukrem waniliowym i odrobiną mąki ziemniaczanej.

Masę twarogową wymieszaj z mascarpone i zmiksuj.

Na spód blachy wylej brownie, a wierch sernik.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na sernikobrownie z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat sernikobrownie z mascarpone

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w domu? Mam dla Ciebie połączenie dwóch najlepszych ciast, czyli bardzo czekoladowego brownie i delikatnego, puszystego sernika. Poznaj mój przepis na sernikobrownie z mascarpone.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Najpierw zaczniemy od przygotowania brownie, które będzie stanowiło spód w naszym cieście.

Wystarczy, że w rondelku rozpuścisz kostkę masła i dodasz posiekaną czekoladę. Przy wyborze czekolady pamiętaj o dobrym składzie, czekolada powinna być gorzka o wysokiej zawartości kakao. Rozpuszczoną masę koniecznie dostaw do ostygnięcia. W tym czasie utrzyj cukier jajkami i dodaj do masy czekoladowej. Dodaj odrobinę mąki i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Już w tym momencie możesz wylać ciasto na blachę do pieczenia. Ważne jest aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.

Teraz zajmiemy się tak samo ekspresowym przygotowaniem masy sernikowej i wykorzystamy serek mascarpone, przez co konsystencja sernikowa będzie jeszcze bardziej zwarta, ale także puszysta i delikatna. Cukier utrzyj z jajkami, dodaj masę twarogową i odrobinę mąki ziemniaczanej. Mieszając, połącz wszystkie składniki, następnie dodaj serek mascarpone i miksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak przygotowaną masę sernikową wlej na czekoladowy spód brownie. Dodatkowo możesz zrobić wzory na cieście za pomocą wykałaczki. Dwie warstwy się połączą i uzyskamy niesamowity efekt po przekrojeniu ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.

Sernikobrownie to idealny pomysł na słodkie drugie śniadanie lub lunch, nie wspominając już, jak świetnie sprawdzi się na imprezie z rodziną lub znajomymi. Ciasto robi niesamowite wrażenie wizualne, dlatego będzie idealną opcją na przyjęcia urodzinowe.

Sam widzisz jak prosty jest mój sprawdzony przepis

Skoro już wiesz jak zrobić sernikobrownie z mascarpone, koniecznie spróbuj. Zakochają się w nim nie tylko dorośli ale także najmłodsi członkowie rodziny.

Alergeny w sernikobrownie z mascarpone

Lista alergenów dla sernikobrownie z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernikobrownie z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Deser możesz podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Przy wyborze czekolady pamiętaj o sprawdzeniu składu. Czekolada powinna mieć wysoką zawartość kakao.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
381.78
381.78
Białko (g)
6.86
6.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.77
24.77
Węglowodany przyswajalne (g)
23.60
23.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
1.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
28.58
28.58
Tłuszcze nasycone (g)
20.88
20.88
Tłuszcze nienasycone (g)
7.70
7.70
Cholesterol (mg)
119.42
119.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
156.90
156.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.60
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
0.76
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.84
23.84
Brak danych dla: czekolada gorzka, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.50
34.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
88.89
88.89
Potas (mg)
177.48
177.48
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.34
74.34
Fosfor (mg)
139.06
139.06
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.75
32.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.75
1.75
Cynk (mg)
0.78
0.78
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernikobrownie z mascarpone 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernikobrownie z mascarpone

Koszt składników
57.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Twaróg sernikowy
250 g
1/2 opakowania
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
2 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Mascarpone
200 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
57.60